Basescu pune toate tunurile pe Guvern

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 15 Octombrie 2008, ora 13:26
5726 citiri
Basescu pune toate tunurile pe Guvern

Avem un guvern fie corupt, fie superficial si incompetent, dar, in mod cert, ipocrit. Cam asa ar putea fi rezumat discursul lui Traian Basescu dupa suspendarea fara precedent a unei sedinte a CSAT.

Intr-un fel, daca la inceputul lunii, Varujan Vosganian cerea interventia CSAT pentru protejarea banului public, cam de asta a si avut parte marti Executivul intr-un mod nu tocmai placut.

Seful statului a decis sa-i trimita acasa pe membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru ca nu aveau ce aproba.

Bugetele Internelor si Apararii care ar fi trebuit aprobate in CSAT, inclusiv banii alocati dotarii, au ajuns la membrii consiliului abia marti, nedandu-le posibilitatea celei mai sumare lecturi.

Luni ar fi trebuit sa ajunga acolo si planul internelor pentru urmatoarea etapa de integrare a Romaniei in spatiul Schengen. Deocamdata, banii alocati au fost cheltuiti pe planuri, iar rezultatele nu se vad.

In schimb, ministrul de Interne a venit cu vreo 29 de contracte de achizitii foarte dubioase ale Politiei Romane: 2.136 de masini cu preturi intre 11.000 si 67.000 de euro, normale, dotate cu echipamente in valoare de 480.000 de euro, suma, se pare, cu totul exagerata.

Mai precis, pe un Logan de 12.000 de euro, exista dotari de 45.000 de euro.

In aceste conditii, cand are si cand nu are Guvernul bani?, s-a intrebat retoric presedintele.

Una peste alta, Traian Basescu acuza faptul ca s-a incercat o descarcare de gestiune rapida prin CSAT, tentativa pe care el nu a vrut s-o patroneze.

In mod evident, Calin Popescu Tariceanu a fost prins pe picior gresit si a primit lovitura in plin, chiar in ziua in care se chinuia sa mai taie din privilegiile pe care propriul guvern le acordase clientelei politice din fruntea societatilor de stat.

Acuzatii aiuritoare, a calificat Calin Popescu Tariceanu afirmatiile presedintelui. Or fi ele aiuritoare, dar in privinta contractelor pentru masini, ministrul David a confirmat versiunea presedintelui.

Cu o voce cam balbaita, el a recunoscut ca este vorba despre intr-adevar despre contracte dubioase, dar pentru care el n-ar avea nicio vina, ci doar conducerea Politiei, contracte pentru care el insusi a sesizat propriul corp de control care, la randul sau, ar fi sesizat sau ar urma sa sesizeze (nu e clar) DNA.

Dar daca este asa, de ce s-a dus ministrul David cu aceste contracte spre aprobare in CSAT, desi nu era treaba CSAT, dupa cum afirma presedintele Traian Basescu?

Pentru o descarcare de gestiune, mai precis de responsabilitate, pentru un ultim tun inainte de finalul mandatului? Si apoi, Politia Romana nu mai este in subordinea Ministerului de Interne, deci a ministrului David, a devenit un stat in stat?

In ceea ce priveste dotarea armatei, Calin Popescu Tariceanu a scos pe tapet, in replica, o declaratie din CSAT a presedintelui care ar fi nemultumit, de fapt, de alocatia prea mica pentru dotarea armatei, ceea ce ar favoriza interesele Rusiei.

Din start, premierul a comis o eroare grava divulgand o informatie de securitate nationala. Este o imensa prostie sa deconspiri la furie afirmatii facute in organismul care gestioneaza cele mai mari secrete ale acestei tari.

Cat despre fondul disputei, ei bine, premierul atunci cand are de ales intre tancurile pe care le vrea presedintele si oameni, alege oamenii ca doar nu suntem in razboi.

O declaratie curat de dreapta a unui premier liberal!

Dar trecand peste asta, soldatii romani, care mor prin Irak si Afganistan din cauza proastei dotari a armatei romane, nu sunt si ei oameni necajiti?

Avem armata cel mai prost dotata si soldatii cei mai prost platiti, cu care participam la razboaiele NATO indeplinindu-ne obligatiile asumate.

In privinta favorizarii Rusiei, poate ca nu este chiar asa o afirmatie aiuritoare. Demonstratia de forta facuta de Moscova in Georgia nu ar trebui, poate, asa de usor uitata.

In plus, se stie ca Romania este unul dintre campurile de confruntare ale intereselor americane si rusesti. Dupa cum se cam stie si fiecare dintre fortele politice de la Bucuresti de care parte trage.

Acuzatiile de incompteneta/coruptie/ipocrizie ale lui Traian Basescu ar putea fi bomboana pe coliva credibilitatii Guvernului.

De-abia a descoperit poporul cum Guvernul nu da lefuri mai mari profesorilor, dar umfla buzunarele clientelei poltice cu bani publici, ca acelasi popor vede cum acelasi Guvern cheltuieste enorm pe contracte dubioase de achizitie.

Adica are sau n-are bani? Exact intrebarea ca o maciuca aruncata de Traian Basescu drept in capul lui Calin Popescu Tariceanu.

Si mai vede poporul cum Guvernul nu este in stare sa-si faca temele in domenii estentiale ca securitatea nationala de care depind vietile soldatilor romani trimisi in razboaiele NATO.

Sigur ca aceste acuzatii au fost tintite electoral de catre Traian Basescu. Sigur ca de-a lungul timpului el ar mai avut probabil astfel de motive sa suspende sedinte de CSAT, dar n-a facut-o. Dupa cum nu era absolut necesar sa si explice motivele suspendarii.

Sigur ca Traian Basescu isi joaca si el cartea electorala si, mai ales, post electroala.

Dar daca ii dai presedintelui munitie pe gratis nu te mira apoi ca-ti explodeaza fix in brate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Horoscop zilnic. Vineri, 19 aprilie. Zodia care va ieși la o întâlnire
Horoscop zilnic. Vineri, 19 aprilie. Zodia care va ieși la o întâlnire
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Va fi mare...
Ce mașini conduc mogulii tehnologiei și internetului: De la autoturisme strălucitoare la berline mai modeste
Ce mașini conduc mogulii tehnologiei și internetului: De la autoturisme strălucitoare la berline mai modeste
Mogulii tehnologiei cei mai de succes au multe lucruri în comun, dar gustul pentru mașini nu este unul dintre ele. Unii, precum guru-ul în AI Sam Altman, au colecții luxoase de McLarens și...
#Traian Basescu, #CSAT, #guvern, #bani, #masini, #politie , #stiri Traian Basescu