"Domnul Iancu" ii raspunde lui Basescu

Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 18:16
3090 citiri
"Domnul Iancu" ii raspunde lui Basescu

Deputatul Iulian Iancu, i-a raspuns, vineri, presedintelui Traian Basescu ca "nu este linistit" privind Compania Nationala Energetica, a carei formare va inseamna, pentru Romania, cresterea pretului la energie electrica si un pericol pentru securitatea energetica nationala.

Din Compania Nationala Energetica este prevazut sa faca parte societati neprivatizate din domeniul productiei, transportului si distributiei de electricitate, ceea ce inseamna, concret, ca toata cantitatea de energie se va tranzactiona pe bursa, a acuzat Ilian Iancu.

Potrivit deputatului PSD, ceea ce a facut Guvernul cu "aceasta Ordonanta de Urgenta care, desi este Ordonanta de Urgenta, a fost promulgata peste un an" inainte de expirarea mandatului, este "crima cu premeditare".

PSD ameninta cu motiunea de cenzura

Iancu a explicat ca OUG a Companiei Nationale Energetice a fost publicata de Guvern in Monitorul Oficial pe 29 octombrie, iar PSD ameninta cu motiune de cenzura.

"Este foarte rau. Am spus-o explicit de la inceputul lunii mai. Noi ne vom opune categoric pentru ca pune in pericol securitatea energetica nationala. Vom depune motiune de cenzura", a avertizat Iancu membrii Executivului.

Pesedistul a tinut sa precizeze ca atat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, cat si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, "au completat trei pagini cu observatii privind aceasta Ordonanta de Urgenta", insa ca Guvernul nu a tinut cont si a cerut publicarea legii in Monitorul Oficial.

Mai mult, Iancu sustine ca structura Companiei Nationale Energetice "inseamna ca Electrica inghite Hidroelectrica, Turceni si Rovinari" si ca nu este o necesitate a pietei si nici nu are acordul de principiu al UE.

Iancu i-a avertizat, recent, pe ministrii care au semnat pentru Ordonanta de Urgenta privind infiintarea Companiei Energetice Nationale vor fi chemati la comisia parlamentara de ancheta.

Potrivit lui Iancu, ministrii care au decis infiintarea "la comanda" a unui holding energetic vor trebui sa dea explicatii in privinta ratiunii infiintarii acestuia si, mai ales, care a fost urgenta infiintarii unei astfel de companii ce include doar 50% din energia ieftina a Romaniei si "lasa pe dinafara" energia scumpa.

Guvernul da o lovitura sistemului energetic national

Iulian Iancu sustine ca decizia Guvernului, "care pune in pericol siguranta nationala a Romaniei si care da o lovitura sistemului energetic national", a fost special adoptata, cu doua saptamani inaintea inceperii campaniei electorale, dar si intr-o perioada in care presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, anunta sistarea lucrarilor parlamentare.

Deputatul PSD, care a anuntat anterior deciziei Guvernului intentia depunerii unei motiuni de cenzura de catre parlamentarii social-democrati, a acuzat Executivul ca a hotarat infiintarea unui holding energetic cu numai doua saptamani inaintea campaniei, tocmai pentru a evita si un astfel de demers.

In opinia lui Iancu, decizia Executivului "reprezinta o lovitura aplicata sistemului energetic in prag de iarna". La randul lor, conservatorii iau in calcul atacarea, in contencios administrativ, a deciziei Guvernului privind infiintarea Companiei Nationale Energetice.

Iancu si Basescu

"Guvernul a venit sa propuna formarea acestei companii, in cadrul Strategiei energetice, si in CSAT nu a fost avizata formarea. Cand tu muti importanta deciziei din institutiile legale ale statului, intr-o lume despre care eu nu spun ca nu trebuie sa fie apropiata puterii, lume a marilor oameni de afaceri din Romania - sigur ca ei trebuie ajutati, sprijiniti - dar nu acolo se iau deciziile pe data de sase, iar pe opt vine Guvernul si emite Ordonanta de Guven.

Nu priviti la un partid care era foarte vehement impotriva acestei companii si dintr-o data s-a lasat o liniste? Era un domn Iancu, care era foarte vehement impotriva ei, era un presedinte de partid care tipa si ameninta cu motiunea de cenzura si dintr-o data e linistit. Oamenii astia trebuie sa stie ca in lumea asta nu sunt numai ei", a declarat presedintele Romaniei Traian Basescu, vineri, la RRA.

In replica, Iancu a explicat ca e bine sa stie ca PSD nu este "singur" si ca nu va accepta niciodata "aceasta formula care pune in pericol securitatea energetica nationala".

Tariceanu si Compania Nationala Energetica

Guvernul a decis, printr-o Ordonanta de Urgenta, infiintarea Companiei Nationale Energetice, devenind astfel a doua mare companie romaneasca dupa Petrom.

Aceasta companie energetica va regrupa 50% din capacitatile de productie a energiei electrice si cele trei societati de distributie a energiei electrice ramase in proprietatea statului, potrivit premierului Calin Popescu-Tariceanu.

Premierul a mai adaugat ca prin crearea noii companii energetice, Guvernul a urmarit asigurarea securitatii energetice, precum si cresterea calitatii serviciilor, care sa duca in final la costuri suportabile pentru consumatori. Noua companie va impulsiona concurenta pe piata interna si regionala.

Premierul Tariceanu a spus ca noua societate, care va purta temporar numele de Electrica si va avea o valoare a activelor cifrata intre 20 si 24 miliarde de euro, va fi privatizata cu un investitor de "portofoliu", nu cu un investitor strategic.

"Nu am face decat sa ii punem pe tava unei societati mari o societate extrem de tentanta", a motivat primul-ministru optiunea Guvernului de a evita un investitor strategic. De asemenea, premierul Tariceanu a anticipat ca aceasta decizie a Guvernului va fi foarte criticata atat de catre ceilalti actori din piata energetica romaneasca, cat si de fortele politice carora le pare rau ca nu s-au aflat la guvernare pentru a putea sa faca aceasta companie.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, anunta pe 20 august, ca parlamentarii social-democrati vor depune o motiune de cenzura, in cazul in care Guvernul va decide infiintarea unei companii nationale de energie.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Când merg românii la vot să-și aleagă primarii, europarlamentarii și președintele țării. ”Vor fi întrebări de ce se decalează”
Când merg românii la vot să-și aleagă primarii, europarlamentarii și președintele țării. ”Vor fi întrebări de ce se decalează”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că alegerile prezidenţiale vor avea loc în septembrie, iar cele parlamentare pe 8 decembrie. „Acum se va vorbi de calendarul electoral. Am făcut ce e...
Gabriela Firea după decizia comasării alegerilor: ”Am votat să avem liste comune la europarlamentare cu PNL”
Gabriela Firea după decizia comasării alegerilor: ”Am votat să avem liste comune la europarlamentare cu PNL”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat, miercuri, că a votat ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu cele locale, iar PSD şi PNL să aibă liste comune la alegerile...
#Iulian Iancu, #Traian Basescu, #compania nationala, #Ordonanta de Urgenta , #stiri Traian Basescu