Legea Curtii de Conturi nu a fost modificata in sensul cerut de Basescu

Luni, 28 Iulie 2008, ora 17:22
1849 citiri
Legea Curtii de Conturi nu a fost modificata in sensul cerut de Basescu

Comisia de Buget a Camerei Deputatilor a reexaminat luni Legea Curtii de Conturi, insa nu a acceptat principala recomandare a presedintelui Basescu prin care organizarea activitatilor Curtii sa se faca exclusiv prin lege, si nu prin regulamentul intern al institutiei.

Deputatii din comisia de Buget au mentinut textul initial din lege potrivit caruia organizarea si desfasurarea activitatii specifice Curtii de Conturi precum si valorificarea actelor rezultate din aceste activitati se efectueaza potrivit Regulamentului aprobat de plenul Curtii in conformitate cu legea, informeaza Newsin.

Traian Basescu ceruse ca organizarea activitatii sa se faca potrivit legii Curtii. In plus, la acest articol 12, deputatii au introdus un amendament prin care "coordonarea activitatii in cadrul departamentelor Curtii de Conturi si camerelor de conturi judetene se realizeaza de catre consilierii de conturi si de directori in cadrul normelor si procedurilor stabilite de plenul Curtii de Conturi".

Presedintele nu a obtinut castig de cauza nici la solicitarea prin care atributiile presedintelui si vicepresedintelui Autoritatii de Audit sa fie stabilite de legea Curtii, si nu prin acelasi regulament intern. Deputatii au stabilit ca aceste atributii se stabilesc prin regulamentul Autoritatii de Audit, dar au introdus amendamentul prin care acest document sa fie aprobat prin lege, ajungandu-se astfel la un compromis intre varianta Parlamentului si cea propusa de Presedintie.

Nici articolul din lege referitor la solutionarea contestatiilor nu a fost modificat asa cum propusese seful statului, in comisie pastrandu-se textul initial, cel trimis spre promulgare. Astfel, potrivit textului convenit luni in comisie, entitatea verificata poate face obiectii scrise la constatarile si rapoartele de audit in termenul si conditiile stabilite prin regulamentul aprobat de plenul Curtii de Conturi. Anterior, in cererea de reexaminare, Basescu argumentase ca nu este corect ca termenii si conditiile procedurale pentru formularea obiectiunilor sa fie stabilite prin regulament si sugera ca acest lucru ar incalca dreptul la aparare. "Apreciem ca se impune stabilirea prin lege a conditiilor in care se pot formula obiectiunile deoarece acest aspect nu poate fi lasat la aprecierea subiectiva a plenului Curtii de Conturi", argumenta atunci presedintele.

Deputatii au acceptat insa o obiectie a lui Traian Basescu si au eliminat prevederea prin care functiile de presedinte, vicepresedinte ai Curtii de Conturi si consilieri de conturi sa fie asimilati celor de presedinte, vicepresedinte si judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

De asemenea, in comisie s-a eliminat, tot la recomandarea sefului statului, si prevederea ca functia de presedinte al Autoritatii de Audit se asimileaza cu functia de vicepresedinte al ICCJ, iar functia de vicepresedinte al Autoritatii de Audit cu functia de presedinte ICCJ.

Deputatii au pastrat insa reglementarile prin care consilierii de conturi pe durata unui mandat complet pot primi pensie de serviciu in cuantumul prevazut de lege pentru magistrati. Basescu ceruse insa ca salarizarea si alte drepturi asimilate cuvenite personalului Curtii de Conturi sa fie stabilite prin lege speciala.

Deputatii i-au mai dat in schimb lui Basescu dreptate intr-o alta chestiune legata de procedura de urmat in cazul unor eventuale procese in care sunt implicati consilierii de conturi.

Astfel, potrivit variantei acceptate luni de comisie "la data trimiterii in judecata penala, membrii Curtii de Conturi si auditorii publici externi sunt suspendati de drept din functiile lor, iar in caz de condamnare definitiva sunt demisi de drept". Basescu ceruse eliminarea sintagmei condamnare "irevocabila", aratand ca numai hotararile judecatoresti date in materie civila au caracter "irevocabil".

Raportul comisiei de Buget al Camerei pe cererea de reexaminare trebuie supus votului deputatilor intr-o sesiune extraordinara, pentru ca apoi sa intre in procedura legislativa in Senat, camera decizionala, tot in sesiune extraordinara.

In urma cu o luna, odata cu cererea de reexaminare, Basescu a cerut si sesiune extraordinara a Parlamentului pentru legea Curtii de Conturi, in conditiile in care votul plenului comun pentru prelungirea mandatului membrilor Curtii fusese considerat invalid, iar institutia putea ramane blocata pe timpul vacantei parlamentare.

La inceputul lunii iulie, conducerea Parlamentului a decis ca mandatul membrilor Curtii de Conturi va fi prelungit pana pe 30 septembrie, intrucat se considera ca votul dat initial a fost valid, iar o sesiune extraordinara sa aiba loc doar in august, exclusiv pentru reexaminarea legii Curtii.

Fotbalist de națională eliberat din închisoare după zece luni
Fotbalist de națională eliberat din închisoare după zece luni
Mijlocaşul sud-coreean Son Jun-ho, care a participat la ultima Cupă Mondială şi era reţinut într-o închisoare în nord-estul Chinei, fiind suspectat de corupţie, a fost eliberat şi a...
Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Camera Deputaţilor: "Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească"
Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Camera Deputaţilor: "Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească"
Moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Florin Barbu, intitulată ”Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească”, este citită şi dezbătută luni în Camera...
#lege, #Curte Conturi, #Traian Basescu, #reexaminare, #comisia de Buget, #Camera Deputatilor , #stiri Traian Basescu