Basescu: Nu-i poate pune nimeni presedintelui stiloul in mana sa semneze un decret, nici mama CCR

Duminica, 25 Noiembrie 2018, ora 22:05
9302 citiri
Basescu: Nu-i poate pune nimeni presedintelui stiloul in mana sa semneze un decret, nici mama CCR
Foto: Arhiva Ziare.com

Traian Basescu a afirmat, duminica, ca seful statului, Klaus Iohannis, a refuzat numirea Olgutei Vasilescu la Transporturi si a lui Ilan Laufer la Dezvoltare pentru ca "nu-i poate pune nimeni presedintelui stiloul in mana sa semneze un decret, nici mama Curtii Constitutionale".

Intrebat, duminica la Romania TV, de ce Klaus Iohannis nu a explicat refuzul numirii celor doi ministri, Ilan Laufer si Olguta Vasilescu, Traian Basescu a raspuns: "Vad intotdeauna foarte agitati - de ce? Pentru ca nu a vrut. Punct. Dar un presedinte poate sa spuna 'refuz motivat si stiu eu de ce', pentru ca nu-i poate pune nimeni presedintelui stiloul in mana sa semneze un decret. Nimeni. Nici mama Curtii Constitutionale".

Fostul presedinte a adaugat ca Iohannis va rezolva cu prioritate problema noilor propuneri la Dezvoltare, Lia Olguta Vasilescu, si la Transporturi, Mihai Draghici, mai ales dupa mesajul pe care l-a avut seful statului duminica la Bruxelles.

"Eu cred ca dupa mesajul de astazi (duminica - n.r.), cred ca presedintele va rezolva cu prioritate aceasta problema, fara sa sustin ca va nominaliza numirea celor doi ministri. Dar cred ca va lua decizii mai rapid. E mult pana la 1 decembrie. Sunt doua portofolii cheie, Transporturi si Dezvoltare Regionala, amandoua cu proiecte mari care pot si fi discutate in Consilii.

Cred ca da (va rezolva repede problema - n.r.), pentru ca este un volum extraordinar de mare de documente de citit. Toate aceste consilii, sunt 10, vor fi prezidate de ministrul nostru care se poate limita numai la anuntarea ordinii de zi si in rest sa ii lase pe ceilalti sa isi dea cu parerea. Pana la urma poate sa fie si votul. Daca nu are puncte de vedere, nu se va intampla nimic, dar daca are puncte de vedere va influenta decizia, pentru ca la el se inchide votul. Ca sa poti sa ai pareri credibile trebuie sa stii problemele fiecarei tari si a UE in ansamblu", a explicat Basescu.

Chestionat daca Iohannis putea accepta revocarea lui Lucian Sova de la Transporturi si a lui Paul Stanescu de la Dezvoltare, dar sa refuze noile propuneri de ministri, Basescu a replicat: "Categoric da si atunci ar fi fost nevoit sa desemneze un interimar din ministri din Cabinet.

Putea sa adopte aceasta varianta care cred ca era mai curata. Nu poti ca presedinte sa ii spui premierului vreau sa lucrez cu acest ministru. Dar cred ca domnul presedinte Iohannis o va rezolva relativ repede, mai ales dupa mesajul de astazi (duminica - n.r.) ".

In legatura cu revocarea, Basescu a spus ca, in perioada in care a fost presedinte, "a tratat-o ca pe o chestiune asupra careia nu am vrut sa am pareri". Acesta a adaugat ca din punct de vedere constitutional nu putem sti abordarea CCR, avand in vedere ca nu exista o sesizare a Curtii in acest sens.

"Eu am tratat-o ca pe o chestiune asupra careia nu am vrut sa am pareri. Pur si simplu cand mi-a venit o solicitare de revocare am emis decretul de revocare foarte rapid. La fel de adevarat este ca nefiind o speta care sa fie adresata la CCR nu putem stii exact care e abordarea Curtii, penru ca s-ar putea sa mearga pe aceeasi varianta ca la numiri, sa spuna o data poate refuza. Imi e foarte greu sa cred ca vreo Curte Constitutionala ar putea gasi un motiv prin care presedintele sa-i faca premierului guvernul si nu premierul sa isi faca guvernul. Principiul este altul. Premierul isi face garnitura de ministri. Cand nu mai vrea sa mai lucreze cu un ministru, in toata lumea asta, in toate democratiile asa este, premierul poate cere remanierea", a conchis Traian Basescu.

Lucian Sova si-a inregistrat, joi dimineata, demisia din functia de ministru al Transporturilor la cabinetul premierului, au precizat surse guvernamentale. Demersul lui Sova a venit ca urmare a deciziei PSD de a-l remania, mandatul sau urmand sa fie preluat de Mircea Draghici.

Premierul Viorica Dancila a anuntat, la sfarsitul sedintei CEx al PSD de miercuri, ca o va propune pe Lia Olguta Vasilescu la Ministerul Dezvoltarii si pe Mircea Draghici la Ministerul Transporturilor. Decizia partidului a venit dupa ce seful statului a refuzat numirea Olgutei Vasilescu la Transporturi si a lui Ilan Laufer pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Cu toate aceste presedintele Romaniei a anuntat, joi, ca nu va lua o decizie in ceea ce priveste cea de-a doua remaniere guvernamentala, privind portofoliile de la Transporturi si Dezvoltare, decat dupa sarbatorile Centenarului si data de 1 Decembrie.

Pe de alta parte, Iohannis a declarat, la finalul reuniunii de duminica a Consiliului European, ca desi are mai multe divergente cu Executivul, pregatirile pentru preluarea Presedintiei Consiliului UE de catre Romania nu se numara printre ele, precizand ca nu are intentia sa exporte divergentele din politica interna in Presedintie si nu crede ca "exista astfel de preocupari nici de partea guvernamentala".

Quarterly Report - Editia 4

Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Înaintea alegerilor pentru Primăria Capitalei, edilul Nicușor Dan a declarat că nu exclude o dezbatere față în față cu al doilea clasat în sondaje. Asta după ce Gabriela Firea și...
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
Dezbaterea electorală dintre candidați, atât la alegerile locale, cât și la cele prezidențiale, pare să fi dispărut în ultimii ani. În 2019 nu a existat o dezbatere între Viorica...
#Basescu Iohannis CCR , #stiri Traian Basescu