Chiuariu i-a trimis lui Basescu cererea de revocare a lui Tulus

Duminica, 28 Octombrie 2007, ora 15:00
1498 citiri
Chiuariu i-a trimis lui Basescu cererea de revocare a lui Tulus

Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, i-a trimis duminica presedintelui Romaniei, Traian Basescu, cererea de revocare din functie a procurorului sef al Sectiei a II-a din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Doru Tulus, potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei remis Agentiei NewsIn.

CSM il tine in functie pe Tulus, in ciuda lui Chiuariu (VIDEO)

Chiuariu ii va cere lui Basescu revocarea lui Tulus (VIDEO)

Potrivit ministrului Chiuariu, motivele acestei cereri ar fi anumite deficiente identificate in urma controlului inspectiei judiciare, "care sunt de natura de a vicia actele de urmarire penala efectuate de sectia a II-a a DNA, de a compromite total credibilitatea institutiei, precum si lupta impotriva coruptiei in general", se arata in comunicatul Ministerului Justitiei.

In acelasi comunicat, ministrul Justitiei sustine ca activitatea DNA ar fi in ultima perioada bazata pe strategii de dezinformare si interese politice si ca obiectivul acestei institutii ar fi devenit "implicarea in dispute politice si compromiterea publica a unor persoane".

Tudor Chiuariu il acuza pe Tulus, in cererea adresata presedintelui, de faptul ca, sub conducerea sa, activitatea Sectiei a II-a a DNA s-ar desfasura in conditii care "sfideaza toate normele de procedura - independenta procurorului de caz este facultativa, politistii pot face orice act in locul procurorului, in baza principiului muncii in echipa, aducerea la cunostinta a invinuirii se poate face prin telefon, iar comunicarea solutiei de neincepere a urmaririi penale catre persoanele cercetate, este optionala", se mai arata in comunicatul remis de Ministerul Justitiei.

In acelasi comunicat, Chiuariu mai sustine ca "un presedinte de partid" ar fi devenit purtatorul de cuvant al DNA, fara insa a preciza la cine se refera. "Un presedinte de partid a devenit purtatorul de cuvant al institutiei. Cum s-a apropiat campania electorala, acesta face periodic conferinte de presa in care prezinta informatii din dosarele aflate in lucru la sectia a II-a, despre care garanteaza ca sunt << suta la suta >> corecte, invocand << surse din DNA >> ", sustine Chiuariu.

In opinia ministrului, "toate acestea ne demonstreaza ca nu mai e vorba de << intamplari >>, ci ca totul face parte dintr-o strategie institutionala: nu mai conteaza finalitatea judiciara a dosarelor, ci spectaculozitatea mediatica".

Chiuariu face referire si la parerea unui reprezentant al societatii civile, al carui nume, de asemenea, nu-l divulga, care ar fi observat ca "DNA a devenit o agentie de PR".

Ministrul Justitiei considera ca exista intarzieri "suspecte" in cercetarea unor oameni de afaceri sau grupuri economice si ca astfel s-ar "creea suspiciunea ca DNA actioneaza la comanda, pentru a proteja sau a afecta anumite interese economice".

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, joi 18 octombrie, negativ cererea ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, de revocare din functie a procurorului sef, Doru Tulus, care conduce Sectia a II -a a Directiei Nationale Anticoruptie.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ciucă se opune impozitului progresiv sau creșterii taxelor: „România este mai competitivă cu cota unică”
Ciucă se opune impozitului progresiv sau creșterii taxelor: „România este mai competitivă cu cota unică”
PNL a introdus şi a apărat cota unică în ultimii 20 de ani şi nu va fi de acord cu creşterea taxelor sau cu impozitul progresiv, a declarat, miercuri, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă....
Peste 450.000 de elevi vor primi zilnic o masă caldă. Ciolacu a anunțat aprobarea programului naţional ”Masă sănătoasă”
Peste 450.000 de elevi vor primi zilnic o masă caldă. Ciolacu a anunțat aprobarea programului naţional ”Masă sănătoasă”
Marcel Ciolacu, premierul României a anunţat, miercuri, 28 februarie, că Guvernul aprobă în şedinţă lista celor peste 1.200 de unităţi şcolare din toată ţara unde asigură Programul...