Chiuariu ii va cere lui Basescu revocarea lui Tulus

Joi, 18 Octombrie 2007, ora 15:44
1128 citiri
Chiuariu ii va cere lui Basescu revocarea lui Tulus

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat, joi, ca nu va tine cont de avizul negativ dat de CSM si ii va inainta presedintelui Traian Basescu cererea de revocare din functie a procurorului-sef al sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus.

Avizul negativ dat de CSM este un esec in incercarea de a construi o justitie corecta, a mai declarat ministrul.

Chiuariu a explicat ca in urma raportului asupra activitatii DNA s-au constatat deficiente grave in ceea ce priveste Sectia a II-a a DNA, condusa de Doru Tulus, motiv pentru care acesta trebuia revocat.

"Nu consider avizul negativ dat de CSM in cazul revocarii lui Tulus un esec personal. Este un esec in incercarea de a construi o justitie corecta", a clarificat ministrul Justitiei.

Procurorul Doru Tulus a avut o "acivitate dominata de abuz si arbitrar", avand ca scop instituirea "unui control total, discretionar asupra activitatii sectiei", a declarat, tot joi, ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, in cererea de revocare a procurorului-sef al (DNA).

Potrivit lui Chiuariu, Doru Tulus ar fi incercat sa controleze activitatea procurorilor din subordine, si anume dechiderea sau inchiderea nejustificata a unor dosare sau demararea unor acte de cercetare tematica si a raportat ireal, "in mod deliberat", numarul de dosare nesolutionate de sectia pe care o conduce.

De asemenea, ministrul Chiuariu a facut trimitere la raportul asupra activitatii DNA, potrivit caruia 18 dosare au fost inregistrate cu mai mult de un an in urma si alte 41 de dosare in care urmarirea penala era inceputa de peste 6 luni.

Conform cererii de revocare din functie a lui Doru Tulus, intocmita de Chiuariu, dupa data de 18 mai, data la care CSM a dispus inceperea controlului pe fond la DNA, in foarte multe din dosarele lasate pana atunci in nelucrare de procurorii Sectiei a II a, s-ar fi inceput efectuarea de acte de cercetare pentru influentarea rezultatului controlului.

Sectia pentru procurori a CSM a decis, joi, ca nu este necesara revocarea din functie a procurorului sef al Sectiei a II a DNA, Doru Tulus, cerere reiterata dupa prezentarea raportului inspectiei judiciare asupra activitatii procurorilor anticoruptie.

Legea prevede ca revocarea procurorilor din functiile de procuror general al Parchetului General, prim-adjunct si adjunct al acestuia, procuror sef al DNA, adjuncti ai acestuia, procurori sefi de sectie ai acestor parchete, precum si de procuror sef al DIICOT si adjuncti ai acestora, se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei cu avizul consultativ al CSM.

Pot fi invocate urmatoarele motive: in cazul in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile necesare pentru numirea in functia de conducere; in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale; in cazul aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare. Avizul Consiliului Superior al Magistraturii este consultativ.

- CSM nu l-a revocat pe procurorul Tulus

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...