Campeanu: Pensionarii pot sta linistiti, sunt bani pentru plata pensiilor (Video)

Marti, 25 Noiembrie 2008, ora 13:48
1098 citiri
Campeanu: Pensionarii pot sta linistiti, sunt bani pentru plata pensiilor (Video)
Foto: ziarul21.ro

Pensionarii isi vor primi pensiile majorate si in 2009 pentru ca banii necesari majorarii acestora au fost prevazuti in buget si nu exista riscul legat de intrarea in incapacitate de plata.

Declaratia vine de la Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, care ii raspunde astfel sefului statului care a anuntat, luni, ca majorarile de pensii succesive de anul trecut si de anul acesta au dus la incapacitatea Fondului de pensii de a acoperi cheltuielile, astfel ca in 2009 ar fi nevoie de 1,3 miliarde euro din bugetul de stat pentru acoperirea deficitului.

Presedintele Traian Basescu a declarat in prima instanta ca Fondul de pensii s-a prabusit, apoi a revenit precizand ca expresia pe care a folosit-o este nepotrivita, aratand ca majorarile de pensii dictate de Parlament in toamna anului 2007 si mai apoi din octombrie 2008 nu pot fi acoperite din Fond.

Traian Basescu a precizat ca, in acest moment, exista un deficit de 350-400 milioane de euro, care, pe parcursul anului viitor ar putea ajunge la 1,2-1,3 miliarde euro.

Seful statului a adaugat ca banii de care este nevoie pentru acoperirea majorarilor de pensii ar determina bugetul de stat sa alimenteze necesarul de bani.

Mariana Campeanu a mai spus ca suma de aproape 1 miliard lei ce ar urma sa fie alocati, marti, ministerului Muncii pentru plata pensiilor si ajutoarelor sociale prin rectificare bugetara erau prevazuti in bugetul de stat pe anul 2008.

"Banii care ni se vor aloca astazi pentru plata pensiilor erau prevazuti in buget pentru ca nu poti sa prevezi de la inceputul anului care va fi numarul exact al pensionarilor la sfarsitul acelui an. Numarul celor care primesc pensie se schimba tot timpul, iar astazi ni se vor acorda fondurile necesare pentru plata celor care au rezultat la ultima analiza realizata de Ministerul Muncii", a explicat Campeanu.

Anul viitor ar urma sa fie alocate 40 miliarde lei pentru plata pensiilor, cu 7,5 miliarde lei mai mult decat in acest an.

Ponderea bugetului asigurarilor sociale de stat ar urma sa creasca in 2009 la 7,2% din produsul intern brut (PIB), iar cheltuielile din acest sector la 41,6 miliarde lei.

Incepand cu 1 octombrie 2008, valoarea punctului de pensie a ajuns la 697,5 lei, iar incepand cu prima luna a anului viitor pensia medie ar putea creste la 709,3 lei, in functie de salariul mediu, potrivit calculelor reprezentantilor Ministerului Muncii.

In octombrie, Romania avea 5,526 milioane de pensionari, iar pensia medie era de 621 lei, potrivit datelor ministerului de resort.

Salariul mediu brut pe care este fundamentat proiectului bugetului de stat pe anul 2009 este de 1.865 lei.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#pensii, #fondul de pensii, #Traian Basescu, #Campeanu , #stiri Traian Basescu