Basescu pune sare pe rana UE: Mai vin 5 milioane de romani, bulgari si unguri

Vineri, 06 August 2010, ora 20:06
6474 citiri
Basescu pune sare pe rana UE: Mai vin 5 milioane de romani, bulgari si unguri
foto: AP

Declaratiile presedintelui Traian Basescu, de miercuri, prin care le multimea celor doua milioane de romani plecati peste hotare ca nu vin sa ceara ajutor de somaj in tara, iar cetatenilor nemultumiti de banii obtinuti in Romania le recomanda sa-si incerce norocul in alta parte, i-au indignati si speriat pe britanici, facandu-i aminteasca ca vine un nou val de imigranti.

Ultimele declaratii ale lui Traian Basescu, facute la postul public de televiziune, au atras criticile jurnalistilor britanici, carora tocmai li s-a reamintit, in mod brutal, ca Romania, Bulgaria si Ungaria sunt tari europene cu acte in regula, indiferent daca le place sau nu, iar numarul imigrantilor pe care acestea ii pot oferi Europei tocmai este pe cale sa explodeze, noteaza Daily Mail.

Traian Basescu a infuriat presa britanica

"Atacul domnului Basescu vine in momentul in care Ungaria se pregateste sa inmaneze pasapoarte catorva milioane de oameni care traiesc in afara granitelor UE, crescand probabilitatea venirii unui nou val de imigranti in Marea Britanie", noteaza publicatia din Regatul Unit.

Incepand cu anul viitor, Ungaria le va acorda cetatenie si deci pasapoarte europene maghiarilor imprastiati ca minoritati etnice printr-o sumedenie de tari din afara spatiului european, majoritatea sarace, cum ar fi cei 300.000 de maghiari din Serbia si cei 160.000 din Ucraina.

La randul lor, Romania si Bulgaria vor adopta in curand politici similare, prin care isi vor mari populatiile si implicit si pe cea a Uniunii Europene cu cateva milioane de oameni, printre care se numara si 900.000 de moldoveni, 1,4 milioane de macedoneni si 300.000 de turci.

Basescu: Sa nu facem o drama ca pleaca medicii din tara

Cu alte cuvinte, britanici se tem ca cele trei tari vor creste populatia Europei cu aproape 1%, adica cinci milioane de noi locuitori, numar deloc de neglijat in conditii de criza economica.

Britanicii sunt ingrijorati in mod deosebit de politicile Romaniei, Bulgariei si Ungariei, traduse la modul cel mai pragmatic in declaratiile presedintelui Basescu, deoarece Marea Britanie a fost intotdeauna destinatia preferata a imigrantilor saraci, tot mai greu de gestionat si suportat de britanici.

Basescu: O tara care se imprumuta pentru salarii si pensii e o tara de mana a doua

"Cand le-am acordat cetatenilor europeni drepturi egale nu ne-am gandit ca statele membre vor imparti pasapoarte tuturor celor care au avut candva vreo legatura cu tarile lor", spune Sir Andrew Green, presedintele organizatiei Migration Watch, citat de Daily Mail.

"Trebuie sa existe totusi o regula care sa precizeze ce au voie sa faca statele membre in cazul acesta", crede britanicul, caruia declaratiile presedintelui roman i-au adus aminte ca un nou val de imigranti ar putea lua cu asalt Londra, cu acte in regula si incurajarile lui Traian Basescu.

Basescu: Am incredere in Guvern. Emil Boc a fost mintit

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pasapoarte romani marea britanie, #basescu pasapoarte romani moldova, #basescu presa britanica , #stiri Traian Basescu