Basescu nu i-a convins pe sindicalisti: fac greva generala

Joi, 30 Octombrie 2008, ora 20:40
3492 citiri
Basescu nu i-a convins pe sindicalisti: fac greva generala

Discursul mobilizator si rugamintile presedintelui Traian Basescu i-au lasat indiferenti pe sindicalisti, functionarii publici si cadrele didactice anuntand ca vor continua protestele.

Astfel, functionarii afiliati Sed Lex, cadrele medicale afiliate Sanitas si sindicalistii Federatiei "Spiru Haret" au anuntat ca nici nu se gandesc sa amane protestele.

"Vom continua protestele si vom declansa greva generala pentru ca acesta este mandatul meu din partea functionarilor publici si-l voi duce pana la capat", a declarat, pentru NewsIn, liderul Aliantei nationale a functionarilor publici Sed Lex, Vasile Marica.

La randul sau, presedintele Sanitas, Marius Petcu, sustine ca a luat deja hotararea de a declansa actiuni de protest si asteapta decizia de luni a ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, privind majorarea salariilor din sistemul sanitar.

"Nu putem intrerupe manifestarile sindicale, ca urmare a unei singure solicitari a presedintelui. Asteptam intalnirea pe care ne-a promis-o Traian Basescu la palatul Cotroceni privind salarizarea personalului din sistemul bugetar. Am fi acceptat, insa, daca ni s-ar fi cerut in mod direct", a precizat Petcu.

"Nici nu se pune problema sa amanam protestele. Luni, 3 noiembrie, cadrele didactice vor face greva de avertisment si, daca nu se rezolva problema aplicarii imediate a legii privind majorarea salariilor, vor intra in greva generala pe 18 noiembrie", a spus si Presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, pentru NewsIn.

Apelul presedintelui

Presedintele Traian Basescu a facut joi un apel la sindicate sa isi amane protestele pana dupa alegeri, lasand sa se inteleaga din nou ca problemele acestora nu vor putea fi rezolvate de actualul Guvern, si tocmai de aceea ar trebui sa il astepte pe viitorul.

"Vad ca sindicatele se pregatesc de greva. Spun ce am spus si in cazul profesorilor: reforme contra bani. Fara reforma nu se pot creste salariile in administratia publica.

Din '90 incoace s-au facut cresteri salariale fara reforma. In momentul de fata nu ne mai putem permite acest lucru. Reforma contra bani e tandemul care poate duce la cresteri salariale. Altfel, cresterile salariale nu vor insemna decat indexarile care acopera inflatia", a spus seful statului.

"As face un apel la centralele sindicale, pe care as fi gata sa il dublez cu discutii, nu cu angajamente, pentru ca nu sunt Guvern", a anuntat presedintele, cerandu-le sa renunte la proteste pentru ca vor afecta alegerile care au loc o data la 4 ani.

Basescu a subliniat aceasta idee, explicand ca spera sa aiba mai mult noroc cand va alege urmatorul premier. De asemenea, seful statului a precizat ca anumite declaratii si actiuni ale premierului Tariceanu sunt explicabile prin faptul ca acesta "e in campanie".

Cafea buna, discutie utila, dar greva-i greva

Liderii de sindicat care au onorat joi invitatia la cafea a ministrului Educatiei, Anton Anton, au declarat la sfarsitul intalnirii ca, desi cafeaua a fost buna si discutia utila, sindicalistii nu vor renunta la greva anuntata.

"Cafeaua a fost buna si utila in aceste zile de tensiune maximala", a spus liderul "Spiru Haret" Gheorghe Izvoranu, care a replicat insa ca profesorii nu vor renunta la protestele anuntate.

"Nu ne vom aseza la nicio masa. Nu cadem in aceasta plasa, vrem ca legea sa fie aplicata", a declarat la sfarsitul intrevederii Gheorghe Izvoranu, lider al sindicatului "Spiru Haret".

Controversata lege a lui 50%

Legea privind majorarea cu 50% a salariilor din invatamant a fost promulgata pe 24 octombrie de presedintele Traian Basescu. In aceeasi zi, sindicatele au semnat la Palatul Cotroceni strategia pentru reforma educatiei.

Majorarea salariilor a fost votata in Parlament pe 30 septembrie, cand toti deputatii, inclusiv ministrul Educatiei de la acea vreme, au votat in favoarea propunerii PSD de crestere a salariilor cu 50%. Initial, Guvernul a oferit prin ordonanta de urgenta o majorare de 6%, ulterior una de 9%.

Dupa votul din Parlament, legea a fost contestata de Guvern la Curtea Constitutionala, care pe 15 octombrie a stabilit ca aceasta este conforma cu legea fundamentala.

Executivul a sustinut constant ca nu sunt bani pentru cresterea salariilor din Educatie si ca aceste majorari incurajeaza si alte categorii bugetare sa solicite cresteri similare. Potrivit, presedintelui Basescu, argumentele Guvernului nu se sustin.

Herta Muller și alți 39 de laureați Nobel, scrisoare deschisă împotriva lui Putin: „Reprezintă o amenințare directă pentru întreaga umanitate”
Herta Muller și alți 39 de laureați Nobel, scrisoare deschisă împotriva lui Putin: „Reprezintă o amenințare directă pentru întreaga umanitate”
39 de laureați ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare deschisă împotriva regimului lui Vladimir Putin. Oameni de știință, economiști și scriitori au cerut liderilor mondiali să...
Protest Greenpeace la sediul OMV Petrom. Ce au scris activiștii pe clădirea cu vopsea galbenă FOTO
Protest Greenpeace la sediul OMV Petrom. Ce au scris activiștii pe clădirea cu vopsea galbenă FOTO
Activiştii Greenpeace protestează, miercuri, 27 martie, la sediul OMV Petrom, împotriva noului proiect de gaze fosile al OMV Petrom, Neptun Deep, afirmând că va ameninţa habitatele din Marea...
#greva, #sindicate, #apel, #Traian Basescu, #proteste , #stiri Traian Basescu