Basarabia pe taraba (Opinii)

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 22:15
2255 citiri
Basarabia pe taraba (Opinii)

Comemorarea Zilei Nationale, precum si initiativa de sfarsit de mandat a presedintelui Traian Basescu au relansat in spatiul public ideea reintregirii tarii, dupa o perioada in care parea ca excesul de "real politik" o amanase pe undeva pe la calendele grecesti.

Desigur, o reintregire partiala, pentru ca nimeni nu se mai asteapta ca sa mai revenim vreodata la perimetrul "Romaniei dodoloate" de pe vremurile faste ale istoriei noastre.

Aspiratia este una profund legitima si patriotica in acelasi timp si de aceea este imbratisata de multa lume, mai exact de majoritatea romanilor, ceea ce nu inseamna insa ca opozanti nu se gasesc, pe o margine si pe cealalta a Prutului.

Si ca unele dintre argumentele spuse sau maraite nu frizeaza adesea un egoism si un mercantilism fara limite. Ca si cum o parte inalienabiala a Romaniei istorice ar fi pusa pe o imensa taraba in care judecatile se fac in functie de tot soiul de castiguri si pierderi conjuncturale.

Aici nu vorbim de adversitatea fatisa a rusofonilor din provincia rapita, nici de interesele strategice de mare putere ale Rusiei, nici de suspiciunile perene ale Ucrainei in legatura cu regiunile rupte din trupul Republicii sovietice a Moldovei in beneficiul ei. Adversitatea acestora este macar sincera si brutala si nu avem prea multe motive sa ne asteptam la altceva din partea lor.

Ceea ce este infinit mai suparatoare este atitudinea cel putin duplicitara, daca nu ostila, a unor compatrioti sau, dupa caz, conationali, vorbitori ai aceleiasi limbi, care ne servesc cu cinism argumente "rationale" despre motivele pentru care Unirea nu se poate face acum si, pesemne, nici mai la vale.

In randul acestor corifei ai raului se inscriu, din pacate, simpatizantii din umbra ai maicutei de la Est, veniti la putere in decembrie 1989, care, desi au apucat-o scrasnind din dinti catre Occident, nu-si uita vechea dragoste, dar si parte a clasei politice din stanga Prutului, care nu prea ar vrea sa renunte la beneficiile pe care statutul de republicuta independenta (?!) li le poate oferi.

Nu ar prea vrea sa schimbe mandatele de presedinte, ministru si ce se mai gaseste, cu cele de demnitar mai mult sau mai putin local pe care le-ar dobandi intr-o Romanie reunita.

Cand un anume Marian Lupu ne asigura ca Republica Moldova vrea in UE, dar refuza pe vecie Unirea cu Romania sau atunci cand acelasi (roman etnic) vorbeste de "limba moldoveneasca", ni se pare ca reinvie stafiile cele mai jalnice ale sovietismului.

Nu spune nimeni ca Unirea se poate face maine. Ar insemna sa fim naivi sau nesocotiti. Dificultatile sunt redutabile, chiar daca nu, insurmontabile.

Opozitia Rusiei si minoritatii rusofone, existenta enclavei numite Republica Transnistreana, sumele imense de multe miliarde de euro pe care armonizarea structurilor statale si administrative le-ar presupune, reducerea decalajelor economice existente, opozitia probabila a UE care nu ar fi prea dispusa sa-si asume sarcini financiare suplimentare.

Ar mai fi vorba si de invingerea reticentelor unei bune parti a basarabenilor insisi, bine prelucrati si indoctrinati de decenii de sovietism si post-sovietism in spiritul ostilitatii fata de patria-mama. Chipurile, dupa ce au fost slugi la rusi, nu vor sa fie acelasi lucru la "romani". Sa adaugam si temerile unor concetateni in legatura cu costurile unei eventuale integrari.

Dar acestea sunt toate calcule si socoteli meschine. Argumente pe care inaintasii nostri s-ar fi jenat sa le ia macar in discutie. Este vorba de mai mult decat de un targ oarecare. Este idealul unei natiuni de a vietui in interiorul acelorasi granite. Un tel care merita unele sacrificii si care nu poate fi judecata in temeiul strict al unor castiguri si pierderi. Nu este si nu trebuie sa fie o afacere oarecare.

Pana la urma, s-ar putea ca rezultatul final sa fie un beneficiu, chiar din acest punct de vedere. Sa ne gandim de ce lumea da atata importanta Ucrainei si parcursului ei european. Probabil pentru ca este mai mare si implicit mai puternica prin aceste dimensiuni de spatiu si populatie si potential. De ce n-ar fi si cazul nostru?

Citește și:
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a negat din nou, miercuri, 28 septembrie, acuzațiile de plagiat, arătându-se convins că acestea reprezintă un atac la adresa Legilor educaţiei, aflate...
Baronii locali, principalii beneficiari ai creșterii salariilor pentru primari. Câți bani primesc în plus șefii de CJ-uri comparat cu edilii comunelor
Baronii locali, principalii beneficiari ai creșterii salariilor pentru primari. Câți bani primesc în plus șefii de CJ-uri comparat cu edilii comunelor
Camera Deputaților a adoptat marți, 27 septembrie, un proiect de lege privind majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. În ciuda...