Diplomatia romana incepe ofensiva pentru invitarea lui Basescu in SUA

Marti, 05 Mai 2009, ora 14:22
2465 citiri
Diplomatia romana incepe ofensiva pentru invitarea lui Basescu in SUA

Ministrul de Externe pleaca miercuri in SUA intr-o vizita de trei zile pentru a pregati vizita presedintelui Traian Basescu in SUA.

Cristian Diaconescu a declarat marti ca in vizita sa in Statele Unite va pune in valoare "maturitatea" relatiilor bilaterale, care se poate concretiza nu numai in proiecte politico-militare, ci si economice.

"Contactele la nivel inalt sunt foarte utile si in mod evident o astfel de vizita trebuie sa se organizeze cat mai curand", a spus Diaconescu, fara a face referire la o data anume avuta in vedere pentru aceasta vizita.

Si includerea Romaniei in progranul Visa Waiver se va regasi pe agenda de lucru. "Este momentul sa discutam inclusiv in plan bilateral problema ridicarii vizelor si modul in care relatiile politice exceptionale dintre cele doua tari se pot concretiza si intr-o astfel de decizie. Cred ca Romania a facut suficiente progrese sub aspectul reducerii substantiale a ratei de respingere a solicitarilor de vize, incat sa poata fi luata in considerare ...(includerea in program - n.r.)", a explicat seful diplomatiei romane.

Detaliind restul agendei de lucru, ministrul a pus accent pe dimesiunea economica. "Ca si dialog, vom aborda toate elementele parteneriatului strategic aprofundat intre Romania si SUA, insemnand dialog pe aspectele de securitate si cooperare in domeniul securitatii, dimensiunea economica si dimensiunea regionala.

Evident, ca partener global al Romaniei, exista si o serie de teme privind vecinatatea apropiata, Balcanii de Vest, Orientul Mijlociu si modul in care se pot promova aspecte cat se poate de concrete ale acestui parteneriat", a spus Cristian Diaconescu

"As dori sa axam dialogul pe chestiuni concrete din relatia Romaniei cu Statele Unite. Cred ca am ajuns in faza de maturitate destul de avansata din acest punct de vedere, incat sa ne propunem in continuare proiecte comune, nu numai in planul politico-militar, dar si in plan economic", a accentuat seful diplomatiei.

Intrebat daca va aduce in discutie si situatia din Republica Moldova, Diaconescu a confirmat. "Vecinatatea Uniunii Europene si a NATO figureaza foarte sus pe agenda si in discutiile de la Congres si in celelalte contacte. O sa abordam aceasta problema inclusiv in intalnirea cu consilierul pentru securitate al vicepresedintelui Joe Biden", a spus acesta.

Ministrul de Externe a mai anuntat ca in cursul vizitei la Washingtom va semna si un acord privind cooperarea in materie penala. "Vor fi destul de multe intalniri - la Congresul SUA, Comisia de politica externa, Comisia Helsinki, intalniri la Departamentul de Stat, precum si la Departamentul Apararii - o sesiune de comunicari la Fundataia Marshall si alta sesiune la Consiliul Atlantic", a schitat ministrul punctele din programul vizitei sale in SUA.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Cristian Diaconescu SUA, #Diaconescu vizita SUA, #Basescu vizita SUA , #stiri Traian Basescu