Presa de azi: Guvernul a intrat oficial in campanie pentru Basescu

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 07:28
3974 citiri
Presa de azi: Guvernul a intrat oficial in campanie pentru Basescu
Foto: gov.ro

Guvernul isi asuma raspunderea pe Legea pensiilor, aflam din Jurnalul National. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern si va fi transmis Parlamentului, in vederea angajarii raspunderii.

Guvernul a decis sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru Legea pensiilor, care prevede egalizarea treptata a varstei de pensionare a femeilor cu barbatii - 65 de ani, integrarea pensiilor speciale in sistemul public, includerea in randul contribuabililor a persoanelor care obtin venituri din profesii liberale, descurajarea pensionarii anticipate, indexarea punctului de pensie cu inflatia prognozata.

In prezent, varsta medie de pensionare este de 63,8 ani pentru barbati si de 58,9 ani in cazul femeilor. Si in sistemele militarizate, varsta standard de pensionare va fi majorata gradual, pana in 2025, de la 55 ani la 60 ani atat pentru barbati, cat si pentru femei.

Uniformizarea varstelor standard de pensionare si ale stagiilor complete de cotizare va fi realizata si pentru judecatori, procurori si personalul auxiliar din instante judecatoresti si al parchetelor, dar si pentru parlamentari, functionari publici parlamentari, functionari ai Curtii de Conturi si membrii personalului diplomatic si consular cu varstele standard de pensionare aplicabile asiguratilor actuali ai sistemului public de pensii.

Toate pensiile speciale vor fi integrate in sistemul public de pensii si recalculate in functie de contributie, ceea ce va conduce la o reducere a acestora in termen de maximum sase luni, angajatorul urmand sa suporte o contributie de asigurari sociale de 20,8%, iar angajatul - de 10,5%.

Legea pensiilor, scoasa de la secret, titreaza Cotidianul. Sindicalistii s-au trezit abia ieri cu proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice si au aflat ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe acesta in Parlament.

Dumitru Costin, presedintele BNS, si-a exprimat dezacordul in legatura cu modul in care premierul a inteles rolul consultarii in aceasta privinta. Costin considera ca "era timp suficient pentru un calendar decent de consultari cu sindicatele Cu pistolul la tampla nu se vor aduce schimbari de substanta la proiect".

"Pana vineri se vor aduna propunerile, iar sambata si duminica vor stabili amendamentele. Vom chema toti parlamentarii din colegii sa discutam si cu ei legea. Care nu vrea sa vina, il asteptam sa ne minta din nou la urmatoarele alegeri", a adaugat Costin.

Petru Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa, a spus ca premierul Emil Boc a depus marti proiectul legii in Parlament.

"Din ce am apucat sa vedem in proiect exista reglementari de includere in sistemul public de pensii a militarilor, politistilor, magistratilor si parlamentarilor. Acest lucru ne convine. In schimb, voiam ca varsta de pensionare sa se egalizeze pentru barbati si sa fie ca a femeilor, adica 60 de ani. In lege este varsta de 65 de ani si pentru femei, si pentru barbati", a explicat Dandea.

Dandea a precizat ca reprezentantii Cartel Alfa vor formula observatiile si le vor trimite la Guvern, solicitand ca respectivele amendamente sa fie depuse si de un grup de parlamentari.

Sindicalistii mai spun ca Guvernul nu a respectat o parte din intelegerile cu CE si FMI care prevedeau ca pe legile respective consultarea sa fie facuta in perioada mai-iulie.

Boc isi asuma raspunderea pe desfiintarea pensiilor nesimtite, scrie Ziua. El a declarat ca vrea sa aduca cele 258.000 de pensii speciale la acelasi numitor cu cele sociale inainte de campania electorala.

"Am decis sa-mi angajez raspunderea inainte de campania electorala. Procesul de angajare a raspunderii dureaza 2-3 saptamani. Trebuie ca aceasta lege sa iasa inainte de campania electorala, pentru ca in timpul acestei campanii nu pot iesi legi", a explicat ieri primul ministru, Emil Boc.

Mai mult, el a explicat si de ce isi asuma raspunderea si nu lasa legea sa-si urmeze traseul normal, prin Parlament. "Cui sa trimit aceasta lege la Parlament? Ca parlamentarii sa-si voteze desfiintarea pensiilor? Credeti ca vor fi in masura sa desfiinteze pensiile speciale, ca ei, care le-au creat, sa fie in masura sa le desfiinteze? De aceea trebuie folosita procedura constitutionala taioasa, dura: ori trece legea, ori cade Guvernul", a declarat primul-ministru.

Avocatii si preotii sunt ocoliti de Legea pensiilor, informeaza Gandul. Proiectul de acum trei saptamani continea o serie de puncte esentiale in care erau considerate mai multe variante.

De pilda, in cazul pensiilor in plata din sistemele actualmente paralele celui public, o varianta era ca acestea sa fie recalculate, dar, in cazul in care ar fi iesit mai mici, sa se pastreze valoarea actuala, iar aceasta sa fie neindexabila.

Desi astfel s-ar fi respectat principiul inalienabilitatii dreptului castigat, Guvernul Boc 2 a decis sa se plateasca exact pensiile care vor rezulta in urma recalcularii, pentru a anunta ca termina cu pensiile "nesimtite".

Aceasta inseamna ca, daca legea va fi adoptata asa cum cere Executivul si va intra in vigoare in termen de 6 luni, din luna mai a anului viitor cateva mii de pensionari dintre fostii parlamentari si functionari publici din Parlament, magistrati si personal auxiliar din Justitie, angajati in aviatia civila si la Curtea de Conturi vor avea pensiile diminuate.

Legea nu se va aplica in cazul avocatilor si a personalului din trei culte religioase, care au ramas in sisteme independente de pensii.

Legea pensiilor ar fi cel de-al saselea act normativ pe care Guvernul sub conducerea lui Boc isi asuma raspunderea in fata Parlamentului, in ultimele cinci luni, dupa Codul penal si cel civil, Legea educatiei, Legea rationalizarii cheltuielilor publice si cea a salarizarii unitare.

Guvernul a intrat oficial in campanie pentru Basescu, anunta Evenimentul Zilei. Angajarea raspunderii pe Legea pensiilor, una din prioritatile prezidentiale, este contraofensiva PDL la planurile de daramare a cabinetului prin motiune de cenzura.

Aparent sinucigasa, mutarea PDL alimenteaza temele de campanie ale lui Traian Basescu. Pe de-o parte, bifeaza al doilea punct din lista "prioritatilor pe termen mediu, pana la incheierea mandatului", anuntata de seful statului pe 15 septembrie in discursul din parlament.

Angajarea raspunderii pe Legea pensiilor creeaza premisele victimizarii guvernului si a taberei pro-Basescu din parlament, care, in cazul caderii la vot a actualului executiv, se pregateste sa acuze opozantii ca blocheaza reformele pentru a-si pastra privilegiile.

"Daca parlamentarii doresc sa-si pastreze privilegiile, atunci sa demita guvernul. Vor da explicatii alegatorilor", s-a grabit premierul Boc sa dea tonul campaniei de victimizare.

Liderul PDL a profitat de ocazie si pentru a reaminti PSD ca cei care "au lucrat pana mai ieri" la Legea unitara a pensiilor au fost social-democratul Marian Sarbu si echipa sa, dupa ce Mircea Geoana catalogase noua asumare drept "un gest disperat al unui guvern muribund".

Sinucidere regizata. Guvernul Boc 2 vrea sa moara pe limba lui, potrivit jurnalistilor de la Gardianul. Amenintat cu o motiune de cenzura de catre Opozitie, Guvernul Boc 2 a dorit sa o ia inainte si s-a adunat ieri, dis-de-dimineata, intr-o sedinta in care a adoptat proiectul legii pensiilor, pe care l-a trimis imediat la Parlament pentru ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe el.

Asumarea raspunderii pe aceasta lege vine in contextul in care liberalii, sustinuti de UDMR si PSD, au anuntat ca vor depune in cursul zilei de ieri o motiune de cenzura. Motiunea "11 impotriva Romaniei" a fost depusa, ieri, dupa ce Guvernul a trimis documentele la Parlament, legate de asumarea raspunderii pe legea pensionarii, fiind sustinuta de 124 de parlamentari.

Documentul, facut si el pe picior, critica Guvernul Boc 2, apreciind ca a dus la disolutia autoritatii statului, ca a blocat institutiile si a incalcat legile tarii. "Aveti o singura viziune: asigurarea, cu orice pret, a suprematiei lui Traian Basescu", se mai arata in motiune.

Cele doua documente urmeaza sa fie discutate, azi, in sedinta Birourilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Începe recalcularea celor 4,8 milioane de pensii. Unele venituri vor ajunge aproape duble
Începe recalcularea celor 4,8 milioane de pensii. Unele venituri vor ajunge aproape duble
Daniel Baciu, Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a anunțat luni, 25 martie, că a semnat contractul pentru softul care va fi utilizat pentru recalcularea pensiilor așteptată în luna...
Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a emis un document prin care propune reducerea concediului de creștere a copilului, actul conținând de asemenea referințe la...
#guvern asumare raspundere, #Guvern asumare raspundere pensii, #legea pensiilor, #varsta pensionare femei barbati, #pensii speciale recalculare, #Legea pensiilor modificari, #majorare punct pensii, #Traian Basescu pensii, #motiune cenzura Guvern Boc, #motiune PNL PSD UDMR , #stiri Traian Basescu