Editorial: Lumi paralele

Vineri, 30 Mai 2008, ora 10:03
1851 citiri
Editorial: Lumi paralele

Puterea e in mainile poporului, suna o gluma rostita in aceste zile cu atata nonsalanta incat daca esti tampit, poti sa o si crezi, si sa adormi fericit.

Sa folosim puterea, prin urmare, si sa ne alegem administratorii, continua gluma care mi-a facut gura punga si m-a orientat spre alte zari, indiferent cat m-ar fi impresionat apelul presedintelui de-a-mi exercita, duminica, brandul, sau bebelusii-sustinatori ai lui Sorin Oprescu.

Iar la orizont, in Romania reala aflata pe punctul de-a se incolona la votare, se lafaia, proaspata, decizia Ministerului Sanatatii de-a le da angajatilor din sistemul sanitar cate doua prime de stabilitate (ca sa n-o mai taie din tara), egale cu salariul minim de incadrare pe functie.

Oare cat de credul trebuie sa fii sa nu te indoiesti de bunele intentii ale unui fonfait atunci cand iese public, in plina campanie electorala, si anunta ca le va arunca medicilor cate-un colt de paine ca sa nu mai pofteasca la lefuri de 1500, 2500, 5000 de euro?

Si am dat o tura printre prietenii mei doctori, care au gasit resurse sa zambeasca - sunt niste bani pe care ii incasezi, nu ii dai - , dar s-au scuturat de ideea ca asta ar fi stimulentul pe care ar trebui sa il primeasca pentru a ramane sa vegheze la sanatatea natiunii.

Si nu mi-au vorbit, asa cum ma asteptam, neaparat despre bani, despre conditiile proaste de la locul de munca, despre aparatura cu mult depasita sau despre faptul ca trebuie sa stea la serviciu mult peste orele de program. Ci despre cu totul altceva.

Despre respectul de care da dovada fata de ei intaiul contabil al sistemului sanitar din Romania si parazitoza din interiorul lui. Si am primit multe exemple, iar eu m-am oprit asupra celui care mi s-a parut cel mai elocvent.

Cum sa suspectezi de bune intentii persoana din fruntea unui sistem care nu este in stare sa elibereze o simpla bucata de hartie, un banal certificat de confirmare in specialitate, care este atat de greu de obtinut de parca ar fi vorba minimum de rezolvarea ecuatiei unui zbor cosmic?

Pentru acest petic de hartie trebuie sa te prezinti la minister de la sute de kilometri, in conditiile in care trenul ajunge sa coste aproape cat salariul unui rezident. Cum de la Directia Sanitara, reprezentantul in teritoriu al ministerului, nu poti afla cand poti sa mergi dupa hartie, nu iti ramane altceva de facut decat sa te duci la plezneala, si de cele mai multe ori ai privilegiul sa ajungi maximum pana la portar.

De ce este importamt sa iei hartia la timp? Pentru ca dupa ce ai terminat rezidentiatul si se scoate un post de specialist la concurs, dosarul tau trebuie sa contina si dovada ca ai absolvit examenul de specialitate.

Alt exemplu de respect: un medic de ambulator are norma sa vada 28 de pacienti pe zi. Ca sa le puna diagnosticul corect are nevoie de minimum 25 de minute de investigatie, deoarece exista o alta gluma de-a contabilului, cum ca vin calculatoare ca sa se poata accesa dosarul pacientului.

Cum dosarul nu poate pleca de la medicul de familie, iar calculatorul e pe hartie, oamenii trebuie sa puna intrebari suplimentare si asa, ajung sa munceasca mai mult de 12 ore pe zi, fara completatul documentelor, ceea ce nu e numai imoral, ci si ilegal.

... Asta-i Romania reala, care n-are nici un motiv sa iasa din casa duminica. N-o intereseaza sa acorde credit celor care nu au la indemana mecanisme pentru a bloca candidatura lui Sorin Oprescu la Primaria Bucuresti, sustinut pe liste de 24 de bebelusi, niste decedati si niste tipi care si-au luat campii acum multi ani, prin urmare n-aveau cum sa iscaleasca.

Si nu cred c-o intereseaza nici apelul lui Traian Basescu de-a se urni spre stampile, deoarece a priceput, cu ultima farama de limpezime, ca n-are rost. Nu-i pentru ce.

Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Cine va deconta eșecul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului? Și cum poate ieși coaliția din capcana Cîrstoiu? Cine îl poate înlocui pe doctorul cu probleme în așa fel încât să devină un...
Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Congresul Naţional al Poporului (PNC) a câştigat categoric duminică, 21 aprilie, alegerile parlamentare din Maldive, transmite AFP. PNC, partidul preşedintelui Mohamed Muizzu, este...
#Traian Basescu, #Sorin Oprescu, #vot, #alegeri, #sistem sanitar , #stiri Traian Basescu