Bogdan Chirieac: Traian clarvazatorul

Autor:
Luni, 06 Aprilie 2009, ora 12:34
10835 citiri
Bogdan Chirieac: Traian clarvazatorul
Foto: presidency.ro

In timp ce Romania se zbate in fata crizei economice si este subminata din interior de scandalurile Popoviciu, Becali sau de zvonurile privind arestarea jurnalistilor antiprezidentiali, trei evenimente internationale majore au marcat saptamana trecuta: summitul G20 de la Londra, summitul NATO de la Strasbourg-Kehl si reuniunea SUA-UE de la Praga.

Presedintele american Barack Obama a facut o impresie puternica: "Am venit sa ascult, nu sa conferentiez", a spus seful Casei Albe liderilor lumii si, intr-adevar, rezultatele sale au fost de exceptie.

La G20 a reusit sa medieze intre Franta si China un document privind reglementarea paradisurilor fiscale, asigurand, astfel, succesul reuniunii. La NATO, a convins Turcia sa-l accepte pe premierul danez Rasmussen drept secretar general al NATO.

La Praga, a lansat un parteneriat strategic SUA-UE, inclusiv prin reafirmarea angajamentului privind scutul anti-racheta.

Peste tot, conform propriilor sale spuse, lucrurile au fost rezolvate de catre presedintele Obama prin "humility", prin negociere, prin zambet si dialog.

O abordare total diferita fata de fosta administratie Bush, care dadea cu pumnul in masa vechii Europe in fata noii Europe aliniate in pozitie de drepti. Asa cum arata lucrurile, America are un lider potrivit pentru momentele cumplite prin care trece omenirea.

Si Romania are un lider clarvazator

In acelasi timp insa, putem fi linistiti: si Romania are un lider potrivit, ba chiar clarvazator.

Vorbind despre parteneriatul strategic SUA-UE, presedintele Traian Basescu si-a facut curaj singur: "Iata ca abordarea politica corecta a fost cea a statului roman, de a realiza un parteneriat strategic cu Statele Unite in conditiile in care eram membri ai Uniunii Europene, pentru ca astazi Uniunea Europeana si Statele Unite realizeaza ele insele acest partneriat. Este o problema doar de capacitate de a vedea lucrurile putin inainte si asta, e adevarat, este obligatia oamenilor politici, nu a analistilor de politica", a spus presedintele.

In sfarsit, am inteles comportamentul lui Merkel, Sarkozy sau Berlusconi. Luand aminte la calea deschisa de dl Basescu, statele europene au hotarat sa-i urmeze exemplul.

Discursul domnului Basescu imi aduce aminte de bancul cu individul care urla si tipa pe strazile New York-ului. Oprit de politie si intrebat ce face, insul a raspuns: "Aplic noua mea metoda de a alunga elefantii". "Bine", au replicat politistii, "dar aici nu sunt elefanti pe o raza de 10.000 de mile". "Pai, vedeti ca metoda mea da rezultate?", a raspuns omul.

In realitate, presedintele Basescu incearca sa-si acopere o inabilitate in abordarea politicii externe din primii ani de dupa preluarea mandatului. In 2005 si 2006, relatiile UE-SUA erau extrem de tensionate.

Romania incheiase negocierile de aderare la UE si trebuia sa treaca printr-un proces de ratificare a tratatului in vederea admiterii la 1 ianuarie 2007. Presedintele Basescu a riscat atunci o axa Bucuresti-Londra-Washington.

Desigur ca politica ar fi fost buna, daca America si Marea Britanie ar fi consimtit la accest parteneriat. In realitate, Romania si-a antagonizat in mod gratuit Franta si Germania, punand, in acelasi timp, intr-o situatie jenanta Washingtonul si Londra, care-si doreau parteneriatul cu domnul Basescu tot atat cat isi doreste Putin un parteneriat cu Voronin.

E adevarat ca Romania a oferit neconditionat trupe pentru Irak si Afganistan, dar Marea Britanie a dat dreptul de libera circulatie romanilor abia dupa intrarea tarii in UE, cand era obligata s-o faca, iar SUA nu au ridicat nici acum necesitatea vizei...

Parteneriatul strategic Romania-SUA pe care si-l asuma domnul presedinte are abia acum sanse de a se realiza si asta cata vreme presedintele Obama va trata Europa ca de la egal la egal. Desigur ca Barack Obama ar putea fi un model si pentru sefii de stat clarvazatori sau excesiv de orgoliosi.

Discursul sau cu privire la starea economiei mondiale este un prilej de reflectie. Desi Sarkozy si Berlusconi s-au dovedit sensibili la intelepciunea lui Obama, am mari dubii ca cineva a inteles ceva si pe malurile Dambovitei...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Traian Basescu clarvazator, #scandaluri Romania, #Basescu Obama G20, #relatia SUA UE , #stiri Traian Basescu