Deutsche Welle: Sanse si strategii pentru turul doi

Autor:
Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 23:30
2355 citiri
Deutsche Welle: Sanse si strategii pentru turul doi

Ignorand afirmatia conducerii PNL, care a anuntat ca "exclude" orice colaborare cu Traian Basescu, demnitarul democrat-liberal, Adriean Videanu, de pilda, a propus solutia unui guvern de dreapta, PD-L-PNL. Dar sustinerea liberalilor nu e singura de care candidatii la prezidentiale se vor vedea nevoiti sa tina seama.

Pare clar ca prea putini liberali autentici ar putea opta in favoarea unui demnitar PSD, chiar si in conditiile in care un segment de 20 la suta din alegatori l-au preferat pe Antonescu unui Basescu resimtit de multi drept polarizator.

Acelasi lucru e valabil pentru restul electoratului anticomunist, in opinia caruia un PSD nereformat, aflat la cheremul unor Ion Iliescu, Marian Vanghelie si Adrian Nastase, e prea putin votabil, se afirma intr-un comentariu publicat de Deutsche Welle.

Liderii din fata si din umbra ai ambelor tabere se arata perfect constienti de faptul ca, indiferent de recomandarile conducerii PNL, o mare parte a electoratului urban, educat si tanar va prefera mai degraba sa nu se duca la vot decat sa bifeze alegerea pe un rosu postcomunist.

In acest scop se vor folosi in continuare, intre altele, de o serie de lideri de ONG-uri precum si de fosti demnitari conservatori esuati, de felul ex-presedintelui Emil Constantinescu. Simultan, staff-ul de campanie al stangii va incerca in urmatoarele doua saptamani, pe de o parte, sa-l disocieze in discursul public pe Ion Iliescu de Mircea Geoana, pentru a-i spori credibilitatea celui din urma.

Pe de alta va continua sa orchestreze o agresiva campanie anti-Basescu, in care-l va zugravi pe actualul presedinte drept un lider prea corupt si prea putin de dreapta.

E clar ca, in afara efectului Iohannis, destinat cetatenilor care doresc liniste si stabilitate cu orice pret, PSD mizeaza pe someri, pensionari si mediul rural din Moldova si Muntenia, precum si pe votul negativ, anti-basescian, al celor ce-au optat in primul tur pentru toti ceilalti candidati la sefia statului.

De cealalta parte a baricadei, sperantele sunt alimentate de impopularitatea si lipsa de carisma a lui Mircea Geoana, precum si de lipsa de credibilitatea unui demnitar PSD care a efectuat o vizita secreta la Moscova.

In plus, stiind ca nu vor mai putea conta pe conducerea PNL, Basescu si PDL se vor baza pe pedestrimea liberala si pe adeptii altor orientari de dreapta si vor scoate in evidenta oroarea revenirii la putere, cu sprijin liberal, a neocomunismului.

In acelasi timp, tabara presedintelui va reliefa succesul proiectului prezidential de reformare a clasei politice. Succes materializat, in pofida opozitiei "trusturilor de presa ale mogulilor", in votul pozitiv covarsitor din referendumul initiat de Basescu in vederea reducerii numarului de parlamentari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#sanse turul doi, #alegeri prezidentiale, #alegeri prezidentiale 2009, #rezultate partiale , #stiri Traian Basescu