Consensul plin de fisuri de la Cotroceni

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 13 August 2008, ora 12:44
3004 citiri
Consensul plin de fisuri de la Cotroceni

Mare consens la iesirea de la consultarile de marti de la Palatul Cotroceni pe tema Justitiei.

Reprezentantii partidelor, surazatori, au apreciat demersul drept foarte util, chiar in pofida propriilor temeri anterioare.

Asta desi incepututul intalnirii nu a fost chiar sub cele mai bune auspicii, daca e sa ne gandim la tonul cu care Traian Basescu l-a plesnit pe Mircea Geoana, care, vorba unei colege de breasla, "s-a cerut la palme" cat presa era inca prezenta, reprosandu-i presedintelui, culmea, carente ale Parlamentului.

Si tot in categoria auspiciilor proaste as pune si felul in care PNL a inteles sa trateze intalnirea. Calin Popescu Tariceanu nu a considerat monitorizarea Justitiei din Romania o tema suficient de importanta ca sa justifice prezenta sa la Cotroceni.

Ce-i drept, nici CSAT-ul de dupa declasarea razboiului din Georgia nu i s-a parut suficient de important ca sa-si intrerupa concediul.

In schimb, PNL l-a trimis la Cotroceni pe Tudor Chiuariu, fostul ministru cu dosar penal si de numele caruia se leaga masuri care au determinat continuarea monitorizarii.

Suna a batjocura, insa daca ea i-a fost destinata presedintelui, inevitabil s-a rasfrant si asupra temei.

Asadar, presedintele a chemat partidele parlamentare ca sa le intrebe daca isi propun ca Romania sa iasa de sub monitorizarea Comisiei Europene in vara anului viitor sau daca optiunea partidelor este sa ramanem sub monitorizare mai mult de 12 luni.

Pana la urma, toata lumea a fost de acord, cum altfel, ca monitorizarea trebuie sa inceteze pentru evitarea consecintelor ei foarte grave, de la postura umilitoare, pana la cauza de salvgardare si pierderea fondurilor. Dar cum? Fiecare dintre actorii principali si-a expus punctul de vedere.

Caile diferite ale partidelor

Parlamentul, a spus Emil Boc, trebuie sa nu se mai opuna anchetarii politicienilor corupti si sa nu mai faca legi care sa franeze anchetele.

Un prim semn de buna credinta si determinare a Legislativului ar fi votul de azi in privinta dosarelor Mitrea si Nastase.

Obtinerea unui aviz pozitiv pentru urmarirea penala a celor doi presupune o majoritate de 2 treimi, deci un test de consens, solidaritate si responsabilitate.

Nicio vorba despre DNA si Daniel Morar care ar fi fost abordate doar tangential, sustine presedintele PD-L.

De partea cealalta, Mircea Geoana, pornind de la aceeasi premise, a expus principala pretentie a PSD: de la 1 septembrie, DNA sa aiba un nou procuror general.

In plus, a vanturat si adoptarea legii care sa treaca numirea sefului DNA in curtea CSM. "Cred ca am auzit din vocea presedintelui Basescu ca vom avea un nou sef la DNA" a spus, dorindu-se subtil, Mircea Geoana.

Despre votul de azi, Geoana a dat asigurari doar in privinta cvorumului. La fel, aliatul sau PC.

Sergiu Andon s-a aratat extrem de multumit de discutii, spunand ca nu s-a pierdut vremea, iar consultarile au fost utile, desi el personal nu se astepta.

PRM si PNL a anuntat clar ca vor vota in favoarea anchetarii lui Mitrea si Nastase.

Corneliu Vadim Tudor, foarte favorabil lui Traian Basescu de aceasta data, n-a pierdut ocazia sa o arunce in derizoriu pe Monica Serbanescu, de-abia propusa pentru sefia DNA.

Una peste alta, care o fi explicatia acestui entuziasm general si a aprecierilor referitoare la utilitatea consultarilor, pe care ne-am obisnuit sa le auzim calificate drept exercitiu de imagine?

Este posibil ca la intalnirea de marti seful statului si partidele sa fi ajuns la un inceput de intelegere, poate chiar tacita. Altfel spus, Traian Basescu sa fi lasat sa se inteleaga ca ar accepta sacrificarea lui Morar in schimbul deblocarii dosarelor penale ale parlamentarilor.

Daca este sau nu asa ne va arata deznodamantul votului de azi. Dar daca Mitrea si Nastase vor ramane fara imunitate, este foarte posibil ca intr-adevar de la 1 septembrie sa avem si un nou sef al DNA.

Poate Monica Serbanescu, poate altcineva, dar nu Daniel Morar. Daca insa Mitrea si Nastase raman imuni, este foarte probabil ca si schimbarea efectiva a lui Daniel Morar sa fie amanata pana dupa alegeri.

In plus, poate ca multi social-democrati ar fi dispusi sa-i sacrifice pe Mitrea si Nastase pentru a scapa de amenintarea lui Morar.

Totusi, o majoritate de doua treimi e foarte greu de obtinut, cu mult mai greu decat majoritatea simpla care ar fi necesara pentru modificarea legii care prevede procedura de numire a procurorilor sefi, despre care PSD si PC au vorbit mult marti.

Sigurul care tace, inca, e Traian Basescu, poate si el in asteptarea deciziilor de azi.

Alegerea intre rele

Indiferent daca trocul va avea sau nu loc, cert este ca, deocamdata, Traian Basescu a punctat la capitolul imagine. Daca situatia din Justitie se va debloca, isi va putea asuma meritul acestui succes pornit de la consultarile initiate de el.

Deja multumirea participantilor in privinta utilitatii consultarilor reprezinta un punct castigat.

Un eventual aviz favorabil pentru Mitrea si Nastase la o zi dupa consultari ar fi un alt punct extrem de important. Daca avizul va fi negativ la numai o zi dupa ce toate partidele s-au angajat ferm pentru inlaturarea monitorizarii ar afecta imaginea PSD, PC si, in functie de cifrele concrete ale votului, PNL.

Iar daca Traian Basescu va fi nevoit sa renunte la Daniel Morar, presedintele va putea sa transforme acest sacrificiu intr-o dovada de impartialitate a lui si a DNA.

Dincolo de asta insa, Traian Basescu nu are mari motive de fericire. Daca intelegerea despre care vorbeam se va confirma, inseamna ca presedintele a fost nevoit sa negocieze si sa faca un sacrificiu pe care in momentul respingerii Noricai Nicolai, de exemplu, il considera de neconceput.

Numirea unui om agreat de PSD la conducerea anticoruptiei din Romania ar fi un pas inapoi greu de digerat.

Daca intelegerea nu se confirma sau nu va functiona, castigul de imagine de marti pana la urma se va sterge, exista riscul desfiintarii DNA si al schimbarii procedurii de numire a procurorilor sefi prin vointa majoritatii PSD-PC-PNL, anticoruptia va fi definitiv ratata, iar anul viitor, la prezidentiale, presedintele ar fi nevoit sa admita acest esec.

Ma tem ca seful statului este pus acum in situatia sa aleaga raul mai mic.

Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#Traian Basescu, #DNA, #consultari, #consens, #Justitie , #stiri Traian Basescu