Basescu si-a amintit cum o certa pe Kovesi: Au murit 1.600 de oameni la Revolutie, iar voi inchideti dosarul!? (Video)

Marti, 10 Martie 2015, ora 18:56
9673 citiri
Basescu si-a amintit cum o certa pe Kovesi: Au murit 1.600 de oameni la Revolutie, iar voi inchideti dosarul!? (Video)
Foto: Facebook/Traian Basescu

Fostul presedinte Traian Basescu a postat pe o retea sociala, marti seara, o inregistrare in care apare cerandu-i socoteala actualei sefe a DNA, Laura Codruta Kovesi, fost procuror general, in legatura cu dosarele Revolutiei si Mineriadei.

In materialul video din septembrie 2009, fostul presedinte Traian Basescu ii solicita Codrutei Kovesi sa comunice opiniei publice ce fac procurorii cu dosarele Revolutiei si daca exista o speranta ca aceste dosare vor fi duse la finalizare.

"Ce se intampla cu aceste dosare de la domnul general Voinea, care, inteleg, s-a pensionat. A vrut, n-a vrut sa mai lucreze, nu mai stiu, dar lasa o speranta ca se va solutiona intr-un sfarsit", ii spunea seful statului de la acea vreme lui Kovesi, potrivit inregistrarii postate pe Facebook Traian Basescu, cu titlul "Despre Revolutie si mineriada. O problema inca nerezolvata".

Instanta suprema a decis: Dosarul Mineriadei va fi redeschis, Ion Iliescu - vizat de ancheta

"Domnule presedinte, depinde ce intelegeti prin speranta. Am spus ca vom solutiona cu celeritate, pentru ca 18 ani nu am avut solutie. V-am promis ca vom gasi o solutie si nici pot sa indrept ceea ce de 18 ani nu s-a facut", raspundea procurorul general de atunci.

"Doamna procuror, cred ca ati inteles foarte bine ce v-am spus si am o rugaminte: nu ma confundati cu un ziarist caruia ii faceti o declaratie. Vorbiti cu seful statului, care va spune asa: au murit 1600 de oameni la Revolutie, iar voi inchideti dosarul. Au murit oameni la Mineriada din 13-15. Ce vreti sa spuneti, ca va impun o solutie? Va impune realitatea sa spuneti daca s-au impuscat singuri oamenii aia sau au fost impuscati de cineva?", replica Basescu in 2009.

Magistratii de la Inalta Curte au confirmat, luni, decizia procurorului general de redeschidere a dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, dosar in care este anchetat si fostul presedinte Ion Iliescu.

Astfel, judecatorii au admis in parte redeschiderea dosarului in rem pentru inceperea urmaririi penale pentru infractiuni contra pacii si omenirii si infractiuni de omor.

Ion Iliescu, despre redeschiderea dosarului Mineriadei: Nu am motive sa am surprize

Urmeaza ca, dupa procedurile prevazute de lege, procurorii sa reia cercetarile, identificand partile, martorii si succesiunea de evenimente produse atunci. La final, procurorii vor stabili cine se face vinovat in opinia lor pentru producerea de victime la mineriada din 13-15 iunie si pe cine vor trimite in judecata.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Traian Basescu dosar Revolutie, #Basesuc dosare mineriada , #stiri Traian Basescu