Cine trage in noi?

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 00:10
3371 citiri
Cine trage in noi?

La 20 de ani de la Revolutia din decembrie 1989 si mineriada din iunie 1990, politicienii inca folosesc cele doua tragedii in scopuri electorale, in timp ce magistratii nu isi asuma nici macar esecul faptului ca nimeni n-a fost condamnat in cele doua dosare.

Situatia dosarelor Revolutiei a revenit in atentia publica in aceasta saptamana, cand, intr-o "sesiune" de mediere prelungita cu mai mult de o ora - in lumina reflectoarelor - intre "Asociatia 21 Decembrie" si procurorul general al tarii, presedintele Basescu a apostrofat-o pe Laura Codruta Kovesi pentru nesolutionarea cazurilor.

Cand Kovesi l-a intrerupt pe Basescu spunand ca nu poate promite o solutie, seful statului a repezit-o iritat: "Nu ma confundati cu un ziarist caruia ii faceti o declaratie. Vorbiti cu seful statului, care va spune asa: au murit 1.600 de oameni la Revolutie, iar voi inchideti dosarul. Aveti solutie sau nu? Va impune realitatea sa spuneti daca s-au impuscat singuri sau oamenii au fost impuscati de cineva".

Medierea de la Cotroceni vine in urma cererii Asociatiei 21 decembrie ca dosarul Revolutiei sa fie transmis integral la CEDO, dupa ce plangerea revolutionarilor care nu si-au gasit dreptatea in Romania a fost admisa la Strasbourg.

Revenind la declaratia presedintelui Basescu din acea seara, am putea vorbi de un gest salutar, de o atitudine justificata. Poate, dar numai daca n-ar fi venit atat de tarziu si atat de in lumina reflectoarelor. Cum sa-l laudam pe presedinte in conditiile in care a avut cate minute in mandat tot atatea ocazii sa ia atitudine in legatura cu problemele legate de Dosarul Revolutiei.

De ce nu a luat Basescu atitudine acum cateva luni, in conditiile in care Dosarele Mineriadei din 13-15 iunie 1990 si ale Revolutiei din 1989 au primit neinceperi de urmarire penala? Sau in octombrie anul trecut, cand Ion Iliescu a primit NUP in Dosarul Mineriadelor?

De ce a iesit public presedintele abia acum sa-i mustruliasca pe magistrati pentru felul in care au instrumentat Dosarul Revolutiei? Cum am putea sa nu suspectam ca luarea de pozitie a lui Traian Basescu are doar o ratiune pur electorala?

Traian Basescu s-a gandit, in plus, ca poate impusca doi iepuri dintr-o lovitura: si voturi, dar ii va si discredita, din nou, pe magistrati. In Romania, Justitia a murit de doua saptamani: nu se mai judeca nimic, iar populatia este din ce in ce mai revoltata. Un teren pe care poti foarte usor sadi neincrederea: daca solutiile pentru cele doua dosare tragice nu au venit nici in 20 de ani, cum sa mai speram ca nu vor fi prescrise faptele vinovatilor?

Seful statului, acelasi care a apostrofat-o pe Kovesi, a facut totusi o gafa ce l-ar putea costa scump, atunci cand a propus revenirea in magistratura a fostului procuror militar Dan Voinea - considerat de opinia publica groparul celor doua dosare. In fiecare an, in preajma aniversarilor din decembrie sau din iunie, Dan Voinea dadea declaratii din care reiesea ca nu peste multa vreme ii va trimite in instanta pe vinovati, printre care s-ar gasi si fostul presedinte Ion Iliescu.

Numai ca, presedintele Basescu sustinea, in urma cu un an, ca vinovatia nesolutionarii dosarelor Mineriadei apartine puterii politice responsabile de evenimentele din iunie 1990, respectiv actualul PSD.

In timp ce, de zeci de ani, vina pentru nesolutionarea celor doua dosare este pasata de la o institutie la alta, de la un partid la altul, romanii tot asteapta un raspuns. Cert este ca au murit oameni, multi, tineri care au iesit in strada pentru a obtine ceea ce ei numeau libertate, chiar daca nimeni nu constientiza ce ar putea sa insemne asta dupa rasturnarea puterii comuniste.

Am asistat la inmormantari in direct, familii indurerate care isi conduceau copiii pe ultimul drum, am trecut ani la rand pe langa cladiri ciuruite de gloante, am ramas in minte cu imaginea tancurilor sub care se sfarama asfaltul.

Cine a tras in multime? Cine este vinovat de moartea a mii de romani? Nimeni nu mai crede ca acest raspuns nu a putut fi gasit in 20 de ani, ci numai ca el exista si este bine pastrat. Daca vreodata lupta politica sa va ascuti atat de tare incat sa fie nevoie sa fie scos la iveala, va fi pentru noi singura sansa sa aflam adevarul. Pana atunci, mortii Revolutiei raman doar obiect de presiune si santaj.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#dosar Revolutie 1989 solutii, #dosar Mineriada 1990, #Traian Basescu dosar Revolutie , #stiri Traian Basescu