Basescu vrea scaderea TVA si impozitarea pensiilor cu 16%

Sambata, 10 Iulie 2010, ora 19:05
5669 citiri
Basescu vrea scaderea TVA si impozitarea pensiilor cu 16%
Foto: Realitatea TV

Presedintele Traian Basescu nu exclude reducerea TVA in perioada urmatoare, insa avertizeaza ca toate pensiile vor fi impozitate cu 16%, la fel ca toate veniturile obtinute de romani.

Declaratia a fost facuta in timp ce se afla in vizita, sambata dupa-amiaza, in satul Buruienesti si in comuna Doljesti, zona puternic afectata de inundatii.

Sinistratii din Doljesti s-au plans sefului statului ca majorarea TVA-ului, la 24%, i-a impovarat.

"Trebuie dat TVA-ul inapoi jos!", a spus presedintele, in momentul in care oamenii i-au semnalat ca a crescut pretul painii. "Dar daca traim la tara, putem sa ne facem painea", a mai adaugat Basescu.

De asemenea, seful statului i-a precizat altei persoane care i-a adus in atentie situatia pensiilor ca si acest tip de venituri trebuie impozitate. "Se vor impozita (pensiile - n.r.), se impoziteaza, asa trebuie, ca orice venit din tara asta", a explicat el.

Seful statului nu a mentionat insa care este data de la care TVA-ul ar putea scadea si nici daca aceasta taxa va reveni la valoarea initiala de 19 procente. Reamintim ca TVA a fost majorata, de la 1 iulie 2010, de la 19 la 25%, aceasta fiind solutia gasita de Guvernul Boc pentru a putea obtine o noua transa de bani din imprumutul de la FMI. Banii de la FMI au fost acordati la scurt timp dupa ce a fost pusa in aplicare masura de majorare a TVA de la 19 la 25%.

Totodata, Traian Basescu nu a precizat data de la care toate pensiile ar putea fi impozitate cu 16%. In acest moment, pensiile sub 1.000 lei nu sunt impozitate.

Nu este pentru prima oara cand seful statului face referire la necesitatea de a se impozita pensiile, o declaratie similara fiind facuta zilele trecute la postul public de radio.

Basescu: Din 2011, Guvernul sa introduca impozit pe orice venit, inclusiv pe pensii

Reactii la cald

Prezent la Realitatea TV, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a refuzat sa comenteze declaratia sefului statului potrivit caruia TVA va fi readus la 19%, precizand ca nu cunoaste exact nici contextul in care a fost facuta, si nici calculele pe buget, care tin doar de Ministerul de Finante, nu de banca centrala.

"Prin cresterea TVA, intreaga populatie a Romaniei este lovita, nu numai pensionarii, nu numai salariatii de la stat sau de la privat. De aici preocuparea presedintelui de a gasi o inlocuire a cresterii TVA", a subliniat insa consilierul guvernatorului BNR.

Vasilescu (BNR): Prin cresterea TVA, intreaga populatie a Romaniei este lovita

Pe de alta parte, vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, l-a atacat in termeni duri pe presedintele Traian Basescu, pe aceasta tema.

"Nimeni nu mai intelege ce e in capul lui Traian Basescu si al lui Emil Boc. Nici ei nu mai stiu ce e cu ei. Basescu face jocuri disperate, iar asemenea schimbari de optica, dupa ce ne-am asumat o pozitie in fata FMI, sunt penibile.

In opinia mea, presedintele este sub incidenta articolului 53 din Constitutie privind siguranta nationala. Si el si Boc sunt pericole pentru tara", a spus Vosganian la Antena 3.

Contactat pentru a comenta si el declaratiile presedintelui, analistul economic Ilie Serbanescu a spus ca noile masuri pronosticate de Basescu nu pot fi aplicate decat de la 1 ianuarie 2011: "Din punct de vedere economic, cererea lui Basescu are o motivatie, iar din punct de vedere politic este o delimitare de Boc.

Incepand de la 1 ianuarie 2011, poate fi facuta aceasta comutare. Eu nu cred ca va putea reveni board-ul Fondului cu asemenea chestiune. Cred ca va fi facuta aceasta comutare, dar de la 1 ianuarie".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu reducere TVA, #Traian Basezscu impozitare pensii , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
BASESCU O SA O MAI IA ODATA PESTE BOT DE LA CCR !
Poza Georgica Boerica
Georgica Boerica
rank 3
Nici o zi fara Basescu!.... Mai usor cu "jos Basescu".....va asteapta 4,5 ani de suferinta "mai mogulilor"!