Ciolos: Sunt un rezultat al sansei Romaniei de a adera la UE

Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 15:13
1921 citiri
Ciolos: Sunt un rezultat al sansei Romaniei de a adera la UE

"Vreau sa multumesc celor care au sustinut aceasta candidatura (...) Eu sunt un rezultat al sansei Romaniei de a adera la Uniunea Europeana si ma bucur ca am sansa sa putem sa contribuim la o evolutie, la o adaptare a politicii comune agricole", a declarat vineri Dacian Ciolos, prezent la Cotroceni, la scurt timp dupa ce a fost nominalizat in functia de comisar european.

Traian Basescu a declarat la randul sau ca propunerea ca Dacian Ciolos sa fie numit comisar european al Agriculturii este o veste foarte buna pentru Romania, o veste care confirma statutul ei in Uniunea Europeana.

"Vestea buna este ca presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a anuntat azi (vineri n.red.) propunerea ca Dacian Ciolos sa indeplineeasca functia de comisar pentru agricultura si dezvoltare rurala. Este un lucru extrem de important pentru Romania. De asemeni portofoliul este extrem de important si prin prisma bugetului acordat, dar mai ales prin prisma numarului mare de oameni care sunt implicati in activitati din agricultura si din industria alimentelor", a mai spus seful statului.

Traian Basescu a reiterat ideea ca propunerea de numire a lui Dacian Ciolos este un semnal de incredere pe care ni-l transmite Europa.

"Unul din semnalele pe care Romania le primeste prin desemnarea lui Dacian Ciolos in calitate de comisar este si un semnal de incredere de care tara avea nevoie pentru a-si confirma locul in interiorul UE. Desemnarea pe care Barosso a facut-o poate si fi un alt semnal care vizeaza nevoia adaptarii politicii comune la noile realitati de dupa intrarea ultimelor 12 state in Uniunea Europeana", a mai declarat presedintele.

Traian Basescu considera ca politica agricola comuna trebuie revazuta si adaptatata acestor noi realitati.

"Cele 12 state membre care au intrat in ultimii ani in UE reprezinta o motivatie pentru revizuirea politicii agricole. Numirea lui Dacian Ciolos este pentru noi un foarte important succes diplomatic si obtinerea acestui portofoliu demonstreaza capacitatea noastra de a obtine obiective importante in UE. Dincolo de orice speculatie, domnul Ciolos nu este un comisar al Romaniei, este unul al Uniunii Europene.

As vrea sa mai fac o precizare: ca domnul Ciolos a intrunit sustinerea tuturor formatiunilor politice importante. Cred ca am obtinut un succes diplomatic care este important pentru noi. Procesul de desemnare este insa destul de lung si pana in ianuarie Dacian Ciolos trebuie sa se pregateasca", a mai declarat seful statului.

Traian Basescu a declarat ironic ca macar un comisar poate prezenta de la Cotroceni, daca nu poate prezenta un prim ministru.

Citește și:
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
USR şi Forţa Dreptei vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, „pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”, a anunţat Ludovic...
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie. El...