Basescu: Guvernul isi va asuma raspunderea pe cele 4 coduri din Justitie

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 13:32
1939 citiri
Basescu: Guvernul isi va asuma raspunderea pe cele 4 coduri din Justitie

Ridicarea monitorizarii pe justitie si promulgarea celor patru coduri sunt, in opinia presedintelui Traian Basescu, cele doua mari obiective pe care le are de indeplinit CSM in 2009.

Prezent la sedinta de bilant si alegeri a Consiliului Superior al Magistraturii, seful statului a declarat ca este extrem de important ca Romania sa convinga institutiile europene ca nu mai trebuie monitorizata pe justitie, cerand tuturor celor care lucreaza in acest domeniu sa depuna toate eforturile necesare in acest sens.

"Este surprinzator ca un corp intelectual de elita nu reuseste sa ajunga la un standard minimal cerut de calitatea de stat membru al UE. Cea mai mare densitate de oameni intruiti este in magistratura, judecatorii, procurorii, grefierii, si totusi nu reusim sa mobilizam sistemul in directia buna spre a preveni riscul pentru Romania nu pentru altceva. Este inadmisibil", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a subliniat totusi ca o mare parte din responsabilitate revine si politicului, dar spera ca in 2009 si Parlamentul va reactiona pozitiv la eforturile depuse de CSM pentru inlaturarea monitorizarii pe Justitie.

Guvernul isi va asuma raspunderea pentru cele patru coduri

Pe de alta parte, Traian Basescu a spus ca decizia "provizorie" este ca Guvernul sa-si asume raspunderea in Parlament pentru Codul penal si cel civil, precum si pentru cele de procedura.

Traian Basescu a declarat ca promovarea Codurilor este o prioritate si ca acestea ar urma sa fie prezentate in Parlament, prin asumarea raspunderii de catre Guvern, pana in vara, la sfarsitul sesiunii parlamentare.

"Decizia legata de Coduri este sa se mearga pe asumarea raspunderii Guvernului", a spus Basescu, precizand ca este vorba totusi de o decizie "provizorie". El a spus ca pentru ca acest lucru sa fie posibil, trebuie ca factorii de raspundere sa aiba convingerea ca cele patru proiecte de Coduri sunt "perfecte sau aproape perfecte".

Basescu a spus ca daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe Coduri, acestea ar urma sa fie aplicate din 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu, #bilant CSM, #monitorizare justitie, #promulgare coduri penale , #stiri Traian Basescu