Presa de azi: Ce ne asteapta daca Guvernul o da in bara

Marti, 11 Mai 2010, ora 07:27
4417 citiri
Presa de azi: Ce ne asteapta daca Guvernul o da in bara
Foto: Arhiva

Superbugetarii care scapa de taierea salariilor. Guvernul vrea sa-i "roage" sa nu-si ia toti banii, scrie, marti, Gandul.

Degringolada totala in randul directorilor de companii cu capital de stat, autoritati, regii autonome, dar si la CEC Bank, banca de stat. Nimeni nu stie daca angajatii din subordine vor intra sub incidenta masurii de reducere cu 25% a salariilor convenita de Guvern cu delegatia Fondului Monetar International. Daca si ei ar fi afectati de taierea lefurilor, care sunt mult mai mari decat cele ale profesorilor, medicilor sau functionarilor din ministere, statul ar incasa sume importante, de ordinul sutelor de milioane de euro.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a enuntat posibilitatea aplicarii unei "taxe de solidaritate" pentru cei care lucreaza in companiile la care statul este actionar majoritar si au venituri "peste un anumit nivel", fara a preciza insa care este acesta. Andreea Vass Paul, consilier personal al premierului Emil Boc, a plusat, ara-tand ca o asemenea taxa ar trebui a-plicata si politicienilor.

"Mi-as dori ca toti politicienii, indiferent ca sunt la guvernare sau in opozitie, care isi permit, sa contribuie la Fondul Solidaritatea. Am convingerea ca decidentii politici care s-au perindat la guvernare poarta mare parte din responsabilita-tea pentru deciziile care s-au luat in ultimii ani si care au construit acest sistem public slab performant, un stat roman asistential social care a premiat nemunca", a declarat ea pentru Gandul.

Evenimentul Zilei: Basescu ii face temele lui Boc: "Intervin pentru ca voi ati esuat"

Cu ministrii guvernului Boc ca spectatori, presedintele Traian Basescu s-a erijat luni, in fata parlamentarilor puterii, in rolul de vioara intai de acum inainte in lupta cu criza.

Intr-o discutie cu usile inchise, Basescu a picat, practic, guvernul Boc la primul test anticriza si a anuntat cum ar urma sa se puna in practica, cu aceiasi ministri, planul sau anticriza: taierile cheltuielilor cu salariile, reimpartirea masinilor in ministere, scuturarea deconcentratelor, impozitarea in agricultura, inchiderea a peste 30% din spitale.

"Am intervenit pentru ca prima parte a planului anticriza a esuat", a fost, potrivit unor surse participante, concluzia prezidentiala.

In plus, in timp ce guvernul declara ca inca mai cauta solutii pentru a pune in practica taierile de pensii si salarii anuntate de la Cotroceni, Basescu a dat si deznodamantul: totul trece prin ordonanta de urgenta. Premierul Emil Boc a tacut.

Tot mai mult formal au venit la intalnire si ministrii, presedintele monopolizand discutia. Seful statului a anuntat, de altfel, ca si-a anulat, pentru urmatoarele trei luni, toata agenda externa pentru a supraveghea masurile anticriza. Motivul: riscul compromiterii coalitiei si mai ales a PD-L inaintea alegerilor din 2012.

"Daca veti fi cei care vor scoate Romania din criza, veti culege beneficiile in 2012, daca nu si daca veti continua actiunile clientelare, va veti compromite politic pentru totdeauna", a comentat Basescu.

Romania Libera: Ce ne asteapta daca Guvernul o da in bara

Potrivit scenariilor guvernamentale, Romania este la doar doi ani distanta de situatia Irlandei si la patru ani de cea a Greciei.

Fara taieri de cheltuieli, datoria publica a Romaniei ar urma sa ajunga la 62% din PIB pana in 2012, a spus premierul Emil Boc, spulberand astfel mitul ca Romania s-ar bucura inca de avantajele unui grad redus de indatorare bugetara.

Potrivit Eurostat, dupa trei ani de stagnare, la 12-13%, datoria publica a explodat in 2009 pana la 23,7% pe final de an. Datele rectificate ulterior de Ministerul Finantelor indica o datorie de 30,14% la sfarsitul anului 2009, care ulterior a scazut pana la 28,77% la sfarsitul lunii februarie. O crestere a datoriei de 15-16 puncte pe an nu este exclusa in conditiile unui deficit bugetar mare, apropiat de 10% din PIB, la dobanzi impovaratoare si pe o tendinta de scadere a PIB.

"E posibil", a comentat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, scenariul lui Emil Boc. "Dinamicile nu sunt liniare. Daca nu se iau masuri, se poate ca datoria publica sa accelereze", a spus Croitoru.

Cel mai recent exemplu de crestere galopanta a datoriei publice este Irlanda. De la 25% din PIB in 2007, a crescut la 43,9% in 2008 si la 64% in 2009. Acum, Romania plateste dobanzi de 1,8 miliarde euro pe an, adica 1,5% din PIB.

O dublare a datoriei publice ar fi insotita si de cresterea dobanzilor - de la media actuala de 5% la un minumum de 7% -, ceea ce inseamna, practic, triplarea costurilor cu dobanzile, pana la 5 miliarde euro sau 4% din PIB. Cat al unui sector bugetar mare, ca educatia sau sanatatea. Toate acestea ar avea consecinte catastrofale.

Adevarul: Cum mai pot fi salvati pensionarii

Daca si salariile din companiile de stat s-ar reduce cu 25%, pensiile ar putea fi taiate doar cu 7%, si nu cu 15%, cum planuieste Guvernul. Dupa ce "Adevarul" a aratat ca si salariile din companiile de stat ar trebui reduse, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca se va gandi la o "taxa de solidaritate".

Plecand de la informatiile publicate luni in "Adevarul", privind excluderea salariatilor din societatile de stat de la planul de austeritate, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a fost luat cu asalt luni de parlamentarii democrat-liberali, la intalnirea pe care parlamentarii care sustin Guvernul au avut-o luni cu presedintele, premierul si membrii Executivului.

"Toti am fost de acord, inclusiv presedintele Basescu, ca si angajatii companiilor cu capital public trebuie sa fie supusi reducerilor salariale. Ministrul Vladescu ne-a asigurat ca ne va prezenta o solutie clara la viitoarea intalnire pe care o va avea cu grupurile noastre parlamentare", a aratat deputatul Sulfina Barbu, sefa organizatiei de femei a PD-L.

Vladescu a sustinut luni ca analizeaza posibilitatea introducerii unei "taxe de solidaritate" pentru angajatii cu un anumit nivel de venit din companiile la care statul este actionar majoritar.

Jurnalul National: FMI pleaca, noi ramanem cu Basescu

Delegatia FMI pleaca, partea romana ramane cu un potop de necazuri turnate precum benzina pe foc de presedintele Basescu. Anuntul cinic si incorect privind taierea din topor, la fel pentru toata lumea, cu 15% a pensiilor si cu 25% a salariilor bugetarilor a pus pe jar 7 milioane de romani care au rate, copii, probleme.

Vestile rele nu se opresc aici deoarece, pe termen mediu, 250.000 de bugetari vor fi trimisi in somaj. Mai mult, daca Guvernul nu va reusi sa taie din cheltuieli, unele taxe vor creste, asa cum ceruse initial FMI. Declaratiile iresponsabile de duminica seara ale lui Boc, care a dat vina pe criza internationala, nu au linistit pe nimeni. Dimpotriva, toata lumea s-a intrebat pe ce planeta a trait premierul Romaniei in ultimele cinci-sase luni.

Liderii sindicali anunta o mare criza sociala, cu 40.000 de oameni care vor manifesta in strada dupa modelul Greciei. Greva generala pare inevitabila, chiar daca guvernantii ameninta ca in zilele de greva oamenii nu vor primi salarii.

Grav este ca ne paste si o criza politica, deoarece formula gasita de Putere este rupta de dorintele populatiei. Solidaritatea invocata de putere este o vorba goala, lipsita de orice continut. Solidaritatea in opinia puterii inseamna o reducere dramatica a veniturilor, a nivelului de trai, o curba de sacrificiu transferata total pe umerii populatiei.

Cotidianul: Ce lasa FMI in urma sa: Tichete de masa impozitate, pensionari blocate, spitale si scoli inchise

Memorandumul semnat de Guvern cu UE, FMI si BM impune masuri dure de austeritate. Primele, deja anuntate de presedintele Traian Basescu, se refera la reducerea cu 25% a salariilor, sporurilor si a altor plati de natura salariala pentru toti salariatii din sectorul public incepand cu 1 iunie 2010, respectiv reducerea cu 15% a tuturor prestatiilor sociale, inclusiv a pensiilor si alocatiilor de somaj.

Urmeaza rationalizarea numarului de angajati din sectorul public in lunile urmatoare, adica peste 140.000 de bugetari ar trebui concediati pana la finalul anului, inghetarea pensionarilor anticipate incepand cu 1 iunie 2010, pana la intrarea in vigoare a legii de reforma a sistemului de pensii, si reducerea transferurilor catre autoritatile locale in valoare de 0,3% din PIB.

Urmeaza impozitarea tichetelor de masa, a veniturilor din castigurile de capital, inclusiv dobanzile la depozitele bancare si platile compensatorii, precum si eliminarea scutirilor de la impozitul de venit acordate programatorilor din domeniul IT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#delegatie FMI, #bani FMI, #Basescu FMI, #masuri austeritate FMI , #stiri Traian Basescu