Macovei si Preda, la TV Ziare.com: Severin nu va fi niciodata comisar european

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 13:41
4244 citiri
Macovei si Preda, la TV Ziare.com: Severin nu va fi niciodata comisar european

Numarul 2 si 4 pe lista PD-L pentru Parlamentul European, Monica Macovei si Cristian Preda, au raspuns intrebarilor cititorilor Ziare.com legate de importanta alegerilor de duminica pentru romani, de proiectele pe care si le propun in calitate de reprezentanti ai Romaniei la Parlamentul European, dar si despre motivele pentru care ar trebui sa mergem la vot.

Iata emisiunea in format live text

Preda: Buna ziua, ne bucuram sa stam de vorba cu cititorii Ziare.com

Ne-am decis sa facem emisiune impreuna pentru ca e mai simpatic.

Macovei: De ce am intrat acum in politica? Am intrat in 2009 intr-un partid politic pentru ca vreau sa lucrez la Bruxelles cu acesti oameni, pentru a duce Romania si mai departe, in Uniunea Europeana.

Preda: Exista in acest moment trei usi pentru a intra in politica: locala, nationala si aceasta usa europeana.

Preda: Mi-a placut la Cotroceni, am lucrat foarte bine cu presedintele Basescu, e un mediu interesant. Bruxelles e de asemenea o provocare intelectuala, inainte de toate. Stiu mediul de la PE, am colaborari importante acolo.

Un politician nu este un muzician care face playback

Macovei: Vad ca am intrebari referitoare la cum as ajuta Justitia din Romania din PE. Lucrurile se fac in mod direct de cei de acasa. Intentionez sa merg in PE in comisia de drepturi civile si afaceri interne si voi lua parte la decizii care privesc justitia din toate tarile europene. Conteaza ca toate verigile lantului sa mearga bine. Voi avea ceva de spus si voi incerca sa imping lucrurile si in Romania. Interesul tuturor este sa mearga si justitia din Romania. Nu e vorba numai de anchete ci si de alte litigii cum sunt cele comerciale, ale celor care vor sa investeasca in Romania. Pe acest interes ma voi cala si eu.

Preda: Ce vom reprezenta in PE, PD-L sau Romania? Politicienii reprezinta cetatenii, nu partidele. Acolo te duci cu cei ai, cu mintea noastra, cu ideile noastre. Un politician nu este un muzician care face playback. PD-L castiga, zic eu, de pe urma unor oameni care au un parcurs in societatea romaneasca. Relatia sanatoasa asta este: te duci intr-un ansamblu cu ce esti. Vom reprezenta spiritul romanesc, interesele romanilor in conjunctie cu cele ale celorlalti cetateni europeni.

Macovei: Reprezentam Romania. Nu e corect sa se puna o opozitie intre Romania si PD-L.

Preda: Nu e telefonul fara fir relatia intre cetatenii Romaniei si UE. Nu trebuie sa fim doar o portavoce.

Dupa 2007 lucrurile s-au oprit si chiar au regresat

Macovei: Orice schimbare in justitie, si nu numai, s-a facut practic sub presiunea CE. Este perioada schimbarilor majore. Este un moment deosebit de important, se fac schimbari in justitie, in sanatate. La noi reformele au inceput, nu s-au finalizat. Dupa 2007, cum au aratat si rapoartele critice al CE, lucrurile s-au oprit si au regresat.

Preda: De ce sa mergem la vot? Pentru ca ne-am dorit foarte mult sa intram in UE. E straniu cand ai posibilitatea sa te pronunti sa te retragi si sa privesti din afara. Trebuie sa "gatesti" in aceasta bucatarie europeana.

Macovei: Alegerile pentru PE sunt o data la 5 ani. Cred ca merita UE sa facem acest lucru, mai ales ca o sa avem atatea beneficii incepand cu fondurile si cu regulile pe care incet incet le aducem acasa. Puteti vota de oriunde.

Preda: Venitul unui parlamentar european este o indemnizatie in jur de 7 mii, impozabili plus indemnizatiile de sedinta. E enorm in raport cu ce e in Romania. Nu ma duc la Bruxelles pentru acest salariu. Trebuie cunoscut de catre public si acest aspect dar nu este impulsul initial.

Macovei: Eu am un contract pana in 2011 cu Guvernul britanic pentru a lucra in Macedonia asa ca nu ma duc pentru bani.

Severin nu va fi niciodata comisar european

Macovei: Nu stiu de ce s-a speriat Adrian Severin, nu am discutat cu nimeni despre postul de comisar pe justitie.

Preda: Severin nu va fi niciodata comisar european

Macovei: Cu aceasta atitudine, Severin nu are nicio usa deschisa la Bruxelles.

Preda: Este inacceptabila retorica de tip stalinist pe care a practicat-o in ultimele zile

Macovei: Severin a cerut o intrevedere cu Barrot pentru a se plange de raportul CE pe justitie. Jenant, a vrut sa isi apere colegii acuzati de coruptie.

Macovei: Stii cum e "hotul striga hotii!".

Numai spunand adevarul esti credibil

Macovei: Eu spun adevarul si aici si la Bruxelles. Daca este critic. Este singura modalitate de a face ceva ca sa repari ce nu merge. Numai spunand adevarul esti credibil. Vreau fondurile europene pentru ca de asta am si muncit atat de mult pentru a intra in UE in 2007. Voi face presiuni asupra autoritatilor romane sa isi puna la punct mecanismele de verificare.

Preda: Nu am optat pentru o candidatura independenta pentru ca si in Romania si in alte tari democratice partidele sunt principalii actori politici. E nevoie de acest suport al partidelor folosite ca masini electorale.

Preda: PD-L s-a deschis catre societatea civila ...

Macovei:... si nici nu suntem legati de lumea afacerilor.

Politicienii ar face orice ca sa opreasca anchetele

Macovei: Rapoartele pentru Romania si Bulgaria vor fi publicate in septembrie. Printre motive, in Bulgaria sunt alegeri. Trebuie lasat timp sa faca progrese cu privire la conditionalitatile din propriul mecanism de cooperare si verificare. Nu e o problema, toata lumea are timp sa faca mai mult. Daca politicienilor le pasa, poate o sa dea drumul la dosare, o sa vedem anchete, condamnari. CSM la fel are timp sa isi faca ordine.

Preda: Am fost membru PCR cand eram student. Nu am fost un opozant si nici nu am avut avantaje. Nu ascund acest lucru, cum fac altii, dar nici nu sunt mandru.

Macovei: PSD PNL si UDMR si-au dat mana ca sa ma scoata din Guvern pentru ca sa opreasca anchetele. Politicienii, o parte cercetati, fac orice ca sa schimbe mersul anchetelor. Luni de zile sunt blocate dosarele in Parlament, se uita prin probe. Era previzibil si sa plec in 2007, dar face parte din drumul pe care l-am ales. Sper ca vor ramane multi langa mine. Vom castiga mici batalii, dar razboiul asa e.

Preda: Sunt decan la FFSUB. Voi continua sa predau pentru ca identitatea universitara este esentiala pentru mine. Vinerea voi fi la facultate, sa imi tin cursurile. Am experienta consilierului la presedintie, am si experienta diplomatica, va fi foarte interesanta si experienta la PE.

Cer voturile romanilor pentru ca nu am mintit niciodata

Macovei: Nu am mintit CE nu am mintit Consiliul Europei, si da, cer voturile romanilor, pentru ca nu am mintit niciodata.

Preda: Pe cine apreciez dintre contracandidati? Pe toti cei moderati si consistenti. Moderatia este pentru mine un lucru fundamental.

Macovei: Nu sunt dura, atunci erau toti impotriva mea. Eu negociez cu europenii, dar in Romania negocierea inseamna oprirea unor dosare si asta nu negociez. Cum ar fi oprirea contractelor pe bani publici. La chestiuni legate de fraude si coruptie nu negociez. Reactia mea este prompta si severa.

Macovei: Am auzit o multime de minciuni despre mine, fiecare are tactica lui.

Preda: Si eu am vazut acest val de agresivitate, de insulte. Atmosfera se incinge. Eu cred intr-un spatiu public al moderatiei, al schimbului de idei, al decentei.

Va fi interesant daca Elena Basescu va castiga

Preda: In momentul in care Elena Basescu a anuntat intentia de a candida, in afara partidului a aparut o reactie foarte vehementa. Foarte multa lume din afara a cautat sa o izoleze pe Elena Basescu de partid. Ea si-a dat demisia, a facut acest gest de curaj, si vom vedea ce va iesi. Daca va castiga, va fi cele de-al treilea candidat independent care reuseste asta, dupa Iorgovan si Tokes. Va fi foarte interesant de vazut ce se va intampla.

Macovei: Cred ca se pot produce schimbari si la noi. Va dura mai mult, dar se poate. Numai daca incercam putem reusi. Sigur ca e mai greu, dar asa ne-a fost noua dat.

Nu poti fi intr-un fel la Vaslui si altfel dupa ce treci frontiera

Preda: Sunt de dreapta pentru ca sunt un democrat convins, convingeri pe care le-am aparat dupa '89. Si sunt un liberal. PNL prezinta partidul ca un partid de dreapta dar la Bruxelles si la Strasbourg intra intr-o familie de stanga. S-ar putea sa nu le iasa. Nu poti fi intr-un fel la Bucuresti si la Vaslui si altfel dupa ce treci frontiera.

Preda: Cred ca Romania a epuizat faza exploziei de partide, dreapta are de castigat daca este unificata si nu divizata cum e acuma.

Macovei: Chestia cu dreapta si stanga este doar verbala. De exemplu la PSD, au fost creati baroni care nu au nicio legatura cu stanga. Problema este cat ii mai cred oamenii.

Preda: E socant. Stanga e impregnata de spiritul afacerilor, e pesimista, desi prin traditie stanga este o familie optimista. Stanga devine mai conservatoare dupa caderea comunismului in Romania.

Justitia se autoconduce prin CSM

Macovei: CSM are puteri mari dupa 2005 si este cel care trebuia sa curete magistratura. Trebuia sa ii verifice si sa ii sanctionze. Nu a facut acest lucru. Suntem in situatia in care justitia se autoconduce prin CSM, care protejeaza rele din sistem. Cand vom schimba situatia? Si eu am crezut ca e bine sa le dai aceste puteri magistratilor crezand ca se vor autocurata. Gresit.

Despre sloganul "garantat Vanghelie"

Macovei: Se spune ca PSD e condus de Vanghelie si Parlamentul de Hrebenciuc.

Preda: Razvan Theodorescu este un om de stanga veritabil foarte civilizat. Dar astfel de oameni sunt marginalizati in PSD. Partidul e garantat de Vanghelie.

Macovei: Trebuie sa se curete partidele, cu presiune din afara sau dinauntru.

Preda: Cineva imi reaminteste in franceza ca am fost decorat cu Legiunea de onoare si ma intreaba de ce nu e trecut pe site-ul Ambasadei. Am fost decorat in urma cu cateva saptamani, cu vreo doua inainte de Ilie Nastase. Am fost foarte flatat.

Mergeti la vot!

Macovei: Mie nu mi-a trecut o secunda prin cap in decembrie 2004 ca voi deveni ministru sau ca voi intra in politica. A fost o intamplare. Nu mi-am dorit o cariera politica. Daca iti doresti asta, ajungi sa faci si compromisuri. Am luat decizia, ok! M-am tinut de treaba si am constatat cat sunt de puternica si de incapatanata. Acum cu PE am luat o decizie dupa o luna de gandire. Vreau sa lucrez cu europenii pentru ca pot lucra foarte bine cu ei si vreau sa ajutam Romania si de acolo.

Macovei: Mergeti la vot, noi nu va spunem sa votati cu noi...

Preda: ...desi suntem cei mai buni...

Macovei: ...dar mergeti la vot. Vom reveni in dialog cu dumneavoastra si va vom spune ce se intampla acolo.

Preda: Toate Bune!

Traian Ungureanu, la TV Ziare.com: Occidentul ne e dator

Marinescu la TV Ziare.com: Parlamentarii UDMR ar trebui sa vorbeasca romaneste in PE

Stolojan, la TV Ziare.com: Ma preocupa teritoriile care au fost luate tarii noastre

Despre Monica Macovei

Monica Macovei este de profesie avocat, a fost si procuror, s-a remarcat in lumea politica odata cu numirea in functia de ministru al Justitiei in Guvernul Tariceanu I, in decembrie 2004, post pe care l-a detinut pana in aprilie 2007.

Desi nu facea parte din Partidul Democrat a fost sustinuta de acesta si in special de presedintele Traian Basescu pentru a ocupa functia de ministru al Justitiei, ca independent. A fost acuzata ca face justitie pe considerente politice pentru ca in mandatul sau au inceput anchete impotriva unor politicieni importanti din alte partide, in special PSD.

A initiat o serie de proiecte de lege care au fost incluse in Strategia nationala de lupta impotriva coruptiei declansata de catre Guvernul Tariceanu: legea privind reforma justitiei, legea in virtutea careia orice fost ministru poate fi anchetat pe baza dreptului comun, fara nici un fel de aviz al Parlamentului si proiectul de lege pentru infiintarea ANI, institutia care controleaza averile demnitarilor.

Monica Macovei a fost inlocuita din functia de ministru al justitiei pe 5 aprilie 2007, odata cu restructurarea Guvernului Tariceanu prin iesirea Partidului Democrat de la guvernare.

In octombrie 2008 a fost aleasa "Femeia anului" de catre o comisie a Parlamentului European.

In martie 2009, Monica Macovei a acceptat sa devina membru PD-L si sa candideze pentru un loc in Parlamentul European din partea acestui partid de pe pozitia a doua.

Despre Cristian Preda

Cristian Preda este profesor in politologie. A fost consilierul pentru educatie in mandatul a doi sefi de stat: Emil Constantinescu (in perioada martie 1999-decembrie 2000) si Traian Basescu (din martie 2007). A mai lucrat ca secretar de stat pentru Francofonie in cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Intre 1987 si 1989 a fost membru al partidului Comunist Roman.

In ianuarie 2009 a intrat in PD-L, primul partid din care face parte dupa Revolutie, tocmai pentru a putea candida la europarlamentarele din 7 iunie. Pentru asta a trebuit sa renunte la postul de consilier prezidential. Se afla pe pozitia 4 a listei PD-L.

Cristian Preda a manifestat un brusc interes pentru politica in martie 2009. La o ora dupa meciul pierdut de nationala condusa de Victor Piturca in fata Serbiei, Preda a cerut demisia selectionerului.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Monica Macovei europarlamentare, #alegeri europarlamentare 2009, #Macovei emisiune Ziare com , #stiri Traian Basescu