Basescu: Pe mine ma bucura ca s-a format aceasta mare alianta

Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 17:28
7993 citiri
Basescu: Pe mine ma bucura ca s-a format aceasta mare alianta

Prezent marti la dezbaterea "Liberalismul in cadrul dreptei romanesti", Traian Basescu a vorbit despre adevaratele valori ale liberalismului si despre promovarea acestuia in societatea romaneasca.

Presedintele sustine ca alianta formatiunilor politice care impotriva sa este o situatie din care va iesi castigator.

"Ma bucur ca s-a realizat aceasta mare alianta PSD, PNL si UDMR. Astept ca si PRM sa se alinieze exact la referendum, cand i-a deranjat ca am facut lucruri care tin chiar de o abordare de dreapta.

Marea lor suparare a fost atunci ca am avut un discurs in Parlament prin care am spus ca trebuie introodus un vot uninominal si un un Parlament unicameral", a declarat Traian Basescu.

Despre liberalism

Candidatul PD-L la prezidentiale a explicat ca, in opinia sa, adevaratele masuri liberale au fost luate prin introducerea cotei unice, prin neimpozitarea profitului reinvestit si reducerea numarului de taxe, masuri adoptate de Guvernul Boc, sau prin programul "Prima Casa", care a stimulat proprietatea.

"Liberalism inseamna si incurajarea competitiei", a mai spus seful statului referindu-se pe larg la initiativa Ministerului Economiei de a "crea competitie in domeniul energiei" prin crearea a doua companii energetice nationale.

"In energie acum este un tip de liberalism comunist: ne facem ca suntem liberali, unii iau energia la un pret foarte scazut, o trec printr-un birou si apoi o revand la preturi mari", a explicat Traian Basescu referindu-se apoi si la interventia statului de sustinere a industriei auto la Craiova si Pitesti, masuri de asemenea liberale.

Non-liberalism este furia de a nu recunoaste vointa suverana a poporului

Traian Basescu a explicat, in contrapondere, ce este, in opinia sa "non-liberalismul".

"Ce nu este liberalism? Cei care inteleg liberalismul in relatia cu statul, profitorii statului. Cei care nu isi platesc obligatiile la stat si sunt tolerati. Cei care au cumparat societati de la stat uitand sa plateasca pretul corect in cardasie cu statul. Cei care pana si in viata politica fac competitia neloiala, utilizand in favoarea unor politicieni trusturi de televiziune si presa. Si viata politica este o competitie", a explicat presedintele.

Ajungand in zona politica, seful statului s-a referit pe larg la declaratiile si atitudinile politice adoptate de PNL dupa turul intai al alegerilor prezidentiale, cu precadere decizia luata in unanimitate in forurile de conducere de a-l sustine pe social-democratul Mircea Geoana in turul doi.

Sa fii liberal si sa nu vrei reformarea statului nu este liberalism

"Tot non-liberalism este si furia de a nu recunoaste sau de a incerca sa gasesti formule sa nu aplici vointa suverana a poporului", a spus seful statului atragand atentia asupra faptului ca "acum se coaguleaza toti, indiferent de culoarea politica, sa nu aplice reforma clasei politice".

Traian Basescu s-a referit tot ca la non-liberali si la cei care isi folosesc influenta pentru ca obtine contracte si la cei care au relatii in lumea politica si obtin "la masa verde" licitatii in urma contestatiilor.

"Ce nu este liberalism? Statul iresponsabil care devine atat de umflat incat ajunge o povara pe spinarea cetatenilor. Sa fii liberal si sa nu vrei reformarea statului nu este liberalism", a mai declarat el.

Seful statului a criticat PNL si pentru asocierea cu "cel care are de raspuns inca pentru mortii de la Revolutie, pentru 13-15 iunie, pentru Mineriade".

"Sa te duci alaturi de el este mai putin liberalism decat credeam ca se poate intampla.Dar viata merge inainte", a mai punctat Traian Basescu.

Apropierea PNL de cei care vor sa introduca impozitul progresiv este o eroare politica

Presedintele a vorbit si despre valorificarea sansei Romaniei ca urmare a intrarii in Uniunea Europeana care nu se poate face decat prin masuri liberale de reformare a statului.

"Cat timp se promoveaza legislatie care creeaza categorii privilegiate la salarii si pensii, asta nu are nimic comun cu liberalismull sunt doar tare ale unui sistem clientelar. In momentul de fata valorile dreptei, in care includ si valorile liberale sunt singura solutie de reformare a Romaniei. Cred ca alaturarea unora care se pretind a fi de dreapta de cei care vor sa introduca impozitul progresiv este o eroare politica", a mai spus acesta.

Traian Basescu a participat marti la dezbaterea "Liberalismul in cadrul dreptei romanesti", organizata de Institutul de Studii Populare si moderata de democrat-liberalul Valeriu Stoica. Dezbaterea a abordat teme relevante pentru doctrina politica liberala, precum si viabilitatea implementarii acestor politici in contextul politic romanesc actual.

Printre invitati s-au mai numarat liderul PD-L, Emil Boc si premierul desemnat, Liviu Negoita.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Basescu dezbatere liberali, #Basescu liberalism , #stiri Traian Basescu