Basescu participa la intalnirea CSM, dupa publicarea raportului pe Justitie

Joi, 22 Iulie 2010, ora 12:49
831 citiri
Basescu participa la intalnirea CSM, dupa publicarea raportului pe Justitie

Traian Basescu va participa, joi, la sedinta informala a Consiliului Superior al Magistraturii, organizata pentru a pune in aplicare recomandarile Comisiei Europene din ultimul raport pe tara pe Justitie.

Membrii CSM vor analiza continutul raportului, progresele si deficientele constatate de CE, urmand sa propuna masuri concrete pentru a optimiza activitatea institutiei si a sistemului judiciar.

Prezenta sefului statului la astfel de intalniri reprezinta o constanta a mandatului sau manifestata dupa lansarea fiecarui raport de tara.

Din plenul CSM fac parte presedintele Consiliului, ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, procurorul general al Romaniei, reprezentantii alesi ai magistratilor si ai societatii civile.

Raportul CE pe Justitie rateaza problemele reale ale sistemului judiciar - crede AMR

Dupa Raportul CE, presedintele CSM, Florica Bejinaru, sustinea, intr-un comunicat de presa, ca acesta este obiectiv, constatandu-se atat progresele cat si neajunsurile sistemului judiciar, printre care si insuficienta colaborare intre partenerii responsabili de reforma justitiei.

"CSM este decis sa continue reforma sistemului judiciar si sa colaboreze atat cu oficialii celorlalte puteri ale statului, cat si cu oficialii CE pentru obtinerea celor mai bune rezultate in activitatile propuse si monitorizate", sustinea seful CSM.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a mentionat, miercuri, ca legea micii reforme va primi joi avizul CSM.

"Nu am facut solicitare numai pentru legea ANI, ci am introdus si legea care viza nesuspendarea procesului in instanta daca se ridica exceptia de neconstitutionalitate si legea a trecut prin Camera, doar sa o adopte Senatul (...), precum si legea care se afla la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si care maine (joi - n.r.) va primi si avizul Consiliului, am discutat cu doamna presedinte Bejinariu (presedintele CSM, Florica Bejinariu - n.r.), asa-numita lege a micii reforme", a explicat Traian Basescu.

Raportul CE pe justitie: CSM combate criticile

Referitor la Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie, Traian Basescu a reiterat ca accepta partea tehnica a documentului, insa Romania respinge categoric afirmatii politice potrivit carora Bucurestiul si-ar fi incalcat angajamentele asumate la aderarea la UE.

Raportul arata progrese limitate

Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca raportul Comisiei Europene subliniaza ca Romania a facut progrese mici in ceea ce priveste trei indicatori ai reformei sistemului judiciar: eficienta procedurilor, consecventa jurisprudentei si raspunderea sistemului judiciar.

"Eu cred ca atat Consiliul Superior al Magistraturii, cat si Inalta Curte trebuie sa faca ceva pentru ca aprecierile sa fie imbunatatite in rapoartele urmatoare", a mai spus Traian Basescu.

Raportul anual al Comisiei Europene privind reforma justitiei in Romania, prezentat marti la Bruxelles, arata ca fata de ultimul raport nu s-au realizat decat unele progrese limitate in ceea ce priveste imbunatatirea eficientei procesului judiciar si a consecventei jurisprudentei, aspect ce ramane o deficienta fundamentala a sistemului judiciar din Romania.

Raportul executivului UE mentioneaza faptul ca rezultatele sistemului disciplinar sunt neconvingatoare, putine cazuri disciplinare sunt deschise, iar sanctiunile par usoare si nu sunt suficient de bine diferentiate prin lege.

"Alegerile iminente in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor reprezenta o ocazie importanta pentru consolidarea angajamentelor de reforma a sistemului judiciar", mai releva raportul CE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu, #Basescu intalnire CSM, #Basescu CSM Justitie, #Basescu raport Justitie , #stiri Traian Basescu
Comentarii