Basescu: Paradoxal, sunt optimist legat de Romania anului 2012

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 20:26
1968 citiri
Basescu: Paradoxal, sunt optimist legat de Romania anului 2012

Uniunea Europeana, asa cum arata ea acum, nu va fi capabila sa faca fata globalizarii, este de parere Traian Basescu.

Seful statului considera ca Uniunea Europeana se va putea afla la pupitrul de comanda al procesului de globalizare doar daca va ajunge sa aiba o economie "integrata puternic".

"Eu nu cred ca Uniunea Europeana poate fi pe terme lung, daca se mentine asa cum este acum, un competitor de prima marime in lumea globalizata. Uniunii ii trebuie mai multa integrare si politici generale care sa o faca competitiva si cu economia Chinei, Indiei, Braziliei si SUA (...) UE are o singura sansa, o economie integrata puternic, inseamna sa convenim si limite politice in care UE isi desfasoara activitatea in mod unitar. Numai in felul acesta UE ar putea sa se afle la pupitrul de comanda al procesului de globalizare", a declarat Traian Basescu la gala Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania de la BNR.

In ceea ce priveste aderarea la zona Euro, Traian Basescu a subliniat din nou faptul ca obiectivul Romaniei ramane anul 2015.

"Obiectivul nostru major este tinta euro, de aceea am aderat si la Euro Plus si de aceea am fost deschisi pentru a aderata la acest acord fiscal. Toata aceasta abordare ne ajuta sa ajungem in zona euro. Obiectivul meu este sa ajungem sa indeplinim criteriile si apoi sa zicem daca vrem sau nu. Nu are rost sa avem acum o dezbatere pe tema asta. Parametrii de stabilitate fac bine economiei romanesti", a precizat seful statului.

Acesta a mai adaugat faptul ca "nu exclude posiblitatea" ca Romania sa nu fie gata de aderare in 2015.

"Nu exclud, dar ce am face daca as spune 2020? Nu am mai avea obietive de performanta. Nu avem de ce sa abandomnam acest obiectiv!", a completat Basescu.

Criteriile de la Maastricht sunt usor de indeplinit

Traian Basescu sustine ca, in urma deselor intalniri cu oficialii europeni, a inteles ca toate criteriile de convergenta, stabilite prin Tratatul de la Maastricht, pot fi usor de indeplinit, dar Romania are nevoie, inainte de toate, de o economie competitiva pentru a face fata in zona euro.

"Aceasta experinta ma face sa cred ca criteriile de la Maastricht sunt relativ usor de atins, dar daca in spatele acestor criterii nu se afla o economie competitiva, tara nu va rezista in interiorul zonei euro", a completat Traian Basescu.

In finalul discursului sustinut la gala ANEIR, presedintele Romaniei si-a exprimat speranta ca 2012 va fi unul mult mai bun decat anul curent.

"Anul viitor va fi o crestere puternica a absortiei fondurilor in raport cu ce a fost pana acum. Va fi un proces de absortie mult mai bun, care, pe de o parte, va mentine, daca nu va creste, forta de munca generata de investitiile de stat (...)

Paradoxal, sunt optimist de Romania anului 2012. Sunt mai optimist decat am fost inainte de inceperea lui 2011 pentru ca avem niste resurse pe care nu le-am utilizat, cum ar fi fondurile europene", a conchis Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Moneda naţională s-a depreciat marţi, 22 aprilie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de...
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
#Uniunea Europeana, #Traian Basescu, #pupitru comanda proces globalizare, #economie integrata , #stiri Traian Basescu