Bogdan Chirieac: Si de data asta, Ardealul a ramas pe loc

Autor:
Luni, 16 Martie 2009, ora 12:30
6174 citiri
Bogdan Chirieac: Si de data asta, Ardealul a ramas pe loc

Era cat pe ce sa uitam ca duminica a fost 15 martie. Vremea a fost destul de frumoasa in toata tara. In functie de buget, lumea a fost la ski, s-a dus la mall, la tara, sau a stat acasa.

Noroc cu ungurul Solyom Laszlo, presedinte, care a vrut sa ocupe Ardealul, dar a fost impiedicat, fireste, in ultimul moment, de Traian Basescu, si el tot presedinte.

Dupa ce am constatat ca 15 martie, ziua maghiarilor de pretutindeni, a fost, cum se intampla de multi ani incoace, o zi de un calm plat, cu miros de gulas, putem analiza ce anume au facut autoritatile de la Budapesta si Bucuresti pentru a da senzatia ca sunt pe cale sa inceapa un razboi cel putin de nivelul celui dintre Georgia si Rusia.

Presedintele de dreapta al Ungariei, dl Solyom Laszlo, a trimis o scrisoare aproape provocatoare autoritatilor de la Bucuresti, in care anunta o vizita privata in "autoguvernarea Harghita". Mai mult, ungurul a cerut permisiune de aterizare cu avionul sau militar AN26 pe aeroportul din Targul Mures.

Se spune ca ar fi facut solicitare de survol si un elicopter militar de tip MI17, menit sa-l duca pe seful statului vecin de la Targu Mures la Miercurea Ciuc. Aici a intrat in functiune vigilenta presedintiei romane. Cum adica "autoguvernare"? In romaneste se spune "autoritate locala".

Cum adica avion militar? In Romania se vine cu avioane civile. (Sa ne amintim ca presedintele Bush a venit in Romania, la Bucuresti si la Constanta, cu faimosul Air Force One, care este un avion militar.) Avionul lui Solyom, AN26 este versiunea militara a vechiului AN24 aflat in perioada comunista si in dotarea Tarom. El este tot un aparat de transport, nu de bombardament sau de interceptare.

Ranit in inima de refuzul romanilor, presedintele Solyom a venit pe jos, adica pe roti, in Ardeal, pe 14 martie, unde a ramas doua ore la o ceremonie la care au participat vreo mie de oameni, zgribuliti de frig si muiati de ninsoarea de primavara.

De altfel, la toate manifestarile de duminica, mitinguri, depuneri de coroane, marsuri, au participat cu totul doar cateva mii de persoane din cei 1,5 milioane maghiari existenti in Romania.

Politic, manifestarea a fost un succes pentru toata lumea. Presedintele Ungariei si-a consolidat nitel platforma politica sprijinita de partidul de extrema dreapta FIDESZ. Badita Traian a crescut un punct in sondaje datorita vigilentei de care a dat dovada cand nu i-a permis ungurului obraznic sa cucereasca Ardealul si inca pe calea aerului, in rapanosul sau avion militar din vremea bolsevismului.

UDMR a punctat cu mare demnitate inceputul campaniei la europarlamentare. Marko Bela a spus la Cristuru Secuiesc, in fata unor unguroaice de toata frumusetea: "niciodata in romaneste se va traduce in maghiara prin in curand", referindu-se la autonomia teritoriala.

Europarlamentari PSD, PDL si PNL au luat cuvantul pe la televiziuni, vituperand impotriva tentativei fatise a Budapestei de a controla Ardealul. Semn ca a inceput campania pentru toate partidele...

Valul iscat la suprafata nu a ajuns in profunzime. Relatiile dintre romani si maghiari au ramas la fel, bune si rele si dupa 15 martie. Se marcheaza, insa, lansarea in campania electorala, de la singurele alegeri ce intereseaza in acest an, cele prezidentiale, a unei teme pe care nu o mai credeam de actualitate: nationalismul virulent.

Faptul poate deveni periculos din cauza crizei economice ce aproape a falimentat Ungaria si este pe cale sa loveasca naprasnic Romania. Or, istoria ne arata ca in vremuri de criza ies la iveala ultranationalismul, antisemitismul si xenofobia.

Si asta nu se intampla doar in Balcani sau prin fostul Imperiu Habsburgic, ci si in insorita Italie, unde de vina pentru toate sunt emigrantii romani, in Spania, Franta sau Marea Britanie...

Episodul in care s-au antrenat unele pe altele autoritatile din Ungaria si Romania este cu atat mai penibil, cu cat, in plan economic, Ungaria este varful de lance al coagularii unei miscari a Estului ce solicita Vestului european ajutor de urgenta in criza financiara.

De curand, premierul Ferenc Gyurcsany, sustinut de presedintia ceha a UE, a trimis o scrisoare Romaniei prin care solicita un fel de alianta pentru a solicita bani europeni. De mentionat ca Ungaria a primit de la FMI si Comisia Europeana in toamna trecuta circa 20 de miliarde de euro ajutor de urgenta pentru a impiedica un faliment iminent al economiei.

Exact ceea ce cere si Romania in aceste saptamani. Banii s-au terminat, iar Ungaria solicita acum un fond de 180 de miliarde pentru toate tarile din Est, menit sa usureze traversarea dezastrului economic. Vechea Europa a refuzat pana acum initiativa, alocand doar 24 de miliarde, dintre care 10 au fost deja cheltuite pentru ajutorarea Letoniei si Ungariei.

Pana in prezent, presedintele Basescu, erijat in premier la ultimul summit de criza, a refuzat initiativa Budapestei, argumentand ca Europa este a celor 27 si nu ar mai trebui impartita in Est si Vest. E greu de spus, deocamdata, care dintre pozitii va fi mai profitabila, cea unguresca sau cea romaneasca.

Vine insa o vreme cand viata nu mai are rabdare sa asculte de prostii politicianiste. In definitiv, daca presedintele Ungariei doreste cu orice pret sa se faca ridicol, pretextandu-se ofensat de romani, nu exista nici un motiv ca autoritatile romane sa incerce, la randul lor, sa-i mearga pe urme.

Fiindca, pana la urma, a mai fost cineva fericit ca Solyom Laszlo a venit in Romania cu masina si nu cu avionul: premierul ungar Gyurcsany care a economisit, astfel, la buget, vreo 30 000 de euro, bani pe care oricum nu-i avea....

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Traian Basescu, #Solyom Laszlo Harghita, #Ziua maghiarilor , #stiri Traian Basescu