Basescu: Schimbarea lui Tulus arata disperarea de a ajunge la "oala cu procurori"

Miercuri, 09 Mai 2007, ora 09:26
3090 citiri
Basescu: Schimbarea lui Tulus arata disperarea de a ajunge la "oala cu procurori"

Traian Basescu, invitat intr-o emisiune speciala a TVR moderata de Liviu Mihaiu, de la Academia Catavencu, a fost intrebat daca i se pare o gafa a actualei puteri propunerea inaintata de ministrul Tudor Chiuariu de revocare a sefului sectiei a II a a DNA, Doru Tulus.

"Nu arata o gafa. Este disperare. Pentru asta au scos PD de la guvernare, pentru asta au suspendat presedintele Romaniei - ca sa ajunga la oala cu procurori", a spus Basescu. El a adaugat ca demersul impotriva lui Tulus ilustreaza miza si in acelasi timp motivatia politicienilor care l-au suspendat.

Aici, presedintele Basescu a reluat principalele motive pe care le-a expus in timpul campaniei pentru referendum care ar reprezenta platforma conflictului dintre el si politicieni. Este vorba despre gesturile sale prezidentiale care, in opinia sa, au deranjat clasa politica - condamnarea comunismului, transferul dosarelor Securitatii la CNSAS si asigurarea unei justitii independente.

Pe parcursul emisiunii, la care au participat numai jurnalisti, Basescu a expus mai multe argumente in favoarea acuzatiilor sale la adresa clasei politice. Astfel, Basescu a reluat tema potrivit careia exista o asociere a oamenilor de afaceri cu politicieni pe care ii manipuleaza.

Basescu a spus ca este vorba despre oameni de afaceri care si-au facut averi din bani publici prin stergeri de datorii si beneficiind de legi sau ordonante de urgenta, de hotarari de guvern care le-au acordat inlesniri. Singurul nume pe care le-a dat a fost din nou cel al lui Dinu Patriciu, despre care a afirmat ca il manipuleaza pe primul ministru Tariceanu.

"Dinu Patriciu a influentat in mod ilegitim decizii politice ale primului ministru. El, cu Sorin Rosca Stanescu si alti oameni din spatele lui. Nu vreau ca astfel de oameni sa dirijeze decizia politica in tara asta. Acela devine un stat oligarhic", a spus Basescu.

Intrebat de ce a colaborat cu Dinu Patriciu in campania electorala si a acceptat finantarea acestuia, Basescu a precizat ca nici el, nici PD nu au beneficiat de donatii in bani de la Patriciu in 2004, ci PSD. El a precizat ca la momentul la care Tariceanu a fost desemnat premier, acesta isi intrerupese relatia pe care o avea cu Dinu Patriciu, care ii fusese impusa de catre fostul lider PNL, Theodor Stolojan, dar care a fost reluata dupa ce Tariceanu a devenit prim-ministru.

Basescu a mai explicat ca nu are nimic impotriva colaborarii dintre politicieni si oamenii de afaceri, dar numai pentru ca primii sa creeze un mediu de afaceri concurential, egal pentru toti, nediscriminatoriu.

Intrebat despre oamenii de afaceri care au obtinut contracte fara licitatii de la PD, Basescu a spus ca nu are cunostinta de astfel de legaturi. "Va dau cuvantul meu de onoare ca nu stiu de niciun contract fara licitatii. Dar, daca aflu, cei care le-au dat si cei care le-au primit se numesc infractori si trebuie sa mearga la puscarie. Vedeti in timpul cui si de la cine au primit contractele, ca sa aveti liniste in ceea ce ma priveste", a raspuns Basescu la intrebarea referitoare la prosperitatea unor oameni de afaceri ca Besciu, Casuneanu, Umbrarescu.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...