Tarul Basescu si sistemul de partide a la Putin

Sambata, 01 Mai 2010, ora 18:41
4003 citiri
Tarul Basescu si sistemul de partide a la Putin
Foto: Reuters

S-a lansat al doilea partid prezidential. UNPR pe numele sau. Sistemul cu doua partide prezidentiale, unul de stanga si unul de dreapta, s-a nascut sambata in Romania. Nu e insa unic in Europa.

Rusia are la randul sau ceva asemanator. Un sistem creat de Vladimir Putin pe vremea cand era presedinte. Daca inlocuim partidul Rusia Unita cu PD-L si partidul Rusia Dreapta cu Uniunea pentru Progresul Romaniei, avem coordonatele unui model de inginerie politica care pe vechiul continent poate exista doar in republicile est-europene.

Construit pe principiul de a acoperi cu doua partide spatiul politic pe care nu il poate acoperi unul singur. De a captura cat mai multe din plaja electorala a partidelor rivale. Si de a lucra pentru "tarul" care priveste de deasupra.

Toti oamenii presedintelui

Mai intai, trebuie spus ca daca se aplica modelul de mai sus nu inseamna ca Basescu e un Putin. La urma urmei, spre deosebire de Rusia, Romania e totusi o democratie. Mai mult sau mai putin functionala, dar totusi o democratie.

In Romania nu avem eliminari fizice ale adversarilor politici. Iar Basescu nu a anihilat libertatea de exprimare a presei. Ba chiar presa era sa-l anihileze pe el, daca ne gandim ca in campanie cea mai mare parte ii era ostila pana departe de limitele deontologiei profesionale. Ca sa fim corecti, Basescu s-a dovedit mai democrat decat Ion Iliescu sau Adrian Nastase.

In schimb, ceea ce aduce aminte de Putin e aceasta strategie de a stoarce cat mai multe resurse politice. Nu doar cu ajutorul partidului din care provine, ci si cu ajutorul unuia creat din bucati. Strans si bagat la putere.

Reteta dupa care oamenii lui Putin au creat din bucati partidul de stanga Rusia Dreapta a fost aplicata si la partidul lui Oprea. Si, la fel ca in cazul celui de-al doilea partid al lui Putin, avem de-a face cu un partid creat in prima faza pentru a asigura majoritatea parlamentara, dar si pentru a fi o alternativa la opozitia de stanga.

Comunistii in cazul Rusiei, PSD in cel al Romaniei. E adevarat, in Rusia partidele-creatie beneficiaza de alegeri care numai libere si corecte nu sunt, in timp ce in Romania noul partid prezidential va trebui sa-si dovedeasca singur valoarea.

Chiar si asa, modelul crearii de sus in jos a unui "partid al puterii" e acelasi. In ambele cazuri, nu e paradoxal atat faptul ca sunt doua partide prezidentiale, unul de dreapta si altul de stanga, ci e paradoxal modul in care a fost inventat al doilea.

Ce-i drept, sistemul nu e chiar nou in Romania, chiar daca acum avem varianta perfectionata. In anii '90, PDSR avea Partidul Agrarian, creat ca sa mai ia din voturile PNTCD din zona rurala care nu mergeau la partidul lui Iliescu. Ca si in Rusia, Iliescu a avut si el o opozitie comoda de tipul Jirinovski in persoana lui Vadim Tudor.

Guvernarea de coalitie a murit

Daca PSD si PNL au o alianta informala, Basescu a trebuit sa-si inventeze una. Iar sustinerea in Parlament a guvernului, nu e singura sa ratiune de a exista.

Ingineria politica prin care partidul lui Oprea a fost creat e una facuta pe termen lung si care deja a schimbat sistemul de partide din Romania. La ora asta, Basescu nu mai imparte guvernarea cu nimeni. Nu mai are nevoie de compromisuri in interiorul puterii, asa cum a facut-o cand guverna cu PNL sau PSD.

Nu cand avem un partid etnic si doua "partide ale puterii" la guvernare. Asta si pentru ca actuala coalitie de guvernare nu e o coalitie in sensul clasic al cuvantului. Nu e o alianta care sa guverneze dupa ce ajunge la un numitor comun.

Numitorul comun e deja stabilit. De sus. Nu mai conteaza ca partidele sunt de stanga sau de dreapta. Basescu nu e de dreapta sau de stanga. Nici n-a fost vreodata. E undeva deasupra si e cum are nevoie sa fie.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Basescu Putin partide prezidentiale, #UNPR partid Basescu , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza Yahoo
Yahoo
rank 5
Din cate stim cu totii, Putin nu-l iubeste pe Basescu, lasati vrajeala. Basescu i-a aratat fermoarul, la Constanta, cand ,,tarul" se dadea vedeta in est.