Cum ar fi fara Traian Basescu?

Autor: Constantin Racaru
Marti, 05 Mai 2009, ora 18:41
7759 citiri
Cum ar fi fara Traian Basescu?

Sa zicem ca Traian Basescu ar anunta maine ca nu mai candideaza pentru un nou mandat prezidential. Este o ipoteza pe care el insusi a lasat-o, mai mult sau mai putin voalat, si care este vehiculata cu mult spor in ultima vreme, mai pe bloguri, mai prin ziare.

Sincer, nu cred ca ca ea va deveni realitate vreodata, cel putin pentru ca actualul presedinte iubeste prea mult puterea. Merita insa abordata, ipotetic, prin prisma consecintelor sale asupra vietii politice.

O asemenea miscare ar avea probabil efectul unei hartii de turnesol, aratand exact cate parale fac politicienii romani cand le iei singurul proiect articulat: ura impotriva/adularea lui Traian Basescu.

PSD, fara liant

In acest moment, Traian Basescu este pentru PSD, in mod paradoxal, poate singurul liant. Pe liderii atat de dezbinati ai acestui partid nu-i leaga decat ura comuna, sincera si obsesiva impotriva actualului presedinte.

Marian Vanghelie face deja campanie electorala separata, cu strategie si sloganuri diferite, Ion Iliescu ii face cu ochiul pentru prezidentiale lui Crin Antonescu, baronii au partea lor de partid. Daca tinta comuna Traian Basescu ar disparea, toate aceste aripri si-ar lua zborul.

Chiar si sustinerea comuna a lui Mircea Geoana la prezidentiale este tot datorita lui Traian Basescu. El nu el este candidatul PSD, ci candidatul impotriva lui Traian Basescu.

De altfel, Mircea Geoana nici nu are vreun alt proiect politic important, in afara daramarii actualului presedinte. Daca daramarea n-ar mai fi necesara, ce ar ramane, ce alt proiect ar putea pune in loc Mircea Geoana?

Pana si sloganul oficial pentru europarlamentare al partidului ,, alege bine" ar trebui schimbat pentru ca este o replica la fostul ,,sa traiti bine" al lui Traian Basescu.

Mircea Geoana ar trebui sa se reinventeze rapid daca actualul presedinte s-ar retrage, misiune grea si test pentru substanta sa politica, dar si pentru stabilitatea partidului.

O confruntare autentica

Crin Antonescu pare sa fi inteles deja cat de periculoasa este centrarea mesajului si a strategiei pe Traian Basescu, care oricand poate face o volta neasteptata lansadu-le fara obiect.

A spus ca nu este obsedat de Traian Basescu insa actioneaza tot prin raportare la actualul presedinte, spunand ca ofera modelul contrar. Care adica? Si lui ii lipseste proiectul concret, credibil.

Retragerea lui Traian Basescu i-ar obliga pe Crin Antonescu, Mircea Geoana, Radu Duda si toti ceilalti candidati la presedintie sa se confrunte in mod autentic, pentru ca blatul coalitiei antiBasescu ar deveni inutil si chiar imposibil. In plus, PSD si PNL au multe secrete comune care ar putea deveni proiectile electorale.

Ce ar face apoi televiziunile, despre ce s-ar mai vorbi in talk-show-uri, in editii speciale? Pe cine ar mai deconspira Mugur Ciuvica? La ce ar mai fi bun Victor Ciorbea? Cine ar purta vina pentru toate cele care se intampla aici si aiurea?

Dupa degringolada initiala, protejatii de acum ar deveni inevitabil tinte, in urma unor reasezari inevitabile si este posibil ca lupta sa fie chiar mai sangeroasa decat acum.

De-abia retragerea lui Traian Basescu din competitia prezidentiala ar arata cat de aberanta si distorsionata a fost viata politica romaneasca a ultimilor ani, avand un singur actor principal la care s-a raportat si raul si ramul.

Asa poate ar intelege adversarii presedintelui ca in loc sa dezvolte o obsesie antiBasescu ar fi fost mai eficient, si pentru ei, si pentru tara, sa creeze candidati puternici, legitimati prin propriile proiecte, independente de Traian Basescu, proiecte care sa-i diferentieze si sa-i impuna in fata acestuia si a electoratului.

Asa cum stau acum lucrurile, Mircea Geoana si Crin Antonescu ar trebui sa se teama mai mult de retragerea decat de concurenta lui Traian Basescu.

Citeste si:
Cei mai bogați europarlamentari ai României. Rareș Bogdan, deputatul cu tablouri și ceasuri de 400.000 de euro
Cei mai bogați europarlamentari ai României. Rareș Bogdan, deputatul cu tablouri și ceasuri de 400.000 de euro
România este reprezentată în Parlamentul European de 33 de deputați, având un mandat de cinci ani. Salariul lunar net pentru această funcție este de aproximativ 7.000 de euro, la care se...
Ședința pentru noile restricții, convocată de Iohannis la ora 17.30. Cine sunt miniștrii și specialiștii care participă
Ședința pentru noile restricții, convocată de Iohannis la ora 17.30. Cine sunt miniștrii și specialiștii care participă
Președintele Klaus Iohannis a convocat miercuri, 20 octombrie, de la ora 17.30, o ședință de lucru privind gestionarea pandemiei de Covid-19. La întâlnire vor participa mai mulți membri ai...
Sursa: Ziare.com