Cine sa voteze motiunea?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 18:36
5999 citiri
Cine sa voteze motiunea?
Foto: 1235.ro

Liberalii si-au dus la indeplinire obiectivul depunerii unei motiuni de cenzura. Vi se pare cam inutila acum ca premierul a anuntat ca Guvernul isi asuma raspunderea pe legea pensiilor, oferind astfel pe tava tocmai posiblitatea unei motiuni de cenzura? Ma indoiesc ca liberalii ar vrea sa atace frontal o lege care elimina demonizatii pensionari de lux.

Ce zice motiunea ne spune chiar Calin Popescu Tariceanu ca nu conteaza cu adevarat. Conteaza, potrivit fostului premier, ca Guvernul nu are sustinere si legitimitate asa ca trebuie sa se prezinte in Parlament. Corect. Dar in maximum 45 de zile oricum asta urma sa se intample, chiar fara motiunea liberalilor, iar Emil Boc anuntase deja ca va cere atunci votul de investitura pentru o noua formula guvernamentala cu acte in regula.

Sigur, liberalii pot zice ca incearca astfel sa grabeasca intrarea in legalitate. Populism sau naivitate? Indiferent daca Guvernul pica maine sau peste 45 de zile, pana la investirea altuia tot actualul cabinet va ramane la Palatul Victoria. Si sunt gata sa pun pariu ca, indiferent cand cade Guvernul, pana la alegeri vom avea doar negocieri si incercari care de care mai populiste.

Daca ne uitam totusi in textul motiunii vedem ca ea este indreptata mai mult impotriva lui Traian Basescu decat impotriva Guvernului, ceea ce este explicabil intr-o perioada preelectorala. Dar, pana la urma PNL si chiar UDMR fac un exercitiu de imagine firesc pentru doua partide de opozitie.

Prietenii incomode

Tocmai pentru ca este o perioada preelectorala, liberalii au insa o problema delicata: asocierea cu PSD, nu tocmai favorabila lui Crin Antonescu in ochii propriului electorat. De altfel, la anuntarea depunerii motiunii, Calin Popescu Tariceanu a evitat sa vorbeasca despre sprijinul PSD.

Fara acest sprijin, celor doi initatori declarati le lipsesc 162 de voturi mari si late pentru a trece motiunea. Asa ca, vor nu vor, liberalii trebuie sa se asocieze cu social-democratii, carora le-au deschis larg usa, prin lipsa din motiune a oricarei critici la adresa fostului cabinet Boc.

La PSD problema este chiar mai complicata si ea nu tine de asocieri incomode, ci de strategie.

Resentiment sau strategie

PSD ar sustine din toti plamanii si cu toate mainile caderea Guvernului Boc, macar ca sa se razbune. In plus, cum motiunea va fi votata inainte de asumarea raspunderii si va trece, asumarea nu ar mai avea loc, iar PSD nu ar mai avea de rezolvat dilema complicata a legii pensiilor pe care nici n-o putea respinge ca partid de stanga partas la elaborarea ei, dar nici n-o putea sustine fiind promovata de dusman.

Dar daca PSD sustine acesta motiune isi anuleaza singur chiar si putinele puncte de imagine cu care a plecat de la guvernare. L-a acuzat pe Traian Basescu pentru declansarea crizei politice, dar, prin votarea motiunii, nu ar face decat s-o accentueze.

A plecat ca victima, dar prin votarea acestei motiuni nu ar face decat sa victimizeze PD-L ramas singur impotriva tuturor, vaduvit de cele 45 de zile in care sa-si incropeasca o majoritate si de sansa de a-si promova proiecte reformiste precum legea pensiilor.

Si apoi, daca trece motiunea, Guvernul Boc tot nu pleaca imediat de la Palatul Victoria, dar pentru toate esecurile si intarzierile va da vina pe prerogativele restranse de interimat.

Ca sa beneficieze de opozitie, PSD are tot interesul sa pozeze el in victima avand la Palatul Victoria un guvern in deplin exercitiu in care sa poata trage nestingherit. Nu e de neglijat nici faptul ca parlamentarii PSD nu se tem de nimic mai rau decat de anticipate, iar daramarea Guvernului ar deschide procedura ce ar putea duce exact la ele dupa prezidentiale.

In concluzie, in pofida resentimentelor, PSD are mai degraba interesul sa tina Guvernul Boc in functie pana la alegeri.

Mircea Geoana nu a inteles acest lucru si s-a avantat sa anunte sprijinul PSD pentru motiune. Baietii mai destepti din partid, in frunte cu Radu Mazare, au inteles insa riscurile. Liderul PSD Constanta nu s-a sfiit sa-l umileasca din nou pe seful sau de partid anuntand ca e impotriva motiunii si si-ar putea instrui parlamentarii din judet sa faca la fel.

Imediat elanul partidului in directia motiunii s-a domolit. De altfel, documentul a fost semnat de numai 7 parlamentari PSD in nume personal. La votul secret cu bile vom vedea insa ce e mai puternic in PSD: resentimentul sau strategia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#motiune PNL Guvernul Boc, #vot motiune cenzura PNL, #PSD motiune cenzura , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Moţiunea de cenzură ; art. 4 este concludent - daca se accepta motiunea de cenzura , este lovitura de stat . A cata oare !?