Presa de azi: Frauda in Parlament, legalizata de PD-L

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 08:43
2851 citiri
Presa de azi: Frauda in Parlament, legalizata de PD-L
Foto: Arhiva

Imaturitatea si lipsa de consistenta a politicienilor din Romania atinge cota de sus a penibilului luand in considerare ca se cearta ca la usa cortului pe Legea Pensiilor si isi arunca acuzatii reciproce, legate de furt si santaj, ignorand total democratia, bunul simt si faptul ca impun niste masuri absurde oamenilor care i-au votat in speranta ca o sa fie mai bine.

Dupa ce Opozitia s-a trezit sa reclame furtul comis de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, la numaratoarea voturilor de la Legea Pensiilor, Adevarul scrie in editia de miercuri ca frauda in Parlament a fost legalizata de PD-L. Gandul dezvaluie detalii despre "santajul" de pe mail si cum se impart banii, iar Evenimentul Zilei sustine ca toata aceasta actiune l-a costat pe Emil Boc 95 de milioane de euro.

Jurnalul National anunta in editia de miercuri ca asa cum Victor Ponta a depus plangere penala si Roberta Anastase "ii intoarce serviciul". Ziarul Puterea prezinta cum se vad pensiile de sub microfonul alesilor, iar Romania Libera se intreaba daca in tot acest haos presedintele Traian Basescu nu vrea cumva sa faca un armistitiu.

Gandul: Roberta Anastase si "santajul" de pe mail

Votul de la Legea Pensiilor a creat rumoare, dar din pacate nu a reusit sa aduca in fata problema de fond, frauda la vot. Gandul scrie in editia de miercuri ca cu o plangere penala in spate pentru votul de saptamana trecuta, Roberta Anastase contraataca acuzand PSD de santaj. In timp ce pedelistii si social-democratii isi impart lovituri declarative, legea care a iscat scandalul va ajunge la judecata Curtii Constitutionale.

Daca varianta democrat-liberala a misterioasei negocieri ridica semne de intrebare, nici in tabara pesedistilor lucrurile nu sunt foarte clare. Presedintele PSD, Victor Ponta, neaga vehement ca ar fi cerut bani celor de la putere, iar liderul pesedistilor din Camera Deputatilor, Mircea Dusa, spune ca lista prezentata de Anastase se refera in fapt la amendamentele ce dateaza de la inceputul anului.

"Nu a existat, nici un moment, nici o cerinta din partea noastra de a lua bani de la PD-L sau de la Guvern. Probabil ca Roberta Anastase a fluturat de la tribuna lista amendamentelor la legea bugetului, discutate in februarie", a precizat Dusa, pentru Gandul.

Cat priveste reluarea votului pentru Legea Pensiilor, deputatii au hotarat, marti, ca proiectul sa nu mai fie supus inca o data la vot. Decizia ca legea pensiilor sa nu fie revotata a fost luata cu 33 de voturi "pentru", 158 "impotriva" si 8 abtineri. Pentru ca rezultatul nu a convenit parlamentarilor opozitiei care vociferau in sala, presedintele Camerei, Roberta Anastase, acuzata de catre acestia de fraudarea votului asupra actului normativ, a venit la tribuna si a declarat ca, de fapt, PSD a cerut bani PD-L pentru a sustine aceasta lege.

Evenimentul Zilei: Cat l-a costat pe Boc votul la legea pensiilor: 95 de milioane de euro

Evenimentul Zilei dezvaluie in editia de miercuri ca in spatele circului afisat la legea pensiilor au stat bani de la buget: 399,5 milioane de lei alocati de guvern, luni, autoritatilor locale in urma negocierilor atat cu PDL-UDMR-UNPR, cat si cu PSD.

Dupa un nou spectacol pentru televiziuni dat marti de deputati, legea pensiilor a ramas in picioare, in aceeasi formula. Din acuzatiile pe care si le-au aruncat partidele au iesit insa la iveala noi negocieri subterane pentru voturi, in contul banilor din buget aflati in pixul premierului Boc. Prima directie in care a marsat Boc a fost cea a negocierii cu deputatii puterii, carora li s-a garantat in prima instanta ca vor primi cate 200.000 de lei de colegiu.

Dupa votul dat miercurea trecuta, a doua zi "premiul" a sarit la 250.000 de colegiu, au declarat pentru EVZ surse din PD-L. In ziua votului, pe de alta parte, PD-L a negociat cu PSD, la initiativa social-democratilor, discutii in baza carora s-au formulat solicitari concrete in valoare de 127,7 milioane. Ca o coincidenta, luni, guvernul a aprobat o hotarare prin care aloca nu mai putin de 399 de milioane de lei primariilor si consiliilor judetene (CJ) in baza cererilor plecate inclusiv din parlament.

Prima mutare a facut-o Boc martea trecuta. La o intalnire cu deputatii, el a promis ca in cel mai scurt timp va da transa de 200.000 de lei de colegiu, dar le-a pus in vedere uninominalilor PDL importanta votului lor pe legea pensiilor. A doua zi dupa ce l-au dat, deputatii au fost contactati de stafful grupului parlamentar care le-a cerut sa suplimenteze urgent lista investitiilor cu inca 50.000 de lei.

Adevarul: Frauda in Parlament, legalizata de PD-L

Jocul continua, desi niciun moment nu pare ca miza ar fi romanii. PSD si PNL vor contesta Legea pensiilor la Curtea Constitutionala. Opozitia a depus plangere penala impotriva Robertei Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, si a lui Sever Voinescu, secretar al Camerei. Democrat-liberalii sustin ca ar fi negociat cu social-democratii bani pentru colegiile deputatilor PSD in schimbul parasirii salii la votarea Legea pensiilor, scrie Adevarul in editia de miercuri.

Principala problema o reprezinta numaratoarea, care a fost una eronata, dupa ce mai multi parlamentari au parasit sala. Se pare inca ca nu este pentru prima data cand, dupa ce Opozitia paraseste sala plenului, sa se treaca la votul prin ridicarea mainii, prin invocarea unor defectiuni la sistemul electronic de vot. Mircea Toader a brevetat acest procedeu pe 2 martie 2010 dupa ce PSD si PNL au parasit sala la votul final privind legea functionarilor publici.

Legea era menita sa pastreze 3000 de oameni ai PD-L in serviciile deconcentrate. Cum in sala nu mai erau suficienti parlamentari, deputatii majoritatii au votat prin ridicare de maini. Legea ANI a fost adoptata fara cvorum la votul final dupa ce o

parte dintre deputati plecasera in teritoriu.

Cartelele de vot ale deputatilor vor fi verificate in cursul acestei saptamani "bucata cu bucata", potrivit secretarului general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu, convins ca la Legea pensiilor a fost, de fapt, "o defectiune de utilizare a cartelelor". "Este omeneste sa se defecteze si sistemul asta, achizitionat in 2005 si care a expirat anul trecut in decembrie", a declarat el pentru "Adevarul".

Jurnalul National: Anastase depune plangere penala la adresa lui Ponta pentru ca ar fi votat in absenta

Si "joaca" continua intre Putere si Opozitie, ignorandu-se in continuare ca o lege care nu avantajeaza romanii a trecut fara vot. Drept urmare Jurnalul National dezvaluie in editia de marti ca Anastase depune plangere penala la adresa lui Ponta pentru ca ar fi votat in absenta.

Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, a anuntat ca impreuna cu grupul parlamentar al PD-L va depune plangere penala la adresa liderului PSD Victor Ponta, pentru ca acesta ar fi votat succesiv la Legea pensiilor, desi nu s-a aflat in sala.

Anastase a mai spus ca PD-L va face plangeri penale si impotriva parlamentarilor PSD care "au adus distrugeri si au blocat" dezbaterea privind numirea unui judecator la Curtea Constitutionala.

Puterea: Cum se vad pensiile de sub microfonul alesilor

In incercarea de reluare a votului la Legea pensiilor, parlamentarii PNL si PSD au prezentat numeroase argumente, scrie Puterea in editia de luni.

Nimic nu a contat, majortatea parlamentara respingand reluarea votului, ceea ce ar ar fi echivalat cu recunoasterea fraudei. Unul dintre "argumente" a sunat astfel:

"Unde ati vazut la un meci de fotbal, dupa ce comentatorul tv spune ca arbitrul a viciat rezultatul, ca se decide rejucarea jocului?" - Cezar Preda (PD-L). Dupa o ora de discutii extrem de tensionate, in care expresiile "hoti", "golanii", "furt" au fost la ordinea zilei, s-a ajuns la faza cu "santajul PSD", iar liderul social-democratilor, Victor Ponta, a cadorisit-o pe Roberta Anastase cu calificativul "inculpata".

La scrutinul propriu-zis privind luarea deciziei de a se repeta votul, 156 de deputati din majoritate si 2 liberali s-au opus, iar cei mai multi deputati PSD au refuzat sa-si inregistreze prezenta si sa voteze. De mentionat ca Roberta Anastase si Sever Voinescu s-au abtinut, iar in sala a fost prezenta si Monica Iacob-Ridzi (PD-L), desi ea se afla in concediu postnatal, motiv pentru care nu a raspuns anterior solicitarii de a se prezenta in fata comisiei juridice in cazul dosarului ei de la DNA.

"M-am consultat cu colegii mei si maine vom depune o completare la plangerea penala impotriva doamnei Roberta Anastase. Este evident ca a incercat sa-si acopere frauda printr-o minciuna, cea cu 127 miliarde. Am calculat ca 127 miliarde de lei este cam bugetul Romaniei pe un an. Faptul ca dansa este ignoranta si nu stie sa vorbeasca nu este pana la urma vina noastra", a spus Victor Ponta.

Romania Libera: Traian Basescu vrea armistitiu?

Si in tot acest scandal parlamentar presedintele Traian Basescu s-a declarat neutru, desi este vorba de acuzatii de frauda si de o lege care afecteaza milioane de romani. Cu toate acestea Romania Libera se intreaba daca Traian Basescu vrea armistitiu.

In plin razboi cu PSD si PNL, presedintele declara ca are nevoie de aliati pentru depolitizarea administratiei si reforma electorala. Legea actuala nu poate fi aplicata la urmatoarele alegeri pentru ca are prevederi neconstitutionale.

Opozitia ar trebui sa-si dea mana cu puterea pentru depasirea crizei economice si reformarea statului. Acesta a fost mesajul presedintelui Traian Basescu indreptat spre o sala a Parlamentului din care plecasera in semn de protest reprezentantii PSD si PNL. Scandalul Anastase s-a adaugat marti amenintarii liberalilor ca nu asista la mesajul presedintelui, pentru ca acesta nu isi respecta rolul de arbitru impartial al scenei politice.

Spre deosebire insa de mesajul transmis imediat dupa investire si apoi in primavara, presedintele a folosit de aceasta data termeni mai putin transanti. Astfel, el a cerut Parlamentului "sa-si regandeasca structura" si a vorbit despre reformarea Constitutiei "in urmatorii ani", fara sa precizeze daca la urmatoarele alegeri parlamentare, ar trebui sa se voteze pentru unicameral sau nu.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#frauda Legea Pensiilor, #acuzatii santaj PSD, #Traian Basescu armistitiu , #stiri Traian Basescu