Cine a invins?

Autor: Constantin Racaru
Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 15:38
5476 citiri
Cine a invins?

Guvernul Boc s-a prabusit fara glorie, in pofida faptului ca premierul a incercat, din rasputeri, sa transforme motiunea intr-una impotriva reformei pensiilor si a reformismului. PD-L nu are prea multe motive reale de mandrie legate de aceasta perioada.

In toate aceste luni nu i-am vazut pe democrat liberali cu mult mai reformisti, principiali sau competenti decat fostii lor colegi de cabinet sau decat guvernul Tariceanu.

E drept, au fost adoptate cateva reglementari mai mult sau mai putin reformiste: Legea educatiei nationale, Legea salarizarii unitare, foarte proasta, de altfel, unele reduceri din zona bugetara, dar numai din posturile neocupate, codurile juridice si chiar acest proiect de lege a pensiilor.

Fara exceptie insa, masurile reformiste au fost consecinta presiunilor externe, ale comisiei europene sau ale FMI, si/sau ale lui Traian Basescu, preocupat ca in ultimul an de mandat sa-si imbogateasca cat de cat bilantul si sa bifeze macar cateva dintre promisiunile electorale de acum 5 ani.

In schimb, am vazut si la PD-L nenumarate derapaje de la principiile indelung clamate de-a lungul timpului. Democrat-liberalii nu au avut nicio retinere sa practice politizarea pe linie, impartind tara cu PSD pana la nivel de femeie de serviciu.

Ministrii PD-L nu au fost nici pe departe campioni autentici ai democratiei si practicilor transparente. Elena Udrea s-a aflat intrun conflict de interese cat casa, Adriean Videanu a tinut cu dintii de Compania Energetica Nationala pe care nu a acceptat decat s-o divida pentru a a o imparti frateste cu PSD, iar despre Monica Iacob Ridzi ce sa mai vorbim.

Or fi fost competenti? Guvernul condus de un profesor de drept constiutional a emis cel putin doua acte normative neconstitutionale, unul chiar la inceput de mandat.

Numirea lui Vasile Blaga la Interne s-ar putea dovedi neconstitutionala, cu consecinte dramatice asupra legalitatii actelor emise de domnia sa.

Performanta economica a cabinetului a fost, cu indulgenta, mediocra, iar politica fiscala demolatoare pentru economie, in frunte cu impozitul forfetar.

N-am vazut la PD-L strategie si viziune, ci doar aceeasi lupta disperata pentru interesele proprii de partid sau ale baronilor. Nu ca PSD ar fi fost mai breaz. Nici gand.

Insa PD-L isi facuse din discursul reformator, principial, diferenta specifica fata de restul clasei politice. Dar PD-L nu a pierdut puterea din cauza acestor deficiente, ci doar din cauza bataliei electorale. Fara prezidentiale, fratietatea PD-L si PSD ar fi nestirbita.

Dar nici celelalte partide nu ies prea bine din momentul motiunii.

Daca PNL si UDMR, in opozitie de la inceputul actualei legislaturi, pot pretinde ca au inregistrat o victorie de palmares impotriva puterii, PSD este usor ridicol votand cu doua maini impotriva unui guvern din care in urma cu mai putin de o luna inca facea parte.

Desigur, din texul motiunii au fost decupate, cu grija, toate referirile la ministrii PSD, insa, in mod real, social democratii nu au cum sa se disocieze de guvernul daramat astazi. Intr-un fel, au votat impotriva lor insisi.

In al doilea rand, ambele partide pleaca cu o stampila pe care premierul Emil Boc a reusit sa le-o puna destul de apasat pe frunte: antireformisti, aparatori ai propriilor privilegii. Cine sa mai stea sa ia la puricat cronologia si sa-si aminteasca faptul ca intai a fost anuntata motiunea si abia apoi asumarea raspunderii pe legea pensiilor? Retorica e mai penetranta.

PSD pierde si privilegiul victimei alungate de la putere, asumandu-si de acum toate consecintele crizei police. O sa cada leul? Vina o sa fie data pe cei care au rasturnat guvernul. O sa fie dificultati pe relatia cu FMI? Vina o sa fie data pe cei care au rasturnat Guvernul. Si tot asa.

Daca tragem linia, tot ceea ce au obtinut cele trei partide sustinatoare ale motiunii este o victorie de palmares, importanta electoral desigur, si limitarea dreptului Guvernului de a emite ordonante de urgenta.

Pentru ca, pana la instalarea unui nou Executiv, tot actualul cabinet va gestiona tara, este foarte posibil ca interimatul sa dureze pana dupa alegeri.

In schimb, PNL si PSD, acum aliate oficial, preiau si isi asuma consecintele crizei politice, dau o bucatita de opozitie si PD-L, pun toate cartile in mana lui Traian Basescu si deschid o cale spre alegeri anticipate.

Numai viitorul va dovedi daca au fost sau nu intelepti.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...
Comentarii
Ghilotina
rank 5
Asta este parerea Dumneavoastra , Dle Racaru ! Si , bineinteles a celor care au contribuit la aceasta cadere .