Batalia pe puterea de dupa alegeri

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 15 Octombrie 2009, ora 17:02
7223 citiri
Batalia pe puterea de dupa alegeri

Traian Basescu a impus termenii negocierilor pentru formarea noului guvern: guvern politic, nu de tehnocrati, recomandabil de uniune nationala, cu premier, eventual, independent.

Argumentul pentru care presedintele a refuzat ideea guvernului de tehnocrati este, intr-adevar, foarte puternic in plan retoric: "Un Guvern de uniune nationala inseamna sa va asumati si criza si corecta desfasurare a alegerilor. Va este atat de rusine de calitatea de partide politice ca sa impingeti guvernarea la niste tehnocrati pe care sa ii manipulati din spate? Sa depasim complexul si sa ne asumam ca astia suntem".

Pe de alta parte, imi aduc aminte ca Traian Basescu nu era chiar asa un adversar al solutiei independentilor pe vremea cand o propunea pentru deblocarea crizei de la Interne. Si apoi, guvernul de tehnocrati ar fi asumat politic de majoritatea pe care o reprezinta, ca in Ungaria de exemplu.

Este foarte adevarat ca majoritatea de 65%, invocata de PSD+PNL+UDMR, este extrem de vulnerabila cat timp ea nu are nimic in comun in afara unui nume, Klaus Iohannis. Nu principii comune, nu program de guvernare, nu termeni ai intelegerii, nici macar reguli de constituire a cabinetului puse pe hartie, ca sa nu mai vorbim despre inregistrarea la tribunal. Este de fapt o coalitie antiBasescu ce nu poate fi luata drept coalitie de guvernare.

Si povestea cu guvernul cu mandat limitat invocata de Traian Basescu este in mare masura corecta. Tot timpul se discuta de nevoia de stabilitate atat in plan intern cat si pe relatia cu FMI si UE. Ce stabilitate ofera un guvern pe doua luni? Ce credibilitate poate avea un astfel de guvern?

Pe de alta parte, si guvernul de uniune nationala cu toate partidele la putere, propus de Traian Basescu, este o solutie la fel de indezirabila. Daca toata lumea este la putere, cine mai sta in opozitie? Putere fara opozitie este o aberatie din punct de vedere democratic, cu atat mai mult cu cat presedintele a zis ca nu accepta o solutie pe doar doua luni. Sau pentru guvernul de uniune nationala mandatul limitat e posibil? Si apoi, daca in Romania nu s-au armonizat partidele doua cate doua, cum se vor armoniza toate patru? Chiar si cele trei forte din actuala majoritate sunt unite doar de ura impotriva lui Traian Basescu.

Cat despre varianta Klaus Iohannis, presedintele, prudent, nu a respins-o frontal. A mutat insa accentul de pe criza politica, pe cea economica si a creionat un portret de premier ideal complet diferit de al profesorului fara competente economice, dar a lasat, teoretic, usa deschisa.

Era si greu pentru presedinte sa se opuna categoric unei solutii destul de populare, dar Traian Basescu a avut grija sa sublinieze ca in niciun caz nu va accepta un premier impus ci, mai degraba va nominaliza viitoarea propunere a PD-L, partid cu cel mai mare numar de mandate parlamentare.

Dincolo de retorica, impresie artistica si argumente, mai mult sau mai putin intersante, vedem tot mai clar un lucru: fiecare dintre parti improvizeaza cat de bine se pricepe in batalia electorala, dar si pentru puterea executiva. Nu e atat pentru puterea de acum, cat pentru cea de dupa alegeri, in eventualitatea unei victorii a lui Traian Basescu la prezidentiale.

Nu e, desigur, vorba despre nicio rusine a partidelor care propun guvern de tehnocrati. Ele stiu insa ca au sanse minime sa-si impuna un premier politic pentru un guvern politic in formula PNL+PSD+UDMR, si atunci incearca sa preia puterea prin artificiul guvernului de tehnocrati.

De fapt tehnocratii nici nu conteaza. Tot ce conteaza e sa-si planteze premierul care sa nu mai plece de la putere, urmand ca sub umbrela lui, dupa alegeri, sa aseze in locul ministrilor tehnocrati ministri politici. Premierul este singura parghie a presedintelui si, odata anihilata, majoritatea parlamentara face fix ce vrea.

La randul sau, Traian Basescu nu vrea sa accepte riscul unei noi experiente de tip Tariceanu, pe care sa-l nu-l mai poata scoate din Palatul Victoria. Cu dl. Iohannis premier risca sa piarda puterea efectiva pe urmatorii 3 ani.

Electoral, presedintele vrea sa aiba PD-L in guvern la organizarea alegerilor si, prin mentinerea democrat liberalilor la putere, sa stearga impresia de infrangere lasata de motiunea de cenzura. Si apoi, un guvern de uniune nationala este o capcana uriasa pentru ca presupune negocieri pentru posturi. Acestea dureaza si ofera un spectacol care ii discrediteaza pe actori, candidati la prezidentiale si ei.

Ce urmeaza e inca greu de spus.

Deocamdata cel putin, coalitia majoritara nu accepta solutia guverului de uniune nationala, ceea ce la vreme de criza ar reprezenta o atitudine cu cost electoral. Risca sa ramana cu stampila de lasi care au fugit de responsabilitate guvernarii cand tarii ii era mai greu, asumand-si rusinea de propria conditie invocata abil de Traian Basescu.

Dar au intins la randul lor o capcana: sa vina si PD-L printre cei care sustin guvernul de tehnocrati condus de Klaus Iohannis. Si il santajeaza pe Traian Basescu cu avizul Parlamentului pentu referendum. Pozitiv sau negativ, fara el procedura consultarii populare nu poate merge mai departe.

Presedintele joaca in forta cu un ultimatum: ori guvern de uniune si accept un independent, ori merg cu premierul PD-L si tot guvernul Boc ramane la Palatul Victoria pana veniti la sentimente mai bune. Si daca nu va bagati manile in cap, o sa pierdem banii de la FMI si nu o sa mai fie platite pensiile si salariile.

Deja democrat liberalii un inceput sa negocieze guvernul dorit de Traian Basescu. Intre timp, presedintele cauta si un premier care sa reprezinte o alternativa puternica la Klaus Iohannis si pe care s-a arunce pe masa. Daca n-o gaseste, costul se va muta la el sub acuzatia ca refuza un om larg acceptat si pierde banii de pensii si salarii doar pentru a pastra PD-L la putere.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#a cazut guvernul, #Guvernul Boc a cazut, #Basescu premier guvern, #motiune cazut guvern , #stiri Traian Basescu