Cazul Geoana si politica de suma nula (Opinii)

Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 09:27
3400 citiri
Cazul Geoana si politica de suma nula (Opinii)
Foto: realitatea.net

Nemultumirea fata de politicile publice atinge in prag de iarna cote atat de joase ca te si miri cum de nu se prabuseste Executivul. Adevarul e ca, dupa revolutie, reusitele au fost obtinute cu mari dificultati si sacrificii, mai ales la presiunea organismelor europene si internationale.

Dupa 2008, mai ales, politica s-a impartit in doua, una pentru bazinele noastre electorale puse sa se incaiere cu ale lor si alta, pe din dosul scenei, in care cei tari isi dau mana cu institutiile statului sa-i scoata din cursa pe rivali si pe inamici. Adunand cele doua parti, mereu ne da suma nula, iar lumea a inceput sa-si piarda rabdarea.

Doua Romanii, doua politici

Prima este practicata cu aplomb de Emil Boc, Sulfina Barbu, Elena Udrea etc. si suna asa: de la anul, daca vom avea crestere economica, vom mari salariile si pensiile. Daca de marit nu e cu ce, cresterea economica ramane pentru portocalii o himera de 0,3%, adica acum o vezi si maine nu e.

Fireste, normal era sa apara intai minunea si apoi sa se laude. Dar cum minunile sunt tot mai rare, au iesit din vreme sa ne vanda iluzii bune de ingrasat urnele la anul. Inchipuindu-si ca vom sari in sus de bucurie la auzul verbului "a mari", se fac a uita ca de peste un an salariatii asteapta renuntarea la taierile de 25 % si recuperarea sumelor obtinute in instante.

Apoi, daca vom accesa fonduri europene de 3% din PIB, cica vom avea un deficit sub 2% in 2012, ceea ce seamana ca doua picaturi de apa cu: daca vom avea bani, ne vom cumpara... Nu doar cei trei umbla cu cioara vopsita, ci mai tot spectrul guvernamental, in frunte cu dl presedinte, incat te intrebi oare ce parere vor fi avand domniile lor despre facultatile mentale ale poporenilor, sau despre competenta si acuratetea propriilor decizii?

Cazul Geoana

Ca sa ne facem o idee despre lipsa de perspectiva a actiunilor politice actuale, cazul-scoala e inlocuirea lui Mircea Geoana de la conducerea Senatului. Ca jurnalist fript de atatea ori, nici nu m-am asteptat ca vreun impricinat sa iasa in presa sa spuna adevarul. Pentru a ghici ce vrea Puterea, m-am obisnuit sa surprind pe forumuri ordinul primit de postaci.

Surpriza a fost pe masura nimicniciei noastre: Geoana era sustinut de toti cei ce-l spurcau pana atunci, iar dusmanii injurati de mama erau Iliescu, Nastase si Ponta. Am inteles: pe Geoana l-au lasat genunchii, fiind sprijinit de Putere.

Asadar ditai presedintele Senatului, al doilea barbat de stat, impreuna cu membrii celui mai important organ reprezentativ al Puterii si lideri de partide, in loc sa n-aiba liniste si odihna pana la rezolvarea treburilor publice presante, avea ca principala de nu cumva singura grija tocmai scorul in astfel de confruntari politicianiste de suma nula.

Mai putini cu 3 milioane?

Or nesfarsitele batalii cu miza indoielnica au consecinte de-a dreptul catastrofice: in doua decenii populatia Romaniei a scazut cu trei milioane, dupa cum o configureaza recensamantul, fara razboi nimicitor, fara ciuma si holera, ci doar cu o clasa politica arogant-egoista, neinteresata de binele comun. Exceptiile confirma regula.

Nu doar emigrarea e de vina, ci si subfinantarea cronica din sanatate, bolnavii, pensionarii neavand cu ce-si achita retetele medicale compensate in bataie de joc cu 2-6%. Saracia aduce moartea nu doar in spitale, ci si pe sosele, la locul de munca, acasa, prin mizerie, frig. Daca in majoritatea tarilor europene media de varsta creste sau se mentine la cote rezonabile, in Romania scade.

Simptomele decaderii

Simptomatice sunt insa alterarea climatului democratic, tendinta spre autoritarism si revenirea in forta a tehnicilor securistice de supraveghere, de obstructionare a dreptului la cuvant, cu raspandaci si dezinformatori.

Cezarul nu are vesti bune pentru saraceni, iar asta se vede din grija brusca fata de biserica stramoseasca, momita cu finantari dubioase pentru lacasuri de cult si cuvinte de lauda la adresa clerului, platit din ban public.

Stiu ca preotii nostri sunt cu capul pe umeri, dar ideea ca cineva s-a gandit sa manipuleze populatia din amvon inspaimanta. Ce altceva sa fi cautat presedintele la microfon in fata sfantului Altar? Ce s-ar intampla in Franta, daca dl Sakozy ar face pe Marele Preot?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Geoana Boc Udrea, #politici publice suma nula, #populatie recensamant salarii pensii , #stiri Traian Basescu