Cine conduce Ministerul de Interne?

Sambata, 28 Noiembrie 2009, ora 14:57
2577 citiri
Cine conduce Ministerul de Interne?
Foto: Financiarul

Suspendarea decretului de inlocuire a lui Dan Nica din fruntea Ministerului de Interne, decisa vineri de instanta, scoate la iveala un gol legislativ, specialistii in drept contrazicandu-se pe tema numelui celui care conduce acum acest minister.

Astfel, in timp ce unii spun ca Dan Nica trebuie sa isi reia imediat atributiile iar actele semnate de Vasile Blaga sunt nule, altii sustin ca totul ramane asa cum este pana cand se va judeca recursul facut la Inalta Curte de Casatie si Justitie si pana cand decretul prezindential de numire a lui Blaga va fi anulat, si nu doar suspendat.

"Trebuie desemnat cineva care sa gireze, sa coordoneze activitatea pana cand instanta se va pronunta pe fond, in legatura cu anularea decretului prezidential", au declarat mai multi experti citati de Adevarul.

"Blaga nu mai poate sa ramana in functie si revine Dan Nica, deoarece, prin suspendarea decretului, sunt suspendate efectele acestui act si, pe cale de consecinta, se revine la situatia anterioara", a aratat Serban Stanoiu, fost judecator la Curtea Constitutionala.

Insa premierul Emil Boc, profesor in drept constitutional, il contrazice. "Sa nu se inteleaga ca prin aceasta decizie vine altcineva la MAI", a declarat acesta precizand ca Blaga este ministru interimar cu calitatea suspendata iar ministerul va fi coordonat de secretarii de stat.

De asemenea, premierul considera ca actele emise de Vasile Blaga sunt valabile in timp ce Dan Nica le-a apreciat ca lovite de nulitate, deoarece "decretul de numire a lui Vasile Blaga ca ministru interimar de Interne este un fals".

Situatia a fost comentata si de presedintele Traian Basescu. "Nu mai avem articole in Constitutie pentru ce se intampla in Romania", a remarcat seful statului anuntand ca va trebui sa se consulte cu Curtea Constitutionala pentru a gasi o solutie.

Un alt aspect controversat este legat si de interimatul ministrilor demisi prin motiune de cenzura. Astfel, intr-unul dintre articole se arata ca interimatul tine 45 de zile, in altul ca acesta ia sfarsit atunci cand noul guvern depune juramantul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Blaga suspendare Interne, #Nica Blaga Interne, #ministru Interne , #stiri Traian Basescu