13 octombrie, ziua in care nu s-a intamplat nimic

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 15:10
1972 citiri
13 octombrie, ziua in care nu s-a intamplat nimic

Obisnuindu-ma sa traiesc in tara in care niciodata nu se intampla nimic, cu o zi inainte de discutarea si votarea motiunii de cenzura in Parlament, luni, anticipam si pariam ca aceasta nu va trece. Marti, 13 octombrie, s-a intamplat ca motiunea sa fie votata, Guvernul Boc a cazut, iar aparent ai fi spus ca ceva major s-a petrecut in Parlamentul Romaniei.

Unii au numit-o razbunarea Parlamentului impotriva presedintelui. Altii au vazut in acest eveniment inceputul sfarsitului regimului Basescu. Una peste alta, cu totii aproape au cazut de acord ca acesta este semnul care anunta ca in sfarsit Opozitia a inceput sa functioneze, iar zilele lui Traian Basescu la Cotroceni sunt numarate. Dusmanii presedintelui au jubilat si considerand aceasta lovitura drept o mare victorie in fata imaginii de distrugator a lui Traian Basescu.

Privind insa in viitorul apropiat ceea ce s-a intamplat marti in Parlamentul Romaniei poate sa nu insemne absolut nimic. Marea reusita a Parlamentului ramane totusi unul dintre cele mai ipocrite gesturi din istoria acestei institutii. Tocmai pentru ca timp de 20 de ani nu a avut niciodata interesul sau curajul sa adopte o motiune de cenzura si sa trimita acasa niciun guvern, chiar daca au existat intotdeauna motive un milion pentru a face acest lucru, demonstreaza ca acum singurul interes ce i-a unit pe alesii neamului a fost dorinta tot mai mare de a-i face rau lui Basescu.

Daca aceasta coagulare a fortelor impotriva lui Traian Basescu poate fi privita ca un lucru bun, in acest caz, da, se poate considera ca 13 octombrie inseamna inceputul unei lupte aprige pentru debarcarea presedintelui dusa, in unitate, de aproape toate fortele politice. Toate, mai putin, bineinteles, PDL-ul.

De ce nu s-a intamplat cu adevarat nimic marti, 13 octombrie? Exista chiar mai multe explicatii. Pentru ca orice schimbare crede Opozitia ca a inregistrat astazi aceasta este provizorie, la fel ca echipa ce se va instala la Palatul Victoria. Totul a ramas in discutie asa cum era si pana acum.

Totul va depinde, pana la urma, de numele celui care va castiga alegerile prezidentiale. Da, votarea motiunii inseamna ca Geoana si Crin si-au salvat capetele de la ghilotinarea partidelor lor, insa, chiar si instalarea unui prim-ministru ce va porni de la nominalizarea lor tot nu va schimba cu nimic datele problemei in viitorul apropiat.

Pentru a ilustra si mai bine aceasta intelegere a faptelor, sa luam ca varianta de lucru ipoteza ca Traian Basescu va castiga alegerile. Credeti ca nu va face tot posibilul sa nu isi aduca partidul sau din nou la guvernare? Crede cineva ca presedintele nu va face iar tot ce ii va sta in putinta pentru a scapa de eventualul premier, in cazul in care presedintele nu se va intelege cu acesta? Si mai departe.

Sa presupunem ca Iohannis Klaus formeaza un cabinet de tehnocrati - cat credeti ca vor rezista partidelor noastre, insetate de putere si in goana dupa functii si bani, fara ca sa il tranteasca din nou pentru a-si impune apoi oamenii in varful piramidei? Cate zile credeti ca vor trece dupa data anuntarii castigarii alegerilor prezidentiale pana cand viitorul presedinte nu va readuce in discutie "legitimitatea" Guvernului? Sau pana cand o noua si "neasteptata" criza va rearanja majoritatea din Parlament?

Anticipati probabil ca, in cazul in care acum se va forma un guvern de tehnocrati, TOATE partidele vor deveni, dupa alegerea presedintelui, partide de opozitie si isi vor dori (toate la fel de mult) puterea. Din acest punct de vedere pe 13 octombrie nu s-a intamplat nimic. Nu se poate spune nici ca PSD si PNL au fost cutremurate brusc de dorinta de a face "curat", de a "primeni" clasa politica sau de a "imbunatati" calitatea guvernarii.

Daca ar fi fost astfel, prima motiune de cenzura ar fi venit cel putin cu cateva luni mai devreme, daca nu chiar ani in urma.

Ramane un singur lucru cert in urma zilei de 13 octombrie. Tot mai multa lume si tot mai sistematic se strange in jurul ideii de a-l debarca pe Traian Basescu. Acesta este singurul semnal transmis de Parlament poporului. Pana la urma totul se reduce la vechea lupta dintre cei "322" si Traian Basescu. Indiferent de rezultatul acestei intreceri, "intamplarea" din Parlamentul Romaniei de marti, 13 octombrie, ramane un gest tardiv, ipocrit si fara miza adevarata in viitor.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#a cazut guvernul, #guvernul a cazut, #caderea guvernului, #a cazut Guvernul Boc, #Guvernul Boc a cazut, #caderea Guvernului Boc, #motiune votata, #motiunea a trecut, #motiune Boc , #stiri Traian Basescu