Basescu, front comun cu Tariceanu pe RTV impotriva DNA: Kovesi minte, intrece orice masura (Video)

Duminica, 12 Iunie 2016, ora 22:27
19571 citiri
Basescu, front comun cu Tariceanu pe RTV impotriva DNA: Kovesi minte, intrece orice masura (Video)

Fostul sef al statului Traian Basescu a declarat, duminica, referitor la afirmatia procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, despre decizia CCR in privinta abuzului in serviciu, ca i se pare o declaratie "socanta", acuzand-o pe sefa DNA ca minte atunci cand spune ca oamenii politici dezincrimineaza aceasta infractiune.

"Este, pentru mine, socanta declaratia doamnei Kovesi. Eu n-am vazut inca un inalt demnitar al statului roman sa minta cu atata nonsalanta. Deci doamna Kovesi vorbeste de dezincriminarea abuzului in serviciu, or nimeni nu a cerut asta. (...) Este o mare minciuna pe care doamna o spune public. (...) Daca nu eu, poate a cerut-o Tariceanu, poate a cerut-o Ponta si nu stiu eu, poate a cerut-o Dragnea, dar e o mare minciuna pe care doamna o spune public. Nimeni nu a vorbit de dezincriminare", a declarat Traian Basescu, duminica seara la RTV, informeaza News.ro.

Tariceanu, atac la DNA si SRI: Au devenit o supra-putere oculta si irationala (Video)

Fostul sef al statului crede ca "abuzul in serviciu poate sa ramana", precizand ca Romania are in Codul Penal o definitie incorecta a abuzului in serviciu care permite abuzul procurorilor si a judecatorilor.

"Propun o definitie corecta (a abuzului in serviciu - n.red.) pentru ca niciun functionar n-o sa stie cand este defectuoasa actiunea lui. Daca am avea o justitie responsabila ar constata doua lucruri: ca avem o definitie in Codul Penal care e proasta, iar definitia corecta tot intr-o lege romaneasca o avem, care este Conventia Natiunilor Unite Impotriva Coruptiei pe care Romania a ratificat-o si care la art.19 da definitia abuzului in serviciu", sustine Basescu.

El a continuat atacul la adresa lui Kovesi, precizand ca ceea ce face sefa DNA "intrece orice masura".

"Ce face in ziua de azi intrece orice masura. Avem o definitie defectuoasa in Codul Penal care permite arestari pentru ca asa vor muschii procurorului si avem Legea 365 care a ratificat Conventia de la New York impotriva coruptiei si ma tem ca este un abuz in serviciu al procurorilor cand au o conventie care, conform Constitutiei, este aplicabila prioritar fata de legislatia nationala, nu o aplica in litera si in spiritului ei", a aratat Basescu.

Incriminarea abuzului in serviciu este esentiala pentru activitatea Directiei Nationale Anticoruptie, peste 40% dintre dosare vizand aceasta infractiune, iar prejudiciul estimat doar anul trecut ajunge la 620 miloane de euro, atrage atentia procurorul-sef al DNA.

Basescu "garanteaza" ca in UE sunt tari mai corupte ca Romania si le ataca pe sefele DNA si ICCJ

Intr-un interviu acordat agentiei News.ro, Laura Codruta Kovesi a vorbit despre posibilitatea ca CCR sa decida dezincriminarea abuzului in serviciu, fapt care ar insemna nu doar o limitare a competentei procurorilor, ci o incetare a luptei anticoruptie in Romania.

Kovesi mai spune ca daca abuzul in serviciu va fi dezincriminat, repercusiuni vor fi si asupra dosarelor vechi, asupra celor condamnati deja pe baza acestei infractiuni - vor iesi din penitenciar "curati ca lacrima" si vor scapa de toate procedurile de confiscare - "vor ramane cu vilele lor luxoase, cu terenurile, cu averile, cu banii in cont".

L.C.Kovesi despre furturile din spitale si abuz. Evolutii majore in Microsoft si EADS: "Dosar complex, sute de functionari implicati" - INTERVIU VIDEO

Curtea Constitutionala a amanat pentru data de 15 iunie pronuntarea in cazul exceptiilor de neconstitutionalitate privind abuzul in serviciu, dupa o sedinta care a durat mai bine de 8 ore, in care nu s-a ajuns insa la nicio decizie.

Daca infractiunea va fi dezincriminata, vor fi inchise 865 de dosare privind achizitii publice, aflate in ancheta procurorilor anticoruptie, cu prejudicii de milioane de euro, potrivit procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata in dosarul in care Alina Bica este judecata pentru un abuz in serviciu care ar fi fost comis in perioada in care ea era membru al Comisiei pentru Stabilirea Despagubirilor.

Printre cei care au ridicat exceptii similare sunt fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, si seful Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu.

#Basescu atac DNA, #Basescu atac Kovesi, #Basescu anchetat DNA , #stiri Traian Basescu