Contractul dintre Ioana Basescu si CEC a fost facut public: Clauzele din spatele imprumutului de un milion de euro

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 19:30
20500 citiri
Contractul dintre Ioana Basescu si CEC a fost facut public: Clauzele din spatele imprumutului de un milion de euro

Fiica cea mare a presedintelui, Ioana Basescu, a facut public contractul de imprumut pe care l-a semnat cu CEC Bank, pentru suma de 4,6 milioane de lei (peste un milion de euro) destinata cumpararii celor peste 290 de hectare in judetul Calarasi.

Rata fixa lunara pe care o va plati Ioana Basescu este de 30.266,51 de lei, adica aproximativ 6.800 de euro, timp de 30 de ani, se arata intr-un comunicat de presa al Ioanei Basescu. Dobanda totala pe care o va plati fiica cea mare a presedintelui este cu circa 1,2 milioane de lei mai mare decat creditul luat - 5.863.686,88 de lei.

Ioana Basescu explica achizitia terenului: 280.000 de euro am avut eu. Va plati rate 30 de ani (Video)

Cererea pentru imprumut a fost facuta pe 30 august, creditul a fost aprobat pe 6 septembrie, iar pe 9 septembrie Ioana Basescu a putut dispune de banii necesari cumpararii terenului agricol din localitatea Nana. De asemenea, fiica cea mare a presedintelui s-a angajat, conform contractului, sa utilizeze toata suma imprumutata pana pe 19 septembrie.

Ioana Basescu a avut deja suma de 1.244.864,26 de lei (278.337,45 de euro), inainte de contractarea creditului, adica 21,3 la suta din valoarea de achizitie a terenului respectiv. Ea va returna insa mai mult decat dublul sumei imprumutate: 10.896.378,24 de lei, achitand deja primele doua rate, pe 20 septembrie si pe 21 octombrie. Ultima rata ar urma sa fie platita pe 8 august 2043.

BNR explica cum a luat Ioana Basescu imprumutul

In contract se mai arata ca cele 26 de terenuri, cu o suprafata de 290,41 de hectare, au fost cumparate de la firma Berfige SRL, care are sediul in Romania si cu un reprezentant un cetatean italian cu domiciliul in Monaco. Costul total al tranzactiei a fost de 5.844.864 de lei fara TVA, adica peste 1,3 milioane de euro fara TVA.

Terenurile sunt evaluate insa la o valoare de 7.215.390 de lei, ceea ce inseamna aproape 2,5 lei pentru fiecare metru patrat. Pamantul nu poate fi inchiriat pe perioada rambursarii creditului, iar Ioana Basescu se obliga sa intretina corespunzator pamantul. In schimb, banca poate sa recurga la executare silita, daca plata unei rate intarzie mai mult de 90 de zile.

Fiica cea mare a presedintelui a facut public contractul la cateva zile dupa ce a izbucnit scandalul privind imprumutul pe care aceasta l-a luat de la CEC Bank. Anuntul cumpararii terenului a fost facut pe 7 noiembrie. Ea a explicat, intr-un comunicat, ca a achizitionat terenul cu 1.300.000 de euro, dintre care un milion au fost prin credit bancar si circa 300.000 din resurse proprii.

Presa a dezvaluit ca cel care s-a ocupat de tranzactie si a verificat starea terenului a fost Adrian Radulescu, consilier pe probleme de agricultura al presedintelui Traian Basescu.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a explicat ca CEC Bank poate acorda persoanelor fizice credite de peste doua milioane de euro, in anumite conditii.

Scandalul terenului din Calarasi: De la acuzatii privind implicarea lui Papici, la comisie parlamentara de ancheta

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat, miercuri, intentia majoritatii parlamentare a USL de a constitui o comisie de ancheta pentru implicarea unor institutii ale statului in achizitionarea de terenuri pentru persoane private, el mentionand "Cazul Calarasi".

Anterior, el afirmase ca CSM va fi sesizat in legatura cu implicarea procurorului Lucian Papici in achizitia de terenuri a familiei Basescu. Intrebat daca stia despre verificarile facute de procurorul Papici in legatura cu situatia juridica a terenului din comuna Nana, Victor Ponta a spus ca nu a avut cunostiinta, pana cand informatiile nu au aparut in media. El a spus ca e legitim din partea Parlamentului sa afle daca lucrurile au avut un caracter legal.

Ponta vrea ancheta in Parlament pentru terenul achizitionat de Basescu in Calarasi

Basescu il ataca dur pe Ponta: Micul plagiator degradat moral vrea sa reincalzeasca ce nu i-a reusit cu falsul lui SRS

Chitoiu, acuzatii grave: Basescu mi-a cerut sa nu-l schimb pe presedintele CEC (Video)

Tot miercuri, ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a declarat ca a fost sunat de presedintele Basescu, seful statului cerandu-i "un favor": "M-a sunat in urma cu doua-trei saptamani, m-a rugat sa il mentin in functie pe presedintele CEC Bank, Radu Ghetea".

In replica, presedintele Traian Basescu a avut, in aceeasi zi, o reactie dura la adresa lui Victor Ponta, dupa anuntul infiintarii unei comisii parlamentare care sa ancheteze modul in care Ioana Basescu a achizitionat respectivele terenuri. Seful statului l-a numit pe premier "plagiator", "mincinos", "degradat moral" si a acuzat ca aceasta actiune este un fals.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...