Basescu: Trebuie separata functia de premier de cea de presedinte de partid

Luni, 14 Februarie 2011, ora 11:12
2506 citiri
Basescu: Trebuie separata functia de premier de cea de presedinte de partid
Foto:Intact News

Presedintele Traian Basescu s-a declarat pentru prima data de parere ca ar fi nevoie de o separare a functiei de presedinte al PD-L de cea de premier, dand de inteles ca nu-l mai sustine pe Emil Boc pentru ambele pozitii.

"Partidul va decide, dar si eu sunt de acord ca trebuie desfacuta functie de premier de cea de presedinte de partid in acest moment. Altfel, masurile care s-au luat in 2010 nu s-ar fi putut lua cu un premier care nu era si presedintele celui mai mare partid din coalitie. Politicienii trebuie sa invete sa se adapteze realitatilor. Realitatea acestui moment arata ca ar fi buna o despartire a celor doua functii, fiindca mai este de luat o singura masura dificila: Codul muncii", a spus Basescu in cadrul unui interviu pentru Romania Libera.

Seful statului a pledat si pentru reimprospatarea echipei de conducere a PD-L, sugerand ca asa-zisa "aripa a intelectualilor" ar trebui sa primeasca functii in partid, iar Cristian Preda, Teodor Baconschi, Sever Voinescu Monica Macovei si Traian Ungureanu sa devina vicepresedinti ai partidului.

"De ce i-ar tine deoparte? De ce n-ar fi loc intre cei 15 vicepresedinti de acesti cinci oameni, pentru ca n-au lipit afise?", a spus Basescu.

PD-L, fara leadership

Basescu a parut sa-i mai dea o lovitura lui Emil Boc in momentul in care a spus ca, de la plecarea sa, PD-L nu mai are "leadership", cum de altfel se intampla si cu celelalte partide. Totodata, el a mai propus si o solutie-surpriza pentru sefia PD-L, pe purtatorul de cuvant al partidului, Gheorghe Flutur.

"Poate fi oricine si Boc, si Blaga, si Flutur, marea problema este ca si PD-L are aceeasi problema ca si PSD sau PNL: nu are lidership. Dupa Ion Iliescu nu a mai aparut un politician de mare calibru in PSD, in PNL, Tariceau a fost cel mai important om politic, dar l-au abandonat. PD--L e in aceeasi situatie, dupa Petre Roman si Traian Basescu nu au mai gasit pe altcineva", a spus Traian Basescu.

Seful statului a spus ca PD-L trebuie sa mearga pe varianta unei echipe, in conditiile in care nu mai exista un lider-locomotiva care sa traga partidul dupa el in alegeri.

El a mai trimis sageti si spre Vasile Blaga, favoritul din acest moment la sefia PD-L, Adriean Videanu sau Radu Berceanu, spunand ca s-au opus aplicarii unor criterii de integritate in partid si ca acesta nu s-a imbunatatit de cand acestia se ocupa numai de el, nefiind ministri.

"Conducerea nu inseamna doar Boc, ci si Biroul Permanent, care-i include si pe "greii" partidului: Vasile Blaga si Adriean Videanu sunt acolo si nici pe Radu Berceanu nu-l opreste nimeni sa participe. Cei trei au o influenta foarte mare in partid si au fost degrevati de functii administrative de cinci luni. Si cu toate acestea nu se vede nici o imbunatatire a felului cum functioneaza partidul. Nu e un atac la nici unul dintre ei, fiindca toti cei din conducere sunt responsabili. De ce-ar merge mai bine partidul daca Blaga ar fi presedinte, cand el este acolo in fruntea PDL. Ce s-ar intampla daca n-ar mai fi Boc presedinte sau Videanu prim-vicepresedinte?", a spus Basescu.

El a respins totodata ideea ca Blaga "l-ar fi facut presedinte" si a spus ca atunci cand a fost vorba sa castige ceva pentru sine, cum ar fi primaria Capitalei, n-a reusit.

Seful statului nu crede insa ca PD-L se va rupe, ci a mers pe varianta unei solutii negociate, eventual una in care un lider de filiala reuseste sa stranga oamenii in jurul sau, si totodata a parut ca ar sustine o posibila candidatura a primarului Sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoita.

"Sub umbrela oricarui presedinte de organizatie teritoriala, ar fi si un semnal ca PDL are capacitatea sa accepte oameni valorosi, fara a-i marginaliza doar fiindca nu au vechime", a mai spus Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu premier presedinte PDL, #Basescu separare presedinte premier , #stiri Traian Basescu