Basescu: Medicul nu are de ce sa fie angajatul statului. Trebuie sa aiba contract cu spitalul

Duminica, 16 August 2015, ora 19:09
5237 citiri
Basescu: Medicul nu are de ce sa fie angajatul statului. Trebuie sa aiba contract cu spitalul
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, duminica, la Alba Iulia, la o intrunire a Partidului Miscarea Populara (PMP), ca o noua lege a sanatatii este mai mult decat necesara, sustinand ca medicii ar trebui sa fie angajati cu contracte ai spitalelor si nu ai statului.

Basescu a apreciat drept corecta hotararea Inaltei Curte de Casatie si Justitie prin care s-a decis ca un medic angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate are calitatea de functionar public si, in consecinta, el poate fi inculpat pentru savarsirea infractiunilor de coruptie.

"Eu cred ca hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie este corecta. Atat timp cat medicul este angajat la stat, ICCJ l-a asimilat functionarului public, functionarului de stat. Marea problema este ca medicul nu are de ce sa fie angajatul statului.

Medicul trebuie sa aiba contract cu spitalul. Aceasta a fost adevarata miza pentru care, in 2012, in iarna, cand am pus pe site-ul Presedintiei proiectul noii legi a sanatatii s-a creat busculada legata de Arafat", a afirmat fostul sef al statului.

Medicii se pregatesc de greva generala si ameninta cu demisii in bloc. Cum poate fi resuscitat sistemul de Sanatate?

Traian Basescu a amintit ca PMP a depus in Parlament o propunere legislativa cu privire la sistemul de sanatate.

"Medicii acum poate inteleg odata pentru totdeauna ca cea mai rea postura in care se pot afla este aceea de angajati ai statului. Oriunde in lumea civilizata, medicii au contract cu spitalul. El are comportamentul unui liber profesionist. Isi vinde stiinta, capacitatea de a face oamenii sanatosi, orele de munca, tensiunea operatiilor, orele de studiu si le vinde la pretul corect, nu la pretul umilitor pe care-l stabileste statul roman", a spus Basescu.

Fostul presedinte a apreciat ca o noua lege a sanatatii este mai mult decat necesara. "De aceea, o noua lege a sanatatii este mai mult decat necesara. Vreau sa cred ca de data aceasta pana si Colegiul Medicilor a inteles, ca urmare a hotararii ICCJ, ca nu mai pot accepta sa lase medicii umiliti in spitale ca angajati ai statului.

Medicii trebuie sa fie angajatii cu contracte ai spitalului, cu criterii de performanta, cu pret pentru prestatia lui. Ti-a facut operatie de amigdalita, costa atat. Atat ii plateste Casa de Sanatate si nu e treaba cetateanului asigurat cat a platit Casa medicului. Dar medicul nu mai poate fi tinut cu 1.400 de lei pe luna si, pe de alta parte, sa-i spui 'nu ai sa primesti nicio atentie de la pacientul care-i multumit'", a completat Basescu.

Disperati, medicii sunt in pragul grevei generale. Reactia ministrului Sanatatii (Video)

El a subliniat ca a venit timpul ca PMP sa-si faca cunoscut proiectul pe care l-a depus in acest sens la Parlament.

Traian Basescu a participat duminica la Alba Iulia la Conferinta Regionala Centru a PMP, la care au fost prezenti sute de delegati din Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

Citește și:
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Pensia nu poate fi mai mare decât salariul. Este inacceptabil”
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Pensia nu poate fi mai mare decât salariul. Este inacceptabil”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi seară, că susţine unele principii legate de pensiile speciale, astfel că pensia nu poate fi mai mare decât salariul, iar cei care se...
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
#Basescu medici contracte spital, #Basescu medici angajati stat , #stiri Traian Basescu