Riscanta solutie tehnocrata

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 18:49
4925 citiri
Riscanta solutie tehnocrata
Foto: Ziare.com

Liberalii au lansat ideea unui guvern de tehnocrati, iar social-democratii o sustin in numele unei iubiri reafirmate dupa 9 luni de clandestinitate, intre cele doua partide.

Din start trebuie sa spunem ca nici liberalii si nici social democratii nu cred cu adevarat in aceasta solutie pe care, de altfel, nu au admis-o pe vremea cand erau la putere.

PNL a recurs la solutia specialistilor, convertiti ulterior politic mai mult cu forta, doar in cazul a doua ministere, Justitie si Agricultura, pentru care nu avea oameni nici macar sumar pregatiti si numai dupa ce o dadusera grav in bara. PSD nu a agreat niciodata asa ceva.

Desigur, un guvern de tehnocrati ar fi sigura sansa reala a Romaniei, dar cu conditia sa fie sustinut politic. Niciun partid nu este insa dispus, in mod sincer, sa renunte la puterea efectiva si la resurse pentru ca profesionistii sa faca ce trebuie cu ele.

In momentul in care un astfel de guvern ar incepe sa ia masurile nepopulare care se impun si va incepe sa gestioneze banul public cu ignorarea clientelei politice ar fi evacuat cu picioare in fund si fluieraturi de aceeasi politicieni care l-au instalat.

Dupa doi iepuri

Acum insa cele doua partide incearca sa impuste cel putin doi iepuri prin solutia tehnocrata. Pe de-o parte se tem teribil ca PD-L, aflat intr-o mare ofensiva la controlul tuturor butoanelor si al tuturor resurselor, va reusi sa smulga suficienti parlamentari pentru o noua majoritate. Au deja trei dezertori de la PNL si lista e deschisa.

Pe de alta parte, avanseaza o solutie cu puternic iz populist, draga urechilor unui electorat scarbit de oamenii politici si avid de guvernanti profesionisti, pentru a contrabalansa recentele solutii populiste ale lui Traian Basescu.

Daca PD-L nu-si asigura majoritatea si Traian Basescu refuza solutia guvernului tehnocrat, avansata de majoritatea PSD+ PNL, poate fi atacat in campanie exact pe zona independentei si a echidistantei, noua sa partitura preferata.

Dar daca in lipsa unei majoritati a democrat liberalilor Traian Basescu accepta solutia?

Este un lucru la care cele doua partide ar trebui sa se gandeasca bine de tot, cu atat mai mult cu cat, intamplator sau nu, Mircea Miclea marturisea recent ca presedintele era adeptul unei solutii tehnocrate inca din decembrie, dar n-a avut majoritate pentru ea. O va avea acum.

Cine ar lua caimacul?

Daca Traian Basescu face o noua volta, acceptand solutia tehnocrata, si inca una venita de la inamic, si-ar desavarsi noua imagine. In plus, deschiderea catre un guvern independent ar insemna o noua distantare a lui Traian Basescu de un PD-L care a dat un spectacol nu chiar democratic dupa preluarea intregii puteri.

Epurarea politica la care a recurs Vasile Blaga in randul prefectilor nu este exact un lucru cu care Traian Basescu sa se poata mandri in campania electorala.

Daca ar avea atat de mult de castigat in planul imaginii, Traian Basescu nu ar avea foarte mult de pierdut practic, in exercitarea puterii efective, daca daca ar merge pe acest scenariu.

Pana la alegeri mai e putin timp, iar intreaga procedura a numirii unui nou guvern e plina de termene, deci indelungata. Intai trebuie sa vina motiunea de cenzura, care mai dureaza vreo saptamana, negocierile de la Cotroceni si cele pentru stabilirea unei majoritati dureaza si ele zile bune, la fel nominalizarea unui premier caruia nu ii va fi deloc usor sa-si faca o echipa alcatuita din tehnocrati dezirabili pentru toata lumea.

Romania nu are foarte multe astfel de figuri care sa mai fie si dispuse sa se expuna de buna voie galetilor de laturi pe care le-ar incasa in cap odata instalate in functie. Acesti profesionisti nu sunt someri si va fi greu sa-si abandoneze proiectele actuale pentru pozitii atat de fragile. In plus, Traian Basescu poate avea grija sa aleaga, cel putin pentru inceput, un premier independent, insa indezirabil pentru PNL si/sau PSD.

Una peste alta, chiar daca presedintele se arata deschis catre solutia tehnocrata, sansa sau riscul, depinde din care capat al batului privim, de a vedea la Palatul Victoria un guvern de tehnocrati inainte de alegerile din 22 noiembrie este practic foarte mic(a), daca nu chiar nul(a).

Si chiar daca un astfel de cabinet ar fi instalat inaintea scrutinului, jocurile cele mari vor fi fost facute, asa ca nimic nu va mai putea fi schimbat in materie de organizare a alegerilor. Dupa cum nu cred ca un tehnocrat ajuns la putere s-ar apuca imediat de epurari politice, asa ca oamenii instalati de PD-L ar ramane bine merci pe pozitii. Dupa alegeri, oricum se vor face jocuri politice noi.

Asa ca, ma tem, prin solutia guvernului de tehnocrati, Crin Antonescu si Mircea Geoana nu ar face decat sa-i mai serveasca lui Traian Basescu o frumusete de minge cu care acesta sa puncteze din nou.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#guvern tehnocrati, #Basescu tehnocrati, #PNL guvern tehnocrati , #stiri Traian Basescu