Basescu la Chisinau: Gafe, busculade si o lacrima pentru Vieru (Video)

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 21:02
7865 citiri
Basescu la Chisinau: Gafe, busculade si o lacrima pentru Vieru (Video)
Foto: prezidency.ro

Vizita presedintelui Traian Basescu la Chisinau a inceput cu o gafa si a continuat cu glume, rasete, bai de multime, busculade, dar si momente emotionante unde lacrimile nu au lipsit.

Dimineata a debutat cu anuntul facut de Basescu referitor la vizita sa in ... Kabul. "Ma voi intalni cu partidele din Parlament, voi vizita si Kabulul, Universitatea 'Bogdan Petriceicu Hasdeu', universitate de stat, precum si sediul noului consulat de la Kabul", a spus seful statului in expunerea programului sau din Republica Moldova.

De fapt presedintele se referea la Cahul, un oras situat in partea de sud-vest a Republicii Moldova, aproape de frontiera cu Romania.

Ajuns la Chisinau, insa, lucrurile au devenit mai serioase. Seful statului a fost intampinat cu paine si sare si s-a intalnit cu toti liderii politici moldoveni.

Traiasca Basescu!!! Unire!!!

Basescu, insotit de delegatia romana si cea moldoveneasca, s-a dus sa depuna flori la monumentul lui Stefan cel Mare. Acolo il asteaptau deja peste 1.000 de moldoveni care l-au intampinat scandandu-i numele si cerand toti intr-un glas unirea.

Totodata, oamenii prezenti au strigat si "Traiasca, traiasca, traiasca si-nfloreasca/Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca", potrivit presei moldovenesti.

Presedintele roman le-a rasplatit, insa, caldura cu care l-au primit, impartind autografe si facand poze cu oamenii.

Lacrimi pentru Grigore Vieru

A urmat apoi un moment emotionant, Basescu fiind cuprins de tristete cand a depus flori la mormintele poetului Grigore Vieru, Ion Vatamanu si la cel al regretatilor Doina si Ion Aldea-Teodorovici, la Cimitirul Central din strada Armeneasca.

"Grigore Vieru a fost un mare om de cultura si un mare roman", a spus Basescu, lasand o lacrima sa-i scape in coltul ochiului. Intrebat ce inseamna Grigore Vieru pentru el, Basescu a raspuns scurt: "Republica Moldova".

Si la mormantul regretatilor soti Doina si Ion Aldea-Teodorovici presedintele Basescu a scapat o lacrima, mentionand ca "i-a plans mult sufletul la moartea acestora".

Cetatenie romana pe banda rulanta

Basescu a fost "mandatat" de primarul capitalei moldovene, Dorin Chirtoaca, sa reprezinte interesele Republicii Moldova in Uniunea Europeana si sa militeze in continuare pentru aderarea sa la spatiul european.

Insa glumele presedintelui Romaniei au fost prezente chiar si in aceste momente: "Sper ca aveti mandat de la Presedintie ca sa imi dati acest mandat", a replicat Basescu zambind.

Apoi, seful statului roman a promis infiintarea in regim de urgenta a unei "agentii pentru acordarea cetateniei romane", care va ajuta la prelucrarea a 100-150.000 de cereri de cetatenie pe an.

Schimb de decoratii cu Mihai Ghimpu

Basescu si omologul sau, Mihai Ghimpu, au schimbat intre ei cele mai inalte distinctii ale tarilor lor: Steaua Romaniei in grad de Colan, respectiv Ordinul Republicii.

"Este cea mai mare decoratie a statului roman, care se acorda doar sefilor de stat, iar in Romania este un singur om care detine aceasta distinctie. Aceasta decoratie a fost acordata pentru trei persoane: pentru doua persoane post-mortem si guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei. Este un semn de respect pentru democratia care se instaureaza in Republica Moldova si pentru dumneavoastra ca sef al statului care a luat-o pe un drum democrat ireversibil", a spus Traian Basescu.

Si Ghimpu l-a decorat pe Basescu, precizand ca "nu este doar o decizia a mea, ci s-a confirmat si prin votul cetatenilor la alegerile prezidentiale. (...) Va dorim multa sanatate si la multi ani!".

Inca o zi plina pentru Basescu: vizita la Cahul si la... Tiganca

Presedintele are in fata inca o zi plina. El va face vizita joi Universitatea "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul si isi va trece numele in Cartea de Onoare a localitatii...Tiganca.

Insa daca la Tiganca Basescu va fi asteptat cu mult entuziasm de cetateni si autoritati, la Cahul primaria nu are niciun program special cu ocazia vizitei sefului statului roman.

"Intalnirea este programata doar pentru o ora. Primaria nu a organizat niciun program cu aceasta ocazie", a declarat, pentru presa moldoveneasca, primarul de Cahul, Gheorghe Zagorodnii, cunoscut drept un sustinator inrait al comunistilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Traian Basescu vizita Chisinau, #gafe Basescu Kabul Cahul, #Basescu cetatenie romana moldoveni, #Grigore Vieru Basescu lacrima , #stiri Traian Basescu