Basescu si imprumutul de la FMI

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 23:45
2122 citiri
Basescu si imprumutul de la FMI

Reducerea masiva a exporturilor si a investiilor straine directe (ISD) sunt principalele motive pentru care Romania are nevoie sa apeleze la o finantare externa, a precizat Traian Basescu intr-un interviu televizat.

"Reducerea masiva de exporturi pe principalele piete precum Germania, Marea Britanie, Franta sau Spania s-a materializat in diminuarea activitatii economice.

Asta inseamna reducerea de incasari in bugetul de stat, dar mai inseamna si cheltuieli suplimentare din bugetul de stat pentru asistenta sociala", a declarat seful statului la Antena 3.

Traian Basescu a mai precizat ca reducerea masiva a ISD va fi stimulata de lipsa de incredere in toate pietele si va fi accentuata de agentiile de evaluare care au lasat Romania fara ratinguri de investitii.

Alte doua motive de ingrijorare pentru Traian Basescu si specialistii din Ministerul Finantelor si BNR, cu care sustine ca s-a consultat inainte sa sustina discursul din Parlament, sunt reducerea depunerilor in bancile romanesti de la romanii care lucreaza in strainatate si riscul nerealizarii investitiilor de la bugetul de stat.

Bancile - mama si-au reinnoit liniile de creditare

Majoritatea liniilor de finantare angajate de institutiile de creditare romanesti de la bancile - mama au fost reinnoite pana in momentul de fata, a mai sustinut Traian Basescu.

"Am discutat cu bancherii problema reducerii dobanzilor. La ora cand am discutat cu acestia, 95% din liniile de finantare pe care le aveau de la bancile - mama erau reinnoite", a declarat seful statului.

In acelasi timp, Basescu a mai precizat ca BNR va reduce rezerva minima obligatorie pentru pasivele in valuta, dar nu inainte ca institutia sa se asigure ca niciun euro din banii eliberati nu va parasi Romania.

"Nu se va elibera niciun euro din rezerva BNR inainte sa se realizeze un acord prin care acesti bani sa nu poata fi scosi din tara", a punctat Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Traian Basescu, #imprumut extern, #reducere exporturi, #reducere ISD, #remiteri , #stiri Traian Basescu