Basescu: Voi colabora cu orice Guvern independent de oligarhie

Miercuri, 24 Septembrie 2008, ora 11:05
2817 citiri
Basescu: Voi colabora cu orice Guvern independent de oligarhie

Traian Basescu sustine ca va colabora cu orice guvern care nu este condus de oligarhi si care se va lupta sa combata toate problemele care impiedica dezvoltarea economica a Romaniei si cresterea nivelului de trai al romanilor.

"Voi conlucra cu orice guvern care se lupta cu realitatile Romaniei de azi, care se lupta pentru cresterea economica si pentru a investi in Romania viitorului. Voi conlucra cu un guvern care nu va sacrifica interesele populatiilor viitoare pentru propriile interese", a spus Basescu, miercuri, in discurul adresat camerelor reunite ale Parlamentului.

Desi toata lumea se astepta ca presedintele Romaniei, asa cum il stim, sa atace dur actuala guvernare, el a folosit un ton neutru, intr-un discurs care a putut parea plictistor in comparatie cu interventiile de pana acum si care a tinut 48 de minute, prezentand avantajele, dar si problemele cu care se confrunta in acest moment Romania.

Traian Basescu a subliniat faptul ca eforturile pe care le-a depus tara noastra nu au incetat odata cu integrarea in Uniunea Europeana, ci atunci s-au intensificat.

"In ianuarie 2007, ne-am bucurat ca am finalizat procesul de aderare la Uniunea Europeana si am sperat ca romanii vor avea o viata mai buna, ceea ce a reprezentat inceputul eforturilor noastre si nu sfarsitul lor.

Etapa dezvolatrii economice eficiente a Romaniei ca stat al UE, o noua viziune, noi mecanisme, noi motivatii, atitudini si noi comportamente. Insa, in prezent, exista cateva situatii care prezinta probleme si chiar riscuri", a spus Traian Basescu.

Seful statului a subliniat faptul ca, pentru al noulea an consecutiv, Romania inregistreaza o crestere economica.

"Principalii pioni in dezvoltarea economica au fost consumul privat si investitiile din sectorul privat, care au reprezentat 70% din PIB. Multumesc guvernelor ca au creat un mediu de afaceri corespunzator. Inflatia a coborat sub doua cifre si in structura Romaniei se vad semne de modernizare", a mai spus Basescu.

Presedintele a mentionat faptul ca cea mai buna modernizare se vede in sectoarele in care sunt investitii straine.

Mai bine, dar mai sunt multe de facut in Justitie

Si despre Justitie, Basescu a avut cuvinte de lauda. "Incepand cu anul 2003, reforma sistemului judiciar a fost accelerata. Organismele de monitorizare ale Comisiei Europene au apreciat reformele din Justitie cu scopul de a asigura independenta sistemului judiciar. In acelasi timp, dosare a trei ministri si a 14 parlamentari se afla in instanta. O performanta care probeaza ca Justitia a inceput sa devina eficienta..

Mai sunt multe altele de facut in Justitie si cred ca cel mai bun grad de evaluare este increderea populatiei in Justitie. "Ultimele studii arata ca increderea oamenilor in Justitie este scazuta si pentru multi aceasta este prea complicata, prea scumpa, aproape un lux", a reluat Traian Basescu una dintre temele sale favorite.

Seful statului a apreciat ca un alt element pozitiv este faptul ca politicieni reusesc sa se mobilizeze si sa dea un raspuns potrivit in anumite situatii.

"Ma gandesc in primul rand la momentul proclamarii unilaterale a independentei provinciei Kosovo. Atunci toate partidele au sustinut pozitia statului roman, care nu a recunoscut acest act unilateral, la fel ca si alte state membre Uniunii Europene si NATO. Parlamentul Romaniei a fost solidar cu aceasta pozitie care s-a dovedit corecta, mai ales dupa izbucnirea conflictului din Georgia", a apreciat seful statului.

La fel s-a intamplat in cazul Educatiei. Pactul national pentru educatie a fost semnat de toate partidele si asta arata ca actualii politicieni recunosc necesitatea unei schimbari in educatie si este un lucru pozitiv, considera Traian Basescu.

Cat despre uninominal, Basescu crede ca "nevoia de schimbare a clasei politice a fost recunoscuta si de oamenii politici".

"Din punctul de vedere al necesitatii apropierii politicienilor de alegatori, un eveniment foarte important este introducerea votului uninominal, chiar daca nu conform variantei dorite de cetateni la referendumul din noiembrie 2007.

Adoptarea unui nou mod de alegere a parlamentarilor este un pas inainte catre reformarea clasei politice, pas care dovedeste ca nevoia de schimbare este recunoscuta, inclusiv de catre oamenii politici. Aici exprim regretul ca Hotararea Guvernului prin care se stabilesc colegiile electorale pare a nu respecta rigorile legii, ceea ce pericliteaza chiar introducerea noului sistem de vot si poate genera confuzie.

In ciuda acestor evolutii pozitive, cetatenii romani nu se pot declara multumiti de situatia generala".

Aderarea la Uniunea Europeana a marit numarul oportunitatilor pentru romani. Totusi, foarte multi dintre cetateni sunt exclusi, inca, de la aceste beneficii. Trebuie sa recunoastem ca Romania ramane o tara a contrastelor.

Probleme a caror rezolvare a fost intarziata

Dupa ce a mentionat plusurile inregistrate pana in prezent, presedintele tarii a tinut sa faca o scurta prezentare a problemelor a caror rezolvare a fost intarziata sau nu au fost rezolvate deloc, si care impiedica cresterea nivelului de trai al romanilor.

"Desi aderarea la UE a marit numarul beneficiilor romanilor, Romania ramane o tara a contrastelor. Astfel ca Romania are doua deficienta majore: de alocare a resurselor si un deficit de democratie. Cele doua se determina unul pe altul de aceea nu reusim sa alocam si utilizam suficient resursele.

In viata sa publica si privata, cetateanul pierde pe toate planurile: politic, economic, social si cultural. Eficienta economica si nivelul de trai sunt mult mai mici in Romania fata de statele din UE", a subliniat presedintele.

Traian Basescu a mentionat si ca statul nostru are structura economica cea mai slaba din Uniunea Europeana si productivitatea muncii din agricultura este foarte mica.

"In 2005, in domeniul cerealier s-a produs 3.950 de kilograme, in conditiile in care Romania are cele mai bune conditii naturale din Uniunea Europeana, si in Germania 9.200 de kilograme. O alta problema este alocarea ineficienta a mainii de lucru.

Exista mari discreptante de dezvoltare teritoriala. "Inregistram mari discrepante de dezvoltare teritoriala. Astfel, Produsului Intern Brut pe locuitor in regiunea Bucuresti-Ilfov este 16.760 euro, de trei ori mai mare decat cel din zona Moldovei de Nord Est, unde Produsului Intern Brut pe locuitor este de numai 5.430 euro. In acelasi timp, sase din regiunile Romaniei fac parte din grupul celor mai putin dezvoltate 15 regiuni ale Uniunii Europene.

Inregistram si evolutii ingrijoratoare ale unor indicatori care reflecta nevoia urgenta de reforme structurale. Am in vedere, in principal, deficitul de cont curent si deficitul comercial.

In concluzie, in conditiile in care Romania este o tara relativ dotata cu factori de productie naturali - petrol, gaze naturale, carbuni, uraniu, diverse minereuri feroase si neferoase, bazin hidrografic si cele mai bune conditii naturale pentru agricultura din Europa - cele de mai sus sustin ideea ca irosim resursele, ca le alocam si le utilizam ineficient".

Traian Basescu crede ca avem nevoia urgenta de reforme structurale, de revizuire a deficintului de cont curent si cel comercial. "In conditiile in care Romania este o tara relativ dotata cu factori de dezvoltare naturala concluziile de mai sus sustin ideea ca irosim resursele sau nu le alocam eficient. Pentru a depasi aceasta stare de fapt trebuie sa crestem semnificativ si sa amelioram semnificativ productivitatea muncii.

Obiective strategice: cresterea productivitatii si a nivelului de trai

Seful statului a reiterat ideea ca majorarea productivitatii muncii si a nivelului de trai trebuie sa fie obiective strategice ale tuturor guvernelor si oamenilor politici, in urmatorii 15 ani.

"Cresterea economica mare de 5-7% anual, obiective strategice de dezvoltare, rezerva strategica de eficienta si 10-15% din ponderea populatiei care se ocupa de agricultura trebuie preluata in alte domenii.

Crearea de locuri de munca in alte sectoare, mai ales in servicii, modificarea locurilor de munca in mediul rural, eficientizarea mainii de lucru in Romania ar fi a doua tranzitie a Romaniei spre eficienta, dezvoltare. Pentru o dezvoltare eficienta in favoarea locuitorilor de la sate, adica a 40% din populatia Romaniei, este nevoie de reducerea fortei de munca din agricultura si mutarea lui in alte domenii. Este un efort urias, dar un lucru necesar, sa se urbanizeze satele, sa se creeze intreprinderi mici si mijlocii", a mai spus Basescu.

Seful statului a mai declarat ca al doilea obiectiv strategic il reprezinta adoptarea monedei euro in 2014, care a fost pusa in pericol de deficitul structural de 0,9% din PIB, motiv pentru care acceptarea Romaniei, in 2012, in mecanismul de rate care precede adoptarea euro poate fi periclitat.

Un fenomen ingrijorator: imbatranirea si reducerea populatiei

Presedintele Romaniei a subliniat faptul ca un al treilea obiectiv strategic al Romaniei este gasirea de solutii pentru un fenomen ingrijorator: diminuarea semnificativa a populatiei.

"Suntem mai putini cu aproape 1,5 milioane de locuitori fata de 1990. Daca natalitatea se mentine la nivelul actual vor fi 16.7 milioane de locuitori in 2050, iar in 2100 doar 8,5 milioane de locuitori. Trebuie sa privim in perspectiva imbatranirea populatiei, pentru ca exista riscul ca peste cativa ani sa fie 100 de persoane active la 145 de persoane inactive.

Solutia la problema demografica trebuie adoptata cat mai repede prin implicare strategica, cresterea natalitatii, reconcilierea intre viata de familie si cea profesionala, flexibilitatea pietei muncii.

Nu exista servicii pentru mama si copil. Numarul de unitati de invatamant stagneaza, exista rigiditati ale pietei muncii, varsta de pensionare este prea redusa si adaug ca sistemul de sanatate este departe de a salva un numar mare de ani de viata", a atras atentia Traian Basescu.

Presedintele a mai subliniat ca masurile economice si sociale care trebuie luate in dezvoltarea Romaniei trebuie tratate pe termen lung, nu doar pe un ciclu stramt de campanie electorala.

"Trebuie sa imbunatatim mixul de politici bugetare in 2007 si 2008. Derapaje economice risca sa apara din cauza cresterilor rapide ale salariilor fata de cresterea inceata a productivitatii muncii. Este necesara cresterea coerentei si predictibilitati bugetare.

De planificare multianuala nu putem vorbi deocamdata, cand noi nu avem capacitatea de a planifica bugetul pe un singur an. Acest lucru a fost demonstrat prin modificarea bugetului de trei ori anul acesta. Ce speranta sa avem ca va fi respectat calendarul la adoptarea euro in 2014?", s-a intrebat retoric Traian Basescu.

Educatia si Sanatatea, domenii cu probleme

Seful statului e mentionat ca efortul cel mai mare trebuie depus in domeniul educatiei.

"Tabloul general este ingrijorator, pentru ca sistemul prezinta deficiente. Desi bugetul educatiei a ajuns la 6% din PIB, aproximativ 8 miliarde de euro, apartanenta la mediul rural se asociaza cu deficiente majore. Sistemul de invatamant este irelevant in raport cu economia viitorului si este mult sub nivelul european.

Numarul copiilor care abandoneaza scoala este mare fata de media Uniunii Europene. Performantele elevilor romani sunt mult sub media internationala, iar rezultatele testarilor sunt foarte slabe fata de rezultatele obtinute in 2004", a mai spus Basescu.

Traian Basescu a mentionat si ca, referitor la sistemul se sanatate, Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana la ceea ce priveste starea de sanatate. Mortalitatea infantaila este cea mai mare din UE, iar bolile eradicate in majoritatea statelor sunt prezente in Romania.

"Sistemul este inechitabil si accesul la sistemul de sanatate in mediul rural este mai scazut. Sistemul se caracterizeaza prin ineficienta si alocarea neeficienta a resurselor. Desi au fost acordate 4% din PIB, lipsurile din sistem persista si chiar se acutizeaza. Inregistam o crestere a migratiei a absolventilor si personalului medical spre alte domenii sau in alte tari", a spus Basescu.

El a criticat si modul in care s-a facut absorbtia fondurilor europene si a mentionat faptul ca nu s-au realizat proiecte sufieciente care sa primeasca acesti bani.

"Infrastructura de transport este esentiala in dezvoltarea Romaniei si in prezent ea este o frana in dezvoltarea economica. Pornind de la aceste considerente, pana la acest moment nu a fost transmis niciun proiect major UE in ceea ce priveste transporturile. Nici fondurile de preaderare, de 600 de milioane de euro din ISPA, nu sunt cheltuiti. Banii din programul national de 1,8 miliarde de euro pentru dezvoltarea rurala nu au fost folositi pana in prezent", a mai atras atentia Traian Basescu.

Seful statului a mentionat si ca avem nevoie de mai multa concurenta, de sistem integrat de piete functionale. El precizeaza ca este loc pentru mai multa concurenta in energie, apa, irigatiii, achizitii publice si consultanta de acordare a fondurilor publice.

Deficite de democratie

Faptul ca institutiile publice nu functioneaza pornind de la respectul si interesul pentru cetatean reprezinta un deficit de democratie. De aceea este nevoie si de combatarea criminalitatii si a coruptiei.

"Nu putem vorbi de democratie functionala atunci cand Curtea Constitutionala devine principalul arbitru al clasei politice. Deficitul de democratie nu poate fi rezolvat decat prin comunicare si dezbatere sincera. Chiar daca exista retineri fata de schimbarile institutionale, ele sunt singura solutie ca sa depasim deficitul de democratie", crede Traian Basescu.

Seful statului a mentionat ca a crescut ingrijorator numarul violentelor in care s-au folosit arme si numarul gastilor de cartier care terorizeaza populatia.

Traian Basescu a precizat si ca se asteapta ca saptamanile de campanie electorala sa fie o ocazie de confruntare intre programe politice care sa cuprinda solutii pentru eradicarea neajunsurilor de pana acum si sa contribuie la cresterea increderii in stat si a autoritatii acestuia.

"In campania electorala sa se faca promisiuni reale, nu demagogice. Cred ca mentalitatea clasei politice poate evolua pozitiv si va face fata sfidarilor si cauzelor pe care le-am enumerat. Adresez rugamintea ca Romania sa nu fie blocata in urmatoarele luni doar pentru ca la 30 noiembrie sunt alegeri parlamentare.

Institutiile statului sa functioneze in interesul cetateanului si nu in cel al partidelor politice. Datoram cetatenilor acestei tari sansa unei Romanii mai bune", a concluzionat Traian Basescu in finalul discursului tinut in fata camerelor reunite ale Parlamentului.

Vezi discursul presedintelui mai jos

Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, 22 aprilie, la ”Ora Guvernului”, la plenul Camerei, după ce parlamentarii AUR au solicitat acest lucru. Ministrul va fi chestionat în...
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
#Traian Basescu, #Basescu, #Parlament, #conlucra, #guvern , #stiri Traian Basescu