Avalansa de populisme prezidentiabile

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 25 Octombrie 2009, ora 13:08
2579 citiri
Avalansa de populisme prezidentiabile

Iata-ne asadar in campanie electorala! Oficial in campanie electorala, pentru ca, de facto, asta traim de luni intregi. Asa ca si avalansa de populisme a inceput deja sa se prabuseasca asupra electoratului roman.

Unele mai subtile, altele mai grosolane, unele mai abile, altele de-a dreptul ridicole. Niciunul dintre candidati nu le-a omis insa din discursul si actiunile sale.

Campionul absolut este, deocamdata, Mircea Geoana. Sa luam doar doua mostre: acoperirea de la buget a ratelor la banca ale somerilor timp de 12 luni si medicamente gratuite trimise prin posta pensionarilor.

Povestea cu creditele se aplica si in alte tari, de exemplu in Italia, dar fara interventia statului si implicarea bugetului. A fost o decizie luata de asociatia bancherilor care au socotit ca ies mai bine daca-i pasuiesc pe someri un an, decat daca le scot garantiile la licitatie.

Mircea Geoana a luat-o din zbor si a bagat bugetul de stat la bataie. De unde bani? Din taxele si impozitele platite de cei care-si platesc ratele la zi. Si uite asa se lenevesc si bancile care nu mai au de ce sa caute solutii si strategii, se lenevesc si platitorii de credite, ca doar plateste statul.

In privinta medicamentelor trimise prin posta, ce sa mai vorbim? Sa adaugam si un comision pentru posta la toata cheltuiala, ca si asa avem prea multi bani la buget! Sau poate nu pentru posta, poate pentru DHL daca de acolo va veni stimulentul mai bun pentru cine trebuie.

Crin Antonescu este mai decent, cu siguranta, dar a comis-o si el de cateva ori. Programul sau promite reduceri de taxe si impozite ca-n povesti, la jumatate. Ce frumos ar fi sa se poata! Dar atunci de unde bani, si acum insuficienti, pentru cheltuielile statului si pentru investiile fara de care sectorul privat se sufoca? La fiscalitate, cu siguranta, se poate umbla, dar reduceri atat de radicale nu ar face decat sa scufunde rapid corabia.

Ne mai spune Crin Antonescu ca prima sa vizita in calitate de presedinte ar fi la Patriarh! Cam mare graba pentru un liberal convins, sef al unui stat laic. Dar daca tot este atat de patruns de importanta BOR, poate ca dl. Antonescu ar fi facut bine sa se cunune religios in Romania, in catedrala patriarahala eventual, nu in Italia. Ce vorbim si ce fumam? Pai, vorbim despre tehnocrati competenti si fumam Bogdan Olteanu viceguvernator BNR.

Sorin Oprescu vrea amnistie fiscala, ca sa-i iertam de datorii pe amarati. Exceptional! Pe amaratul de Sorin Ovidiu Vantu, de exemplu, cu datorii de vreo 50 de milioane de euro la bugetul statului. Pe amaratul de Robert Negoita, urmarit de Fisc pentru o datorie de 28 de milioane de euro, TVA neplatit si penalitati. Cate pensii s-ar plati cu 78 de milioane de euro?

Eu inteleg ca Sorin Oprescu vrea sa castige dragostea tizului sau de la Realitatea TV si a tuturor oligarhilor datori vanduti la stat, dar macar sa nu sustina ca grija de amaratii autentici il mana in lupta.

Dar poate ca toti cei trei cred sincer in viabilitatea promisiunilor lor. Am insa o intrebare: ele tin strict de atributiile Guvernului, cum le vor pune in practica fara sa adopte, la fel ca Traian Basecu, modelul presedintelui-jucator?

Traian Basescu este ceva mai abil si a abandonat populismele care ii exced competentele. Nu l-am mai auzit cu pensiile, salariile, compensatele, taxele si impozitele, creditele si alte asemenea minunatii. Dar apasa cu forta pedala populismului in limitele prerogativelor prezidentiale.

De exemplu, in cadrul reformei constitutionale, presedintele justifica necesitatea reducerii numarului de parlamentari, o initiativa corecta altminteri, cu reducerea coruptiei. Sa fim seriosi! Cu 200 de parlamentari in plus sau in minus, coruptia nu e nici mai mica, nici mai mare. Nici reducerea costurilor nu este un argument serios, pentru ca institutiile democratice nu se discuta in termeni de rentabilitate, ci in termeni de necesitate.

Dar ambele argumente tin cu mult mai bine la popor decat cele care pot fi invocate in mod serios.

Si inca un exemplu. Traian Basescu da o interpretare distorsionata notiunii de patriotism. Patriot nu este cel care nu-si critica tara si se declara neconditionat multumit de ea, dupa cum a sugerat domnia sa de mai multe ori, ci acela care acuza, cu buna-credinta, cu probe si argumente, orice neregula, indiferent cine o comite si indiferent ce efecte are asupra imaginii Romaniei.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: Ziare.com