Drumul mapelor - subiect de disputa

Joi, 17 Ianuarie 2008, ora 14:25
789 citiri
Drumul mapelor - subiect de disputa

Dincolo de declaratiile legate de mostenirile regimului comunist, problema accesului la mapele profesionale ale magistratilor - deschisa de Traian Basescu odata cu furnizarea informatiilor referitoare la activitatea Noricai Nicolai - a declansat o noua disputa legislativa interpretata diferit de Ministerul Public si de Consiliul Superior al Magistraturii.

- Melescanu: CSM trebuie sa gestioneze mapele profesionale

- Kovesi: CSM va preda mapele profesionale daca se modifica legea

- Publicarea datelor profesionale, interzisa fara acordul CSM

De altfel, fiecare dintre parti isi intemeiaza opinia pe argumente juridice. In plus, parerea proaspatului ministru interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, este ca CSM ar trebui sa gestioneze mapele profesionale. Dupa discutiile de joi, calificate de ministru ca fiind "extrem de politice", Melescanu a subliniat ca viata de membru al CSM nu este atat de usoara pe cat pare.

La randul sau, procurorul general Laura Codruta Kovesi a spus ca CSM va preda mapele profesionale atunci cand se va modifica legea. "In momentul in care voi primi o solicitare argumentata, voi preda arhiva", a declarat Kovesi, joi.

Marti, in contextul in care situatia mapelor profesionale s-a extins la activitatea fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, Consiliul Superior al Magistraturii si-a exprimat punctul de vedere cu privire la aceasta problema juridica, cu atat mai mult cu cat jurnalistii au cerut traseul profesional al mai multor procurori sefi, membri ai CSM.

Concret, presedintele CSM, Lidia Barbulescu, - intr-o declaratie lapidara - a explicat ca sunt informatii de interes public acele date din dosarele profesionale ale judecatorilor si procurorilor care vizeaza evolutia carierei profesionale, respectiv traseul profesional, fisele de evaluare si sanctiunile disciplinare.

Tot joi, plenul CSM a hotarat ca CSM este singura institutie care poate aproba informatii de interes public din mapele profesionale ale magistratilor, chiar daca ele se afla in arhiva Parchetului sau a Ministerului Justitiei, anumite documente din dosare de dinainte de '89 putand fi publice doar cu acordul persoanei vizate.

Traian Basescu a sustinut, vineri, ca a solicitat Ministerului Public mapa profesionala a Noricai Nicolai tocmai pentru a-si argumenta refuzul de a o numi ministru al Justitiei. Presedintele si-a intemeiat demersul pe decizia Curtii Constitutionale 356 din 5 aprilie 2007 referitoare la rezolvarea conflictului constitutional dintre Presedintie si premier privind refuzul sefului statului de a-l numi ministru de Externe pe Adrian Cioroianu.

La randul ei, Curtea Constitutionala a stabilit ca presedintele este "indreptatit sa verifice" daca un candidat corespunde pentru un post ministerial, in absenta unui control parlamentar anterior.

In aceste conditii, presedintele a solicitat, in baza legii, aceasta informatie - pe care a catalogat-o de interes public, putand fi pusa la dispozitie de Ministerul Public -, iar Ministerul Public i-a furnizat-o tot in baza legii.

Ce prevede legea?

Astfel, potrivit Legii 303/2004, modificata ulterior, CSM are responsabilitati cu privire la pregatirea profesionala a magistratilor, aproband anual, programul de pregatire.

De asemenea, potrivit articolului 42, alineatul 1 din lege, "evolutia carierei de judecator sau procuror se consemneaza in fisa din dosarul profesional, care se intocmeste si se pastreaza de Consiliul Superior al Magistraturii". Alineatele urmatoare ale acestui articol prevad ca datele continute in dosarul profesional sunt confidentiale, in conditiile prevazute de lege si ca, respectiv, judecatorii si procurorii au acces la propriul dosar profesional si pot obtine copii ale actelor existente in dosar.

Pe de alta parte, Legea 544/2001 clarifica notiunea "informatie de interes public" si precizeaza strict si limitativ exceptiile de la regula posibilitatii accesului la aceste informatii.

Astfel, potrivit Legii 544, sunt informatii de interes public cele "care privesc activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiei".

Situatiile de exceptie se refera la informatiile referitoare la siguranta si apararea nationala, economia nationala, bunul mers al unei anchete, cele referitoare la interesele economice si politice ale Romaniei, privind procedurile judicare si cele care ar putea prejudicia masurile de protectie a tinerilor.

Legea arata ca informatiile cu privire la datele personale pot deveni publice daca au legatura cu exercitarea unei functii publice. De asemenea, potrivit Legii 677/2001, datele cu caracter personal pot fi prelucrate in limitele legii si ale bunei credinte.

Pe de o parte, legea prevede ca datele continute in dosarul profesional sunt confidentiale, iar pe de alta, ca informatiile cu privire la datele personale ale cetateanului pot deveni informatii de interes public numai in masura in care afecteaza capacitatea de exercitare a unei functii publice.

Citeste si:
Dacian Cioloș atacă PSD și PNL din cauza AUR: ”Sunt direct vinovate de comportamentul acestui partid fascist”
Dacian Cioloș atacă PSD și PNL din cauza AUR: ”Sunt direct vinovate de comportamentul acestui partid fascist”
Liderul USR, Dacian Cioloș, susține că PSD și PNL sunt direct vinovate de comportamentul și dezvoltarea partidului AUR, despre care spune că este un partid ”fascist”. ”AUR confirmă...
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 26 ianuarie, că a intrat în izolare după ce a primit rezultatul pozitiv al testului pentru Covid-19. Ministrul a precizat că are o...