Ziare.com

Discursul economic al lui Traian Basescu, aceeasi abordare ca si BNR

de Lucian Hainarosie
Joi, 25 Septembrie 2008, ora 07:46

   

Discursul economic al lui Traian Basescu, aceeasi abordare ca si BNR
Discursul politic sustinut de Traian Basescu in fata Parlamentului a avut si un puternic accent economic.

Pentru prima data putem vorbi de o colaborare stransa cu Banca Nationala (din pacate nu a Guvernului), modalitatea de abordare a temelor economice fiind aceeasi cu cea din discursurile lui Mugur Isarescu si ale reprezentantilor BNR.

De la importanta convergentei la moneda unica in 2014 si riscurile care deriva din necorelarea cresterilor salariale cu productivitatea muncii, pana la dezechilibrarea balantei de plati si imbatranirea populatiei, toate acestea au fost abordate, inaintea lui Traian Basescu, de oficialii Bancii Centrale in diverse interventii pe marginea problemelor macroeconomice.

Printre primele teme economice atinse de Traian Basescu s-a aflat adoptarea monedei euro, in 2014. Potrivit tratatul de la Maastricht, Romania trebuie sa indeplineasca mai multe criterii de covergenta, unul fiind mentionat expres de seful statului.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

"In principal, am in vedere indeplinirea Obiectivului pe Termen Mediu din Programul de Convergenta, in anul 2011 - respectiv, deficit structural de 0,9 la suta din Produsul Intern Brut -, pentru ca Romania sa fie acceptata, in 2012, in Mecanismului Ratei de Schimb 2, ceea ce reprezinta o conditionalitate pentru adoptarea euro in anul 2014", a declarat Traian Basescu in fata parlamentarilor.

Despre reducerea deficitului si criteriile de convergenta, Mugur Isarescu a vorbit de mai multe ori. Nu de mult, guvernatorul Bancii Centrale i-a multumit chiar sefului statului pentru insistenta cu care a readus in atentia publica acest subiect.

"Clasa politica trebuie sa isi asume inca de pe acum obiectivul de aderare a Romaniei la zona euro in 2014 si sa tina cont ca o convergenta nominala nu e sustenabila fara una reala. S-au facut deja pasi mari in aceasta directie si salut faptul ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, a insistat recent asupra acestui lucru", declara cu cateva luni in urma Isarescu.

Presedintele a demonstrat ca a ascultat cu atentie discursurile reprezentantilor BNR si atunci cand a vorbit de problemele de natalitate cu care se confrunta Romania. In urma cu mai putin de o saptamana, Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Centrale, sustinea ca populatia Romaniei este prea batrana pentru a putea sustine cresterea economica pe termen lung.

Traian Basescu a tinut chiar sa dea un exemplu care sa sustina afirmatiile economistului BNR, afirmand ca "in 2050, la 100 de persoane active vor reveni 145 de persoane inactive (copii, adolescenti si varstnici)".

O alta dovada ca Traian Basescu impartaseste ideile din discursurile sefilor de la BNR sunt referirile pe care acesta le-a facut cu privire la mix-ul de politici bugetare, din 2007 si 2008.

"Avem motive serioase de ingrijorare in legatura cu perspectiva respectarii calendarului pentru adoptarea monedei euro. Motivul - aplicarea unor politici fiscal-bugetare care nu sustin politica monetara restrictiva (n.r. a Bancii Nationale a Romaniei) si maresc riscul de derapaje macroeconomice, carora li se asociaza riscul maririi deficitului bugetar, riscul << supraincalzirii >> economiei, cheltuieli curente prea mari sau cresteri ale salariilor mai rapide decat cele ale productivitatii muncii", a afirmat presedintele in timpul discursului sustinut miercuri.

Discursuri asemanatoare, e drept, mult mai tehnice, a avut si Mugur Isarescu, nu de putine ori acesta vorbind despre un "pericol major al aparitiei unei spirale preturi-salarii". Majoritatea afirmatiilor de acest gen au fost facute in urma intrevederilor avute cu Calin Popescu Tariceanu si Varujan Vosganian.

O alta remarca facuta de Traian Basescu are in prim plan cresterea record a Produsului Intern Brut, indreptata, din pacate, catre "consum -cu riscul reaprinderii inflatiei - in detrimentul unor proiecte de investitii".
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1680 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"EDITIE SPECIALA",

Dragilor,ieri seara am avut neplacerea sa asist la "al citelea?"linsaj"media","la ora de virf si in direct",al Presedintelui Romaniei,D-nul Traian Basescu.Sa fiu bine inteles:nu persoana aleasa a fi linsata,m-a deranjat.Ci absenta profesionalismului mass-median!Sibiul a mai salvat!

 

"PLASMODIA MIMETICA" SI"ACTORUL FRUSTRAT",

Daca pe "analistul de politica externa",Chireac,mare afacerist cu tehnologie pentru serviciile speciale ale Romaniei,il inteleg ca a pierdut postul de ministru de Externe,promis de"nepotul Tamarei","actorului"din"Zbor deasupra unui cuib de cuci",ce i s-a promis si nu i s-a dat

 

"NEDUMERITUL PATRIARH BODA" SI DISCURSUL,

Dragilor,am fost nespus de bucuros cind TVR a decis s-o menajeze pe D-na Ghiurco,"extragind"din programul de politica pe"greoiul" fost consilier al lui Ilici,fost ambasador in Elvetia si,patriarh la echipa"fosti".Penibil,de duzina si bolovanos,ca intotdeauna

 

"MONARHISTUL DE LA SIBIU"SI OLIGARHIA,

D-nul Hurezeanu,intotdeauna,aduce o nota de civilitate si clasa,in emisiunile la care participa.Aseara,insa,din cauza"mediului",sunt sigur,s-a simtit dator sa"participe"intr-un mod mai"agresiv"."Stupid people"trebuie sa aleaga"oligarhii",nu pe"dictatori"!

 

MANIPULAREA DE RIT" HUREZIANO-MONARHIST",

Pentru a ramine in spiritul civilitatii,singurul onorant pentru un biped dotat cu ratiune si limbaj,am sa-i spun d-lui Hurezeanu,ca manipularea are si ea niste limite.Daca raminem civilizati?!Daca nu,am sa-i spun ca"stupid people"stie cine este"elita"si ce vrea ea!Au mai vazut-o!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor