Stand stramb si judecandu-l drept pe Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 01 Februarie 2009, ora 14:46
5440 citiri
Stand stramb si judecandu-l drept pe Traian Basescu

O saptamana intreaga, presa a fost macinata de o dilema: trebuia sau nu trebuia Traian Basescu sa se implice in alcatuirea bugetului?

Si de aici: calareste el sau nu atributiile Guvernului, il trimite in derizoriu pe Emil Boc, este el adevarul premier?

Raspunsul e de tot atatea ori da, insa nu e nimic nou in asta. Macar de aceasta data presedintele nu isi incalca atributiile constitutionale, pentru ca, in fond, face si el parte din puterea executiva. Intrebarile ar trebui sa fie, de fapt, cu totul altele.

Face bine ce face Traian Basescu?

Asta va judeca pana la urma electoratul. Dar daca ne uitam ca in sondajele de opinie, trei sferturi dintre romani opteaza pentru o mana forte in fruntea tarii, care sa taie si sa spanzure fara prea mari apasari legate de Parlament, este foarte posibil ca electoratul sa nu fie deloc deranjat de ceea ce se intampla, dimpotriva.

Faptul ca omul politic cu cea mai mare popularitate s-a implicat total in chinurile nasterii bugetului, ca a fost peste tot, ca a fost, de bine de rau, singurul care a asigurat o minima comunicare in privinta planurilor anticriza da unui popor, obisnuit sa i se poarte de grija, un sentiment de securitate. Mai mult decat atat, presedintele isi asuma anuntarea vestilor proaste, ceea ce ar trebui sa multumeasca cel putin PSD.

Pe de alta parte, avem oare o clasa politica eficienta, competenta, un guvern care zbarnaie si pe care "dictatorul" Basescu il impiedica sa-si faca treaba? Nici gand! Avem un Guvern fracturat, cu o competenta cel putin nedovedita, daca nu chiar discutabila, obsedat de impartirea functiilor, blocat nepermis de mult pe un proiect de buget pe care nu stia cum sa-l scoata la capat.

Cinstit vorbind, ca-l agream sau nu, ce ar fi trebuit sa faca presedintele in aceste conditii? Sa faca o vizita in strainatate, sa studieze filosofie politica la Cotroceni (asta chiar nu i-ar strica, pe de alta parte)? Sa acorde gratieri sau decoratii? N-ar fi fost acuzat atunci, pe buna dreptate, ca tara arde si baba se piaptana?

Acest guvern pare sa nu functioneze fara suturi in fund, iar Traian Basescu le furnizeaza, dar daca asta il face sa mearga inainte sa speram ca pe presedinte nu va incepe prea curand sa-l doara piciorul. Trebuie sa remarcam totusi ca suturile aplicate cabinetului Boc sunt mult mai amicale decat pumnii de care a avut parte fostul Cabinet.

De ce o face presedintele?

Pentru ca aceasta constructie politica este proiectul sau, visul sau devenit realitate, nu neaparat din punctul de vedere al compozitiei, ci din cel al fortei. Pentru ca si-a legat numele de ea si a garantat performanta ei cu viitorul sau politic. Nu poate sparge fara sa-si confirme irevocabil renumele distructiv si fara sa-si asume un nou esec, asa ca trebuie sa o faca sa mearga.

Pentru ca Traian Basescu este in campanie electorala si stie ca numai aceasta criza il poate darama, dar pericolul este imens. Din fericire insa, abordarea aceastei campanii electorale este incomparabil mai constructiva decat a celei din toamna, cand presedintele s-a integrat perfect in derapajul demagogic general care a contribuit la blocajul de acum.

O fi inteles presedintele ca adresandu-se doar bugetarilor si pensionarilor, promulgand inepta lege a cresterii nediferentiate si fara criterii a salariilor dascalilor, a facut o imensa greseala politica pentru si-a lezat propriul electorat, adica oamenii care muncesc in mediul privat, salariati si patroni? O fi inteles ca a cazut astfel intr-o capacana subtila menita tocmai sa demobilizeze electroatul portocaliu, ceea ce s-a si intamplat? O fi constientizat eroarea politica uriasa ce a provocat absenteismul masiv din 30 noiembrie si, poate, scorul mult sub asteptari al PD-L?

Cert este ca acum, din convingere sau calcul politic, presedintele se intoarce si catre oamenii care duc in spate Romania. Cu siguranta ca nu l-au iertat pentru tradarea din toamna, insa, daca va ramane pe aceleasi pozitii, Traian Basescu are sanse sa-i recucereasca partial.

Aceasta reinventare a presedintelui este oricum cu mult mai profitabila pentru Romania decat presedintele agresiv si demagog dinainte de alegerile parlamentare. Iar aceasta reinventare este mai deranjanta pentru adversarii sai decat cmportamentul de pana acum.

Faptul ca functionarea Romaniei depinde, in atat de mare masura, de un singur om este sau nu un lucru bun?

Cu siguranta nu. Este un viciu grav al sistemului politic romanesc si o mare slabiciune a democratiei. Dar aceasta nu este o problema pe care sa o resolve Traian Basescu. Ea tine de clasa politica romanesca, inapta sa dea un contracandidat viguros pentru Traian Basescu si un Guvern eficient.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Traian Basescu Guvern, #dictator Basescu , #stiri Traian Basescu