Editorial: Ce-a cautat Basescu in Franta?

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 07:34
3806 citiri
Editorial: Ce-a cautat Basescu in Franta?

Daca a uitat cineva - si nu putea, de vreme ce ne sunt indesate zilnic in nervul optic revarsarile prea-plinului de drag de popor - in Romania urmeaza alegeri prezidentiale.

Cele mai complicate, cu o incarcatura energetica fara precedent, avand ca sursa adaptarile contracandidatilor lui Traian Basescu la manifestarile temperamentului sau furtunos.

Ce face un om care nu concepe sa piarda? Incearca sa straga voturi din sursele cele mai voluminoase - aceasta descoperire a gaurii de la covrig fiind facuta, sa mergem la culcare.

Dar inainte, sa orbecaim un pic pe ogorul logicii, pornind de la matricea comportamentului prezidential si dispunerea astrelor pe cerul imperialismului mondial.

La orizontul asteptarilor lui Traian Basescu se afla figura senina, nimerita (sau nu) in furtuna obiceiului pamantului american, a lui Barrak Obama.

O simpla felicitare de ziua lui daca ar fi primit de la cel mai iubit sef al SUA - in cancelariile civilizate se poarta, si nu reprezinta decat un gest de buna crestere - , Traian Basescu se hranea din ea un an.

Doar ca in 4 noiembrie, cand la Cotroceni se primeau urari, electoratul american pleca la urne, si avea si o intarziere de minimum 7 ore, deci n-a fost sa fie. Insa niciodata nu-i prea tarziu.

Vizita lui Cristian Diaconescu la Washington, facuta cu scopul de-a incerca sa pregateasca o vizita a sefului statului roman la Casa Alba, si daca nu, macar sa lase vorba unde-i Cotroceniul, n-a dat roade. Veselie mare, amar in bufet.

Ce-i mai ramane lui Traian Basescu pentru a ajunge sa-i stranga mana lui Obama anul acesta, daca se poate inainte de marea inclestare? Doua reguli staruie de veacuri in perimetrul civilizatiei planetare: pentru bube exista alifii, iar in politica mare se face lobby.

Ca sa ai niscai solicitari, nu poti sa mergi la om cu mana goala. Spunea in 2004 Theodor Stolojan ca "in Romania mai este mult de furat". Acuma, nu ne furam singuri, ca n-avem cu ce sa ne rasplatim, dar sa ne uitam in traista, poate om mai gasi ceva de momit.

Si uite-asa, presedintele a plecat in Franta, de unde aflam ca Sarkozy este interesat sa ne sprijine pentru a construi doua centrale nucleare - mult si-o fi muscat limba Traian Basescu realizand ce-a putut spune cand a vorbit de eternul "tain".

Prin urmare sunt convins ca a prezentat la Paris o lista (in domeniul energetic mai avem cateva provocari pentru industria franceza), si a cerut sprijin pentru o partie spre Casa Alba.

Ce-i drept, intre Sarkozy si Obama exista niste divergente la aceasta ora (aderarea Turciei la UE, de exemplu), dar asta nu-l impiedica pe presedintele american sa vada ca pentru o relatie buna cu Uniunea exista doua punti: Franta si Germania (Marea Britanie este aliatul traditional al SUA, deci nu se pune).

In ce masura este dispus seful statului francez sa puna o vorba buna la Washington, avand in vedere ca si la barosani functioneaza tot un fel de piata, vom vedea. In orice caz, nu ne va mira inca o investitie de pe Sena pe Dambovita. Vom sti ca e in interesul natiunii.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#vizita Basescu Franta, #alegeri prezidentiale 2009, #strangere voturi , #stiri Traian Basescu
Comentarii